12-daagse wandelvakantie Saar-Hunsrücksteig

Saar, Duitsland

  • Wandelvakantie langs de Saar en door de Hunsrück
  • Zeer gevarieerde landschappen
  • Goed bewegwijzerd
  • Van Perl naar Idar-Oberstein
  • Dag etappes van ca. 17 tot 22 km
Saar Hunsrück
Rijn St Goar
8-daagse fietsvakantie Moezel & Saar
8-daagse wandelvakantie Westerwaldsteig
12-daagse wandelvakantie Saar Hunsrücksteig
Saar Hunsrück
Bekijk alle fotos (6 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst in Perl

Op eigen gelegenheid komt u aan in het starthotel in Perl. Hier ligt het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Luxemburg.

Dag 2: Perl - Hellendorf (ca. 21 km)
Afstand ca. 21 km
Hoogteverschil ca. 340 m

Vanuit het wijndorp Perl wandelt u naar Hellendorf met een prachtig uitzicht over het drielandenpunt Duitsland-Luxemburg-Frankrijk en het archeologische park. In het begin zult u al een vooruitziende blik hebben op de Moezelvallei, een ander hoogtepunt is de Romeinse villa Borg die is gerestaureerd en herbouwd.

Dag 3: Hellendorf – Mettlach (ca. 19 km)
Afstand ca. 19 km
Hoogteverschil ca. 290 m

Van Hellendorf loopt u door de ongerepte bossen en passages met een zeer mooi uitzicht op Tünsdorf. De route leidt vooral over de paden langs Bächläufen en u ziet o.a. een zeer idyllische bosvijver. Kort voor Tünsdorf gaat de weg tot 50 meter omhoog en wordt u beloond met een prachtig uitzicht. Na Tünsdorf gaat het licht bergaf naar het beschermde natuurgebied Steinbach. Wanneer we het meditatiecentrum Neumühle passeren ziet u een waterval. De wandeling door het romantische Steinbachtal is één van de hoogtepunten van deze etappe. Vervolgens wandelt u door een open landschap met mooie vergezichten. Verder wandelend zult u aankomen bij het beroemde panorama-uitzicht op de Saarschleife. U loopt nu langzaam naar beneden, herhaaldelijk onderbroken door een spectaculair uitzicht op de smalle vallei van de Saar, over spectaculaire paden naar onze mijlpaal in Mettlach. Er zijn in Mettlach tal van bezienswaardigheden en een breed scala aan restaurants.

Dag 4: Mettlach – Bergen (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 540 m

Vanaf Mettlach gaat de route verder over smalle paden langs het riviertje de Panzbach en de Girtenmühle naar het kleine stadje Bergen. Dit stadje ligt in een bosrijke omgeving.

Dag 5: Bergen – Waldhölzbach (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 590 m

U zult wandelen naar de schilderachtige vallei van Hölzbachs met de duivelse rotsen. Aangekomen in Waldhölzbach moet u even langsgaan bij de historische bakkerij. De naam van dit dorpje komt van van het stromende water de Holzbach en het ligt in de buurt van mooie bossen.

Dag 6: Waldhölzbach – Grimburg (ca. 21 km)
Afstand ca. 21 km
Hoogteverschil ca. 830 m

U wandelt vandaag van Waldhölzbach naar Grimburg. De etappe eindigt bij de indrukwekkende middeleeuwse burcht Grimburg. Dit is een grote, gedeeltelijk gereconstrueerde burcht welke is gelegen op een bergkam boven het Wadrilltal. Vanuit het dal bij Grimburgerhof leidt een pad langzaam omhoog naar het kasteel. Een aanrader is de beklimming van de toren, die een prachtig uitzicht over de omgeving rond de Wadrilltal geeft. U kunt hier ook het museum bezoeken.

Dag 7: Grimburg - Hermeskeil (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 440 m

Vanaf Grimburg wandelt u vandaag naar Hermeskeil. Deze gemoedelijke plaats kan vanaf twee routes worden bereikt en u zult prachtige uitzichten hebben. Wij raden u zeker aan naar de Flugausstellung te gaan, dit is een van de grootste tentoonstellingen op luchtvaartgebied van Europa. Meer dan 100 vliegtuigen en helikopters zijn in open lucht te zien. U kunt natuurlijk ook door het gezellige centrum van Hermeskeil flaneren. U zult hier overnachten en de volgende dag weer vertrekken.

Dag 8: Hermeskeil – Muhl (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 470 m

U wandelt vandaag naar Muhl. U kunt een mooie wandeling maken langs de Hengstbach of een stukje de bossen in wandelen. In het kleine dorpje Muhl is de overnachting.

Dag 9: Muhl – Morbach (ca. 22 km)
Afstand ca. 22 km
Hoogteverschil ca. 520 m

Van natuurgebied Ortelsbruch wandelt u naar de hoogten van het Idarwald. U kunt hier genieten van de uitzichtpunten over de Hunsrück tot aan de Moezel. Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan de ruïne van de waterburcht Baldenau tussen de dorpen Hundheim en Hinzerath. U overnacht in Morbach.

Dag 10: Morbach – Kempfeld (ca. 18 km)
Afstand ca. 18 km
Hoogteverschil ca. 620 m

Vanaf Morbach begint de afdaling en de eerste rustplaats is dan Langweiler, waar u een geweldig panorama-uitzicht heeft op Steinbachtalsperre en Wildenburg. U passeert het geopark Krahloch, om vervolgens te wandelen op het indrukwekkende rotsachtige landschap naar de Kirschweiler vesting. De afdaling leidt langs rotsformaties, reusachtige bomen en knoestige bomen. De klim naar Kempfeld is fantastisch, het pad zigzagt door Rosselhalde omhoog. Dan loopt u door bossen en kunt u het wildpark Wildfreigehege Wildenburg bekijken. Vanaf hier voert een 1,5 km lange weg naar Kempfeld waar u overnacht.

Dag 11: Kempfeld – Idar-Oberstein (ca. 17 km)
Afstand ca. 17 km
Hoogteverschil ca. 300 m

De laatste wandeletappe is aangebroken. De wandeling van Kempfeld tot aan het beginpunt van de etappe is circa 2 km. De eerste kilometers gaan door een prachtig stukje natuur en cultuur met Wildfreigehege, de Wildenburger Kopf en de Mörschieder Borr in het nationale park Hunsrück-Hochwald. Bij Herborn bereikt u het zogenaamde stenen gastenboek (Steinerne Gästebuch) met bekende namen uit politiek en cultuur. De tocht gaat verder over natuurpaden met meerdere bergkammen naar de oude stad Idar-Oberstein. Vanaf het eindpunt van deze wandeltocht naar de historische marktplaats van Idar-Oberstein is ongeveer 0,6 km. Geniet op een terras onder het genot van een goed glas wijn of een heerlijk Duits biertje van het prachtige plaatsje Idar-Oberstein en proost op een mooie wandelvakantie!

Dag 12: Terugreis vanaf Idar-Oberstein

Einde van de wandelvakantie en individuele terugreis naar starthotel.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 12-daagse wandelvakantie Saar-Hunsrücksteig?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 12-daagse wandelvakantie Saar-Hunsrücksteig.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.5
Locatie/gebied: 8.5
Hotels: 8.5
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.5
Route: 9.0
Dag-tot-dagprogramma: 8.0
Bezienswaardigheden: 6.5
Reisbescheiden: 9.0
8.0
Natuur, eenzaamheid en stilte.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2022
Prachtig natuurgebied. Uitgestrekte wouden, stilte en rust. Bijna geen andere mensen ( wandelaars) tegengekomen. Helaas ook geen mogelijkheid tot af en toe verpozen met een koffie. Dagwandelingen in afstand en zwaarte zijn zeer pittig. Het zou beter zijn om een keuze in verschillende zwaartes van etappes aan te bieden. De ganse trektocht van 10 dagen is enkel geschikt voor de fitte en ervaren wandelaar. De mogelijkheid om een rustdag in te lassen zou welkom zijn. Doorgaans (zeer) goede accomodaties uitgezonderd ligging van het hotel in Mettlach ( aan drukke baan) en de complete afwezigheid van de hotelier Jacobs (geen onthaal, geen mogelijkheid tot avondeten, pas ontbijt mogelijk vanaf 9.00 uur). Goede documentatie uitgezonderd 8ste dag met nieuw stuk van 8 km. van de Steig. Dit was tot onze ergernis compleet niet gedocumenteerd.
9.0
Perfect georganiseerd.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juli 2020
De reisdocumentatie was helder en uitgebreid. De onderkomens waren gastvrij, schoon en de maaltijden waren goed. De wandelroutes waren goed gedocumenteerd, goed aangegeven en afwisselend. De afstanden waren voor ons precies goed. Er was nog tijd over voor aanvullende activiteiten. We hadden ook geluk met het prachtige weer!
Lees meer