10-daagse wandelvakantie Rothaarsteig

Sauerland, Duitsland

  • Lekker dichtbij huis, het Sauerland!
  • Van Brilon naar Dillenburg
  • Alle hoogtepunten van de Rothaarsteig
  • Ook omgekeerd te wandelen
10-daagse wandelvakantie Rothaarsteig
wandelaar sauerland
Sauerland
10-daagse wandelvakantie Rothaarsteig
Bekijk alle fotos (4 )

Ontdek de hoogtepunten van het Sauerland

Wandelen op een nieuwe weg, met alle zintuigen genieten van de natuur. Dat is een wandelvakantie over de Rothaarsteig in het Sauerland! Proef de jaargetijden met hun geneugten, bezwijk voor de geur van het regennatte gebladerte, dat is waar de wandeling over de bergweg Rothaarsteig voor staat!

De Rothaarsteig loopt over de toppen van de bergketen Rothaargebirge in noordzuidelijke richting. Het uitgangspunt is Brilon aan de noordoostelijke rand van het Sauerland. Over de hoogste berg van Noordrijn-Westfalen, de Langenberg (843 m), stuurt de Rothaarsteig bij de bron van het Ruhrgebied u naar Winterberg op de Kahler Asten (842 m). Hier aan de bovenloop van de rivier de Lenne, de tweede belangrijkste rivier in het Sauerland, buigt de Rothaarsteig naar het zuidwesten en loopt van Schmallenberg naar de Rhein-Weser toren.

Vanaf de Rhein-Weser toren gaat de wandelroute terug naar het zuiden door het Rothaar voorgebergte, de Hilchenbacher Hoek en het brongebied van de Lahn, Sieg en Eder bovenlangs Netphen. Op de Haincher Höhe voert de Rothaarsteig naar zijn eindbestemming, de Oranjestad Dillenburg met de imposante Wilhelmstoren, die werd gebouwd ter ere van Willem van Oranje.

Karakter van de wandelvakantie: Niveau 1. Wandeletappes variërend van 17 tot 24 km. Maximale stijgingen van 450 hoogtemeters.

Etappewandeling met hotelwissel en bagagetransport.

Dag 1: Aankomst in Brilon

De eerste dag is aangebroken en u zult aankomen in het gezellige Brilon, tevens vindt de overnachting hier plaats.

Dag 2: Brilon - Willingen

Afstand ca. 24 km
Hoogteverschil ca. 450 m

Na een korte wandeling verlaat u de stad Brilon en wandelt het bos door met een korte maar steile klim. Al snel passeert u Möhne bron, het Briloner Citizen bos in Petersborn en de ruïnes van de Borbergse begraafplaats. Later klimt u door een van de steilste delen van de hele Rothaar, dit wordt beloond met een overweldigend uitzicht. Na de afdaling kunt u het Feuereiche bewonderen en langs de Rijn-Weser waterscheiding wandelen. Vanaf hier wandelt u verder op de feeder weg naar Willingen.

Dag 3: Willingen - Winterberg

Afstand ca. 22 km
Hoogteverschil ca. 200 m

De wandeltocht brengt u naar Langenberg, het hoogste punt van Noord-Rijnland-Westfalen. Na een paar kilometer, word het gebied totaal veranderd: het bos is lichter en maakt plaats voor een heide, de laag-hoog heidevelden. Vanaf hier heb je in gunstige weersomstandigheden een goede vooruitziende blik op Winterberg en de Kahler Asten, maar ook naar de nabijgelegen Diabassteinbruch. Na de afdaling, zult u de Hoppecke bron passeren. Hier is een van de kleine moerasgebieden. Vervolgens duikt u terug in het diepe bos. De aantrekkingskracht van het kleine dorpje Küstelberg die u doorkruist met een imposante 500 jaar oude lindeboom. Het passeren van het Ruhrquelle pad voert u door de Heath Street, een historische band van Keulen naar Leipzig, de bestemming is Winterberg.

Dag 4: Winterberg - Schanze

Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 300 m

Vanaf Winterberg leidt de Rothaarsteig u direct in de richting van St.-Georg-Schanze, waar u een prachtig uitzicht kan hebben - op een heldere dag! U klimt naar de Kahler Asten via een mooie weg, bossen en heide wisselen elkaar af. Na de afdaling steekt u de Lenneplätze over en ziet u Langewiese met zijn kapel. Wandelend op een zeer kort maar steil pad gaat u het bos weer in. U komt aan in Schanze.

