11-daagse wandelvakantie Rennsteig

Thüringen, Duitsland

  • Wandelvakantie in het groene hart van Duitsland, Thüringen
  • Over de zeer populaire Rennsteig
  • Van Eisenach naar Blankenstein
  • Van de Werra naar de Saale
  • Met de Drachenschlucht en de Wartburg
(c) Thüringer Tourismus GmbH hoerselb8 Wartbu
Inselsberg Schild
WandererimNadelwald Rennsteig
(c) Thüringer Tourismus GmbH Eisenach_Panoram
Rennsteig Wanderer auf Wiese 2 (c) Thüringer
Nordic Walking Rennsteig
Bekijk alle fotos (15 )

Wandelvakantie over de beroemde Rennsteig!

Eén van de bekendste en meest geliefde wandelwegen van Duitsland is de Rennsteig in Thüringen! Van Eisenach/Hörschel aan de Werra tot aan Blankenstein aan de Saale biedt de Rennsteig meer dan 170 km historische wandelbelevenis!

Een walhalla voor de lange afstand wandelaar is de Rennsteig, het oudste lange afstandswandelpad van Duitsland. De Rennsteig werd voor het eerst vermeld in 1330 als “Rynnestig” wat 'hoogteverschillen overwinnend bergpad voor snelle voortbeweging' betekent. De wandelroute loopt door het Thüringer Woud, het Thüringer Schiffergebirge en het Frankenwald. Het is de verbindingsweg tussen talrijke pasovergangen en de waterscheiding tussen de stroomgebieden van de rivieren Weser, Rijn en Elbe. Het huidige verloop van de Rennsteig werd voor het eerst beschreven in 1830 door Julius von Plänckner een topograaf en wegenbouwer uit Gotha. Absolute hoogtepunten van deze wandelvakantie zijn de Wartburg in de Lutherstad Eisenach, de Drachenschlucht en de Rennsteiggarten bij de wintersportplaats Oberhof.

Niveau van de wandeltour
Licht tot middelzwaar. De dagetappes liggen tussen de 13 en 25 km in heuvelachtig en licht stijgend gebied. Het grootste deel van de Rennsteig loopt over bergkammen en ligt op een hoogte van 700-850 meter. Met uitzondering van een stijging in het middelste deel bij Inselsberg en Masserberg komt u geen grote stijgingen tegen.

Dag 1: Individuele aankomst in Eisenach/Hörschel

U arriveert in uw hotel in Eisenach/Hörschel. Als u nog tijd heeft, is het zeker aan te raden de Wartburg te bezoeken maar ook het centrum van de Lutherstad Eisenach is de moeite waard.

Dag 2: Eisenach/Hörschel - Ascherbrück (Ruhla)

Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 571 m

Vandaag bereikt u het bergstadje Ruhla met haar klokkenmakerstraditie. Over mooie wandelwegen loopt u over de Hohe Sonne naar Ruhla-Ascherbrück, uw eindpunt van vandaag. Vergeet onderweg niet de imposante Drachenschlucht te bekijken. (Wandeltijd ca. 5 uren.)

Dag 3: Ruhla-Ascherbrück - Ebertswiese

Afstand ca. 25 km
Hoogteverschil ca. 200 m

Een markant etappepunt van vandaag is de Grosse Inselsberg (ca. 916 m boven zeeniveau). Bij mooi weer heeft u hier een geweldig uitzicht over het Thüringer Woud en kunt u zelfs de bekende Brocken in de Harz zien. Na enkele kleine beklimmingen bereikt u een van de mooiste bergweiden van het Thüringer Woud. Hier ligt ook Ebertsweise. Het kleine bergmeer bij Ebertswiese nodigt uit om een duik te nemen. (Wandeltijd ca. 6,5 uren.)

Dag 4: Ebertswiese - Oberhof

Afstand ca. 22 km
Hoogteverschil ca. 200 m

U wandelt via de Neue Ausspanne over de bergkammen van het Thüringer Woud naar het luchtkuuroord Oberhof. Oberhof staat ook bekend als wintersportplaats. U kunt heerlijk relaxen in het Wellnes zwembad of een kijkje nemen in het interessante Exotarium van de Rennsteiggarten. (Wandeltijd ca. 5,5 uren.)

Dag 5: Oberhof - Frauenwald

Afstand ca. 18 km
Hoogteverschil ca. 250 m

U passeert de Schneekopf (ca. 978 m) en via de Suhler Hütte bereikt u Frauenwald. Onderweg kunt u stoppen bij het historische station Rennsteig en net voor Frauenwald moet u zeker even een omweg maken om het Bunkermuseum te bezoeken. (Wandeltijd ca. 5 uren.)

Dag 6: Frauenwald - Masserberg

Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 30 m

Vandaag bereikt u het midden van de Rennsteig. In Neustadt kunt u het Rennsteigmuseum bezoeken. Dan gaat het verder naar het idyllische plaatsje Masserberg. Niet ver hier vandaan ligt de bron van de Werra. (Wandeltijd ca. 5 uren.)

Dag 7: Masserberg - Neuhaus am Rennweg

Afstand ca. 20 km
Hoogteverschil ca. 50 m

Wij adviseren u even een omweg te maken naar het informatiecentrum van het Natuurpark in Friedrichshöhe. Vervolgens voert de route u over het sprookjespad naar Neuhaus. Hier wordt de Rennsteig opeens Rennweg genoemd. De volledige naam van het plaatsje is derhalve Neuhaus am Rennweg. Interessant zijn de stadskerk en het Geisslerhaus. (Wandeltijd ca. 5 uren.)

Dag 8: Neuhaus am Rennweg - Steinbach am Wald

Afstand ca. 23 km
Hoogteverschil ca. 50 m

Gedurende uw wandeling naar Steinbach am Wald passeert u de voormalige DDR-grens en loopt u in de sporen van Luther naar dit authentieke plaatsje. (Wandeltijd ca. 6 uren.)

Dag 9: Steinbach am Wald - Grumbach

Afstand ca. 12 km
Hoogteverschil ca. 150 m

Onderweg passeert u de mooiste en oudste wapenstenen van de Rennsteig. U bereikt Brennersgrün en kunt genieten van een heerlijk uitzicht op Wetzstein en het natuurpark Frankische Woud. (Wandeltijd ca. 3 uren.)

Dag 10: Grumbach - Blankenstein

Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 250 m

U bevindt zich in het Thüringer Schiefergebergte. In Schlegel kunt u de 400 jaar oude stam van een appelboom bewonderen. Dan arriveert u op het eindpunt van uw wandelvakantie, Blankenstein. (Wandeltijd ca. 4 uren.)

Dag 11: Blankenstein en individueel vertrek

Het einde van uw wandelvakantie. Na het ontbijt vertrekt u weer naar huis na een actieve belevenis over de Rennsteig. Natuurlijk kunt u ook nog een nachtje verlengen.

Bij te boeken extra's

Meer weten over de 11-daagse wandelvakantie Rennsteig?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.