Sfeerverslag: Van Roermond naar Maastricht over het Pieterpad

In Zuid-Limburg verkende onze redactrice de etappe Roermond-Maastricht van het Pieterpad, het bekendste Lange Afstands Wandelpad van Nederland. Ze ontdekte het kerkdorp St. Odiliënberg, wandelde over de Bemelerberg en ging op verkenning in Sittard, Valkenburg en Maastricht.

Lees hier het reisverslag van Mathilde!

Pieterpad van Roermond naar Maastricht (foto
Pieterpad van Roermond naar Maastricht Valken
Pieterpad van Roermond naar Maastricht (foto

Idyllisch

De eerste dag van mijn zesdaagse wandelvakantie gaat van start in Zuid-Limburg, aan de rand van de stad Roermond. De route voert door het pittoreske Arsenray, richting de Maasnielderbeek. In het natuurgebied ´Het Spik´ wandel ik tussen de koeien door. Het pad loopt richting de uitkijktoren Het Spik, vanwaar je fantastisch uitkijkt op de grazende Galloway-runderen en de idyllische boomgaard. De wandeling betekent echt genieten!

Culinair genieten

In het schilderachtige Sint Odiliënberg staat de schitterende Romaanse basiliek van H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus en wandelen de andere Pieterpad wandelaars. Aan hun routeboekjes en felgekleurde regenjacks zijn ze gemakkelijk te herkennen. Op weg naar het overnachtingsadres, het voormalige gastenverblijf van de Abdij Lilbosch, word ik enthousiast aangemoedigd door een voorbijganger. In het restaurant 'Het Hof van Herstal' laat mij de rivierkreeftensoep en de verse kabeljauw goed smaken...

Vakantiesferen

De volgende dag vertrek ik vol goede moed richting Sittard. Het pad voert langs de Abdij Lilbosch, een cisterciënzer abdij van de trappisten. Bijzonder is dat de abdij nog steeds bewoond wordt door monniken, die hun eigen likeuren produceren en zelf groenten en fruit verbouwen. Naast een kloostertuin hebben ze zelfs een winkel, waarin ze dranken en vleesproducten van het kloostervarken (Livar) verkopen. In Susteren loopt op een groen veld een grote kudde Limousin koeien en ontmoet ik een wandelaarster uit Noord-Holland. Zij bewandelt ook alleen het Pieterpad en zegt mij vriendelijk gedag. Het is bijzonder om iemand in deze stilte tegen te komen!

Smalste Stukje

Op de Susterse bodem ontdek ik het Smalste Stukje van Nederland: een stukje Nederland op een breedte van 4,8 kilometer, gelegen op de grens van Nederland, België en Duitsland. Qua natuur een wandelreis vol constrasten; van groene bossen tot boerenvelden. Na zeven kilometer doemt Sittard op: één van de oudste steden van Nederland met eeuwenoude kerken, het Fort Sanderbout en middeleeuwse stadswallen. Al met al een bijzondere wandelbeleving, want mijn wandeling begon vandaag in vlak akkerland. Na het Geleenbeekdal slingert de route naar het Geuldal, waar de rivier de Geul tussen de hooilanden, bossen en heuvels door meandert.

Fietsparadijs Valkenburg

De herfstvakantie is nét begonnen. Zodra ik de stad uitloopt, begint het Limburgs Heuvelland. Om de schitterende omgeving van Valkenburg op een leuke manier te verkennen, huur ik een mountainbike bij een fietsverhuurbedrijf in Valkenburg. Daarmee wil ik de Cauberg gaan beklimmen, een voormalige finishplaats van de Amstel Gold Race. Tijdens de beklimming van de 134 meter hoge berg snak ik naar adem, maar na een kleine pauze ga ik door. Een paar enthousiaste wandelaars, die de top van de Cauberg wandelend beklimmen, juichen mij toe.

