Rijn St Goar

12-daagse wandelvakantie Saar-Hunsrücksteig

Saar, Duitsland

  • Wandelvakantie door de Saar en Hunsrück
  • Zeer gevarieerd en goed bewegwijzerd
  • Van Perl naar Idar-Oberstein
  • Dagetappes van 17 tot 22 km
Vind uw vakantie
Kies uw aankomstdatum
Verblijfsduur
Prijzen per persoon, op basis van twee personen. Voor 1-persoonskamers geldt een toeslag en deze zijn op aanvraag.
Rijn St Goar
8-daagse fietsvakantie Moezel & Saar
8-daagse wandelvakantie Westerwaldsteig
12-daagse wandelvakantie Saar Hunsrücksteig
Bekijk alle fotos (4)

De Saar-Hunsrück-Steig voert vanaf het uitzichtspunt Cloef boven de Saarbocht tot in de Edelsteenmetropool Idar-Oberstein.

Een premium wandelvakantie in het zuid-westen van Duitsland, kronkelige wandelpaden door een prachtig middelgebergte, romantische beekdalen, geheimzinnige wouden, steile rotsen en verspreide fruitboomgaarden, en de Hunsrück met vele vergezichten. Kortom: een puur landschap met volop gezonde lucht.

Karakter van de wandelvakantie: Niveau 1. Wandeletappes van 17 tot 22 km per dag. In een heuvelachtig landschap met hoogtemeters van maximaal 830 meter.

Etappewandeling met hotelwissel en bagagetransport. Saar-Hunsrück-Steig totaal ca. 190 km. Aankomst van april t/m oktober op elke zondag. Andere aankomstdagen mogelijk op aanvraag.

Dag 1: Individuele aankomst in Perl

Op eigen gelegenheid komt u aan in het starthotel in Perl. Hier ligt het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Luxemburg.

Dag 2: Perl - Hellendorf

Afstand ca. 21 km
Hoogteverschil ca. 340 m

Vanuit het wijndorp Perl wandelt u naar Hellendorf met een prachtig uitzicht over het drielandenpunt Duitsland-Luxemburg-Frankrijk en het archeologische park. In het begin zult u al een vooruitziende blik hebben op de moezelvallei, een ander hoogtepunt is de Romeinse villa Borg die is gerestaureerd en herbouwd.

Dag 3: Hellendorf – Mettlach

Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 290 m

Van Hellendorf gaan we door de ongerepte bossen en passages met een zeer mooi uitzicht op Tünsdorf. De route leidt vooral op de paden langs Bächläufen en een zeer idyllische bosvijver. Kort voor Tünsdorf moeten we tot 50 meter omhoog en worden we beloond met een prachtig uitzicht. Na de lokale situatie Tünsdorf gaat het licht bergaf in het beschermde natuurgebied Steinbach. Wanneer we het meditatiecentrum Neumühle passeren zien we een waterval. De passage door de romantische Steinbachtal is een van de hoogtepunten van deze etappe. Na het beklimmen van de Steinbachtal lopen we door een open landschap met verre uitzichten. Verder wandelent zult u aankomen bij het beroemde panoramisch uitzicht op de Saarschleife. We lopen nu langzaam naar beneden, herhaaldelijk onderbroken door een spectaculair uitzicht op de smalle vallei van de Saar, over spectaculaire paden naar onze mijlpaal in Mettlach. Er zijn tal van attracties en een breed scala aan restaurants.

Dag 4: Mettlach – Bergen

Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 540 m

Over smalle paden rijden we langs de Pansbachs en de Girtenmühle naar het kleine stadje Bergen. Bergen is een in een bosrijke omgeving gelegen stadje. Ten zuidwesten, in de buurtschap Belsen, bevond zich in de Nazi-tijd het beruchte concentratiekamp Bergen-Belsen. In de periode 1963 t/m 1993 was het plaatsje vooral bekend vanwege de NAVO troepen, waaronder de cavaleristen van het Nederlandse 41e Tankbataljon, Regiment Huzaren Prins Alexander die daar gelegerd waren.