Dag 5: Schanze - Rhein-Weser-Turm

Afstand ca. 22 km
Hoogteverschil ca. 100 m

Vanaf Schanze wandelt u door de canyon-achtige Grubental, waarom probeert u op de Sombornquelle de kwaliteit van het drinkwater niet? Dit is werkelijkwaar voortreffelijk! Na 82 kilometer komt u aan in Rijn-Weser Tower.

Dag 6: Rhein-Weser-Turm - Lützel

Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 240 m

Meteen aan het begin van de etappe wacht er een hoogtepunt op u: De Schule des Waldes, oftewel de school van het bos. De Europese beuk, spar, lariks en platanen zijn goed te zien. Dan zullen we het natuurgebied Schwarzbachtal oversteken. Na Dreiherrnstein die de grenzen van drie voormalige bezittingen markeert, langs een afgelegen dorp met bron waarvan het water werd gebruikt in de 16e eeuw als energiebron voor de ijzerindustrie. Kort voor het einde van de etappe in Lützel is het zeker de moeite waard om een omweg naar de gerestaureerde Ginsburg te maken, van waaruit men een prachtig uitzicht heeft in alle richtingen, bij goed weer naar de zeven bergen.

Dag 7: Lützel - Lahnhof

Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 150 m

De tour begint met een uitgesproken heideveld langs de Eder naar Ederquele. Op de kolen weg, een oude herberg schaftsweg voor houtskool teams, Reist u naar Benfe. Na Benfe en Großenbach bereikt u de Siegquelle. Volgens de legende, leefde er eens een gierige reus die de bron zelf beheerde. Hier begint een klein en zeer intuïtief natuurpad waarop meerdere stations de kwestie van het bos wordt getoond. Na drie en een halve kilometer bereikt u de bestemming van vandaag.

Dag 8: Lahnhof - Wilgersdorf

Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 150 m

Het passeren van een klein bos en begraafplaats leidt de Rothaarsteig naar Ilse bron, bekend sinds de Middeleeuwen Heilquelle. Verder door de Jagdberg en kort voor Hainchen passeer je een aantal bijzonder knoestige eiken. Geniet van het adembenemende uitzicht vanaf Siegerland op het nieuwe uitkijkplatform "in de wolken". U overnacht in Wilgersdorf.

Dag 9: Wilgersdorf - Dillenburg

Afstand ca. 18 km
Hoogteverschil ca. 160 m

Vanaf het Tiefenrother Rothaarsteig splitst de weg: Rechts de Westerwald variant en links de Dillva variant. Op de Dillva variant doorkruist u de Dilltal, Manderbach en reist u vanaf Löhren tot aan de rand van Dillenburg. De Rothaarsteig leidt hier tot de Bismarck Temple, vanaf daar naar de Rothaarsteig Portal op het park de Hofgarten.

Dag 10: Vertrek vanuit Dillenburg

De laatste dag is aangebroken en vandaag vertrekt u naar huis op aan.

Meer weten over de 10-daagse wandelvakantie Rothaarsteig?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 10-daagse wandelvakantie Rothaarsteig.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 7.5
Locatie/gebied: 7.5
Hotels: 8.0
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 6.0
Route: 7.0
Dag-tot-dagprogramma: 7.5
Bezienswaardigheden: 8.0
Reisbescheiden: 6.0
8.0
Goed gelukte vakantie
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2019
Goed gelukt dus. ADE had de hotelreserveringen en het bagagevervoer georganiseerd. Was niets op aan te merken, alles is vlekkeloos verlopen, hotels waren prima uitgezocht langs de route. Twee suggesties voor verbetering: - Wij kwamen vrij laat met ons verzoek voor het maken van een arrangement. Wij begrijpen daardoor dat het ingewikkelder wordt om alle boekingen volgens het wandelschema rond te krijgen. Toch vonden we het tamelijk lang duren (2 weken) voordat we bevestiging kregen dat alles daadwerkelijk rond was. Een tussentijdse update na 1 week zou fijn zijn geweest. - Wij kregen alle reisbescheiden per post. Het zou praktisch zijn om waar mogelijk datgene wat (ook) digitaal verstuurd kan worden, daadwerkelijk (ook) digitaal te versturen. Van sommige zaken (lijst met gereserveerde hotels + telefoonnummers bijvoorbeeld) is het fijn om een digitale kopie op je smartphone bij de hand te hebben.
7.0
Was redelijk goed verzorgt
Senioren (echt)paar
Op vakantie in May 2019
De vakantie was goed ,heel veel natuur en bossen. Maar we misten toch wel dat de route bijna niet door dorpjes ging. De hotels waren prima maar veelal ver van de dorpen. Wanneer je de gehele dag wandelt wil je ook nog weleens wat inkopen doen
Lees meer