normandy dday 1

De herdenking van D-Day en de invasie van Normandië:

75 jaar herdenken!

6 juni 1944, beter bekend als "D-Day", markeerde het begin van een lange zomer voor de geallieerde strijdkrachten van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk. De invasie op de stranden van Normandië begon met een bataljon van meer dan 150.000 soldaten van de genoemde nationaliteiten met als doel de Duitse strijdkrachten te verslaan in de hoop een einde te kunnen maken aan de Tweede Wereldoorlog. De overwinning van de geallieerden was een cruciaal keerpunt in de oorlog en leidde uiteindelijk tot het einde van deze vreselijke periode.

Vind uw vakantie
Kies uw aankomstdatum
Verblijfsduur
Bestemming
Bekijk alle resultaten
D-day strand te Arromanches les Bains
normandy dday 2
Utah Beach Normandie
Bekijk alle fotos (4)

75-jaar herdenken!

In juni 2019 is het vijfenzeventig jaar geleden dat de geallieerden de stranden van Normandië bestormden. De invasie veranderde voorgoed het verloop van de Tweede Wereldoorlog en leidde uiteindelijk tot het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. Speciaal ter herdenking van 75 jaar D-Day en de invasie van Normandië vinden er overal in Frankrijk en met name in Normandië diverse evenementen en activiteiten plaats.

Dakota's boven Normandië

Dit jaar wordt voor de laatste keer Daks over Normandy georganiseerd. Honderden parachutisten en meer dan dertig authentieke Douglas DC-3 en C-47 Dakota's ("Daks") zullen de lucht boven het Verenigd Koninkrijk en Normandië vullen. Ca. 250 vrouwen en mannen, gekleed in geallieerde uniformen uit de Tweede Wereldoorlog, zullen op 5 juni 2019 in het Verenigd Koninkrijk aan boord gaan van de vliegtuigen. Zij vliegen over het Kanaal naar Frankrijk en zullen afspringen direct in de historische dropzones van Normandië. Het doel van deze gebeurtenis is om de tocht naar Normandië in 1944 na te bootsen om daarmee de soldaten te gedenken die gevochten hebben voor de bevrijding en van Europa van de bezetting van Nazi-