Dag 5: Bergen – Waldhölzbach

Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 590 m

U zult wandelen naar de schilderachtige vallei van Hölzbachs met de duivelse rotsen. Aangekomen in Waldhölzbach moet u even langs gaan bij de historische bakkerij in Waldhölzbach. De naam komt van van het stromende water de Holzbach en het ligt in de buurt van mooie bossen.

Dag 6: Waldhölzbach – Grimburg

Afstand ca. 21 km
Hoogteverschil ca. 830 m

De etappe begint met een indrukwekkende climax van de middeleeuwse Grimburg, een grote, gedeeltelijk gereconstrueerd pand, is gelegen op een bergkam boven de Wadrilltal. Vanuit het dal bij Grimburgerhof leidt een pad langzaam te stijgen naar het kasteel. Een aanrader is de beklimming van de toren, die een prachtig uitzicht over de omgeving rond de Wadrilltal toelaat.

Dag 7: Grimburg - Hermeskeil

Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 440 m

Hermeskeil kan vanaf twee wegen worden bereikt en u zult een prachtig uitzicht hebben. U kunt hier door het gezellige centrum zwerven of een lekkere wandeling maken door de bergen. U zult hier overnachten en de volgende dag weer vertrekken.

Dag 8: Hermeskeil – Muhl

Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 470 m

U wandelt vandaag naar Muhl. U kunt een mooie wandeling maken langs de Hengstbach of een stukje de bossen in wandelen. In de kleine dorpje zult u de nacht door brengen en u zult morgen naar het stadje Morbach wandelen.

Dag 9: Muhl – Morbach

Afstand ca. 22 km
Hoogteverschil ca. 520 m

Van natuurgebied Ortelsbruch klimmen we naar de hoogten van Idarwalds en geniet nu en dan van de standpunten van de Hunsrück naar de Moezel. Het is de moeite waard een bezoek te brengen aan de Ruïne Wasserburg Baldenau.

Dag 10: Morbach – Kempfeld

Afstand ca. 18 km
Hoogteverschil ca. 620 m

Na het beklimmen van de Idarwalds is de eerste rustplaats na de afdaling Langweiler, waar we een geweldige panorama bieden op Steinbachtalsperre en Wildenburg. We passeren het Geopark Krahloch, door weer te stijgen op de indrukwekkende rotsachtige landschap "Kirschweiler vesting". De afdaling leidt langs verleden rotsformaties, reusachtige bomen, prospects en knoestige bomen. De klim naar Kempfeld is fantastisch, het pad zigzagt door de Rossel Halden in de hoogte. Dan lopen we door het hoge bossen en bereiken de Wildenburg met zijn aantrekkelijke Wildfreigehege. Van Wildburg voert een 1,5 km lange toegangsweg naar Kempfeld.

Dag 11: Kempfeld – Idar-Oberstein

Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 300 m

De etappe is vanwege de lengte en enige beklimmingen uitdagend. De wandeling van Kempfeld tot aan het beginpunt van de etappe is circa 2 km en vanaf het eindpunt naar de historische marktplaats van Idar-Oberstein 0,6 km. De eerste kilometers lopen door een prachtig stukje natuur en cultuur met het Wildenburg, de Wildfreigehege, de Wildenburger Kopf en de Mörschieder Burr in het nationale park Hunsrück-Hochwald. Bij Herborn bereiken we het zogenaamde stenen gastenboek (Steinerne Gästebuch) met bekende namen uit politiek en cultuur. De tocht gaat verder over natuurpaden met meerdere bergkammen naar de oude stad Idar-Oberstein.

Dag 12: Terugreis vanaf Idar-Oberstein

Einde van de wandelvakantie en individuele terugreis naar starthotel.