10-daagse wandelvakantie Lutherweg, Arnstadt - Eisenach

Thüringen, Duitsland

  • Erfurt en de Krämerbrücke
  • Kuur- en rozenstad Bad Langensalza
  • St. Bonifatius-kirche in Gierstädt
  • Georgenkirche in Eisenach
  • Klooster Zella
Eichsfeld 9 daagse thuringer becken
Thuringer Rhon
9-daagse Thuringer Becken
Weimar - 9 daagse Thuringer Becken
Thuringer wald 9 daagse thuringer becken
Bekijk alle fotos (5 )

Wandel in de voetsporen van Luther!

Tijdens deze wandelvakantie wandelt u in de voetsporen van Luther door het mooie Thüringen. Door gevarieerde landschappen leidt de Lutherweg u langs de mooiste bezienswaardigheden. De Lutherweg is maar liefst 1.000 km lang. Een gedeelte hiervan loopt van Arnstadt naar Eisenach. Maak tijdens deze wandelvakantie kennis met de verbinding tussen de beroemde Wartburg en de vertaling van het Nieuwe Testament. Bezoek Erfurt met haar Krämerbrücke en ontdek de geschiedenis van dit gedeelte van Thüringen.

Niveau van de wandelvakantie
Het niveau van de Lutherweg kan sterk variëren van licht tot zwaar, maar vaak kunnen de zwaardere stukken door transfers of openbaar vervoer ontweken worden. De wegen hebben een goede bewegwijzering met een grote groene "L". De beste wandeltijd is van april tot eind oktober.

Dag 1: Individuele aankomst Arnstadt

U arriveert in Arnstadt, uw startpunt van de wandelvakantie.

Dag 2: Arnstadt - Erfurt

Afstand ca. 20 km

Vandaag wandelt u vanaf Arnstadt, de poort naar het Thüringer Wald, over de Lutherweg naar Molsdorf en het gelijknamige kasteel. De Lutherweg leidt u verder in noordelijke richting naar Erfurt, door velen ook wel het Rome van Thüringen genoemd. Eenmaal in Erfurt zult u al snel ontdekken dat deze stad een van de best bewaarde middeleeuwse steden uit Duitland is. Op verzoek van zijn vader studeerde Martin Luther sinds 1501 rechten aan de universiteit van Erfurt. Een onweer in de buurt van de stad in de zomer van 1505 bracht hem ertoe het klooster van Augustinus binnen te treden en monnik te worden.

Dag 3: Erfurt - Gierstädt

Afstand ca. 22 km

De meest bekende bezienswaardigheden in Erfurt zijn het ensemble van de Dom van St. Marien, de Severikirche en de Krämerbrücke. Met een lengte van 120 meter en 32 huizen is de Krämerbrücke de langste volledig bebouwde en bewoonde brugweg in Europa. Het enige grotendeels bewaard gebleven barokke stadsfort in Midden-Europa staat op de Petersberg Erfurt. Via Kleinfahner vervolgt u uw weg over het Naturlehrpfad naar Gierstädt. Wij raden u aan een kijkje te nemen bij de St. Bonifatius-kerk gelegen aan de bosrand bij de Fahner Höhe. De kerk dateert uit de 19e eeuw en is een van de mooiste uit de regio.

Dag 4: Gierstädt - Bad Langensalza

Afstand ca. 20 km

Een niet al te zware wandeldag brengt u door de Fahner Höhen, een bekend fruitteelt gebied. Tijdens de wandeltocht kunt u genieten van heerlijke vergezichten op het Thüringer Becken en het Thüringer Wald. Uw einddoel is de kuur- en rozenstad Bad Langensalza.

Dag 5: Bad langensalza - Mühlhausen

Afstand ca. 25 km

U start met een busrit van Bad Langensalza naar het Baumkronenpfad. U wandelt vanaf hier door het unieke nationale park Hainich naar Mühlhausen. Maak even een omweg en loop door de toppen van "het oerwoud in het midden van Duitsland", het Baumkronenpfad. Mühlhausen staat bekend als de stad van de kerken, torens en poorten. De radicale theoloog en bewonderaar van Luther, Thomas Muntzer, leidde vroeger vanuit Mühlhausen de boerenopstand rond 1524.

Dag 6: Mühlhausen - Struth

Afstand ca. 13 km

Deze ochtend heeft u nog tijd om Mühlhausen te bekijken. Dan gaat het verder over het wandelpad "Hainichlandweg". Deze voert u naar het Plänterwald, door boomgaarden en langs gigantische sequoia's in het stadsbos van Mühlhausen. Hoogtepunten van deze dag zijn het Taternkreuz, de Lehdeborn evenals de Mühlhäuser Landgraben. Deze laatste is een uniek, middeleeuws bouwwerk met een lengte van 26 km. Het was oorspronkelijk een wal, die zich uitstrekte van het Mühlhäuser Hardt tot aan het Güldenen Holz in het noorden van Hainich. U bereikt Struth, de hoogste nederzetting in deze regio.

Dag 7: Struth - Treffurt

Afstand ca. 18 km

Het is een klein eindje lopen naar het klooster Zella. Van daaruit wandelt u weer verder door het nationale park Hainich naar de stad Treffurt. Hier ziet u het kasteel Normannstein. Dit middeleeuwse kasteel dateert uit de 11e eeuw.

Dag 8: Treffurt - Creuzburg

Afstand ca. 21 km

De tocht gaat verder door het nationale natuurpark Hainich. U bereikt een van de oudste en mooiste dorpen van de regio, Frankenroda. Het einddoel van vandaag is Creuzburg. Het gelijknamige kasteel was een populaire verblijfplaats van de heilige Elisabeth, zij woonde hier van 1223 tot 1228 met haar kinderen Hermann en Gertrud. Een bezoek waard is de in 1223 gebouwde Werrabrücke.

Dag 9: Creuzburg - Eisenach

Afstand ca. 16 km

U wandelt vandaag naar Wartburgstadt Eisenach. U passeert de Werra en de Stift Wilhemsglücksbrunn. Eisenach is zondermeer de stad van Luther. Bezoek de Georgenkirche waar Luther predikte, waar de componist Johann Sebastian Bach gedoopt is en waar Philipp Telemann als organist speelde. Natuurlijk mag u de Wartburg niet overslaan.

Dag 10: Individueel vertrek of verlenging

De laatste dag is aangebroken en u vertrekt naar huis, het is ook mogelijk uw wandelvakantie te verlengen.

Bij te boeken extra's

Meer weten over de 10-daagse wandelvakantie Lutherweg, Arnstadt - Eisenach?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.