Kasteelruïne

Na afloop van de beklimming kun je op adem komen bij Gasterij Koningswinkelhof in Valkenburg, waarbij je prachtig uitkijkt op het mooie Geuldal. Het leuke is dat er rondom de gasterij allerlei dieren rondhuppelen, zoals konijnen, geiten en een hangbuikzwijn. Als de schemer invalt, maak ik een wandeling langs de Geulpoort: een reconstructie van de middeleeuwse stadspoort van Valkenburg. Bij terugkomst trek ik een paar baantjes in het zwembad van het Parkhotel, dat over een mooie sauna en een Turks stoombad beschikt. Om de dag feestelijk af te sluiten, beklim ik de trappen van de Kasteelruïne Valkenburg. Vanaf de eeuwenoude kasteelruïne, die ´s avonds feestelijk is, is het uitzicht op de stad fenomenaal!

Natuurschoon

De volgende morgen vertrek ik vol goede moed vanuit Valkenburg. De wandelroute neemt mij mee langs de spoorlijn en laat mij betoveren door het natuurschoon. Het natuurgebied zit vol pittoreske kerkdorpen, kronkelende rivieren en bosrijke hellingen. Tijdens de wandeling raak ik onverwacht in gesprek met een Limburgse, die honderuit praat over het leven in het dorp. De wandeling voert mij verder over smalle bospaden en de Bemelerberg, waar de reeën rustig langs de bosrand grazen en langs de weg een paar bijzondere wegkapellen staan. Vaak zijn het mini-kapelletjes met kaarsen en bloemen, met een nis waarop een Mariabeeld staat.

Bruisend Maastricht

In de stad Maastricht leidt het pad naar de Koepelkerk, een immens groot gebouw met een groene koepel. Het stadhuis is een imposant gebouw, dat midden op de markt staat en een echte blikvanger is. Op het Vrijthof bezoek ik de gezellige zaterdagmarkt, een sfeervolle plek waar naast bloemen, groente en fruit ook kleding verkocht wordt. Deze stad bruist, het is een komen en gaan van toeristen uit heel Europa! De volgende dag bezoek ik het indrukwekkende Fort Sint Pieter en de beroemde St. Pietersberg, hét eindpunt van mijn wandelvakantie. Het uitzicht op de stad Maastricht en het Maasdal is werkelijk adembenemend!

Conclusie

Tijdens de wandelvakantie passeer je vele pittoreske dorpen, waar je mooie veldkapellen of bijzondere wegkruisen langs de weg ziet staan. Voor mij was Valkenburg het hoogtepunt; de routes waren schitterend en de wilde dieren waren indrukwekkend. Als je 's morgens vroeg voor 10.00 uur vertrekt, heb je ruim voldoende tijd om 's middags de stad te verkennen of een leuke fietstocht te maken. Verder raak je al wandelend snel in gesprek met andere wandelaars. De hotels en b&b's waren comfortabel en de medewerkers van ADE hebben mij van een goed reisadvies voorzien. Al met al heb ik ontzettend genoten van mijn tijd op het Pieterpad!

Pieterpad van Roermond naar Maastricht (foto

Tip van onze redactrice

”Het Pieterpad is bewegwijzerd met rood-witte Pieterpad bordjes, die je op allerlei plekken langs de route kunt tegenkomen. Door ervaringen uit te wisselen met andere Pieterpad wandelaars, ontdek je allerlei handigheidjes die tijdens het wandelen van pas komen. Zo gebruikte ik het Pieterpad boekje en installeerde ik op advies van een wandelaar de app ´Wandelnet.´ Daarmee kun je de route van de etappes eenvoudig downloaden.”

St. Pieter Pieterpad

Wandelvakanties over het Pieterpad

Met ADE “Actief door Europa” kunt u wandelen over het bekende Pieterpad. Dit lange afstand wandelpad voert u dwars door Nederland. Het beginpunt bevindt zich in het Groningse Pieterburen en het eindpunt van de wandeling is de St. Pietersberg in Zuid-Limburg.

bloemenvelden nederland

Nog meer wandelvakanties in Nederland!

Wij hebben zoveel wandelvakanties dat er altijd wel een geschikte vakantie voor u is, ondanks dat deze niet altijd op onze website gepubliceerd staat.
Dus wilt u net even iets anders, korter of langer, of net een ander gebied neem dan contact op met onze wandelvakantiespecialisten voor een wandelvakantie op maat! U kunt ons mailen: [email protected] of bellen 0547 380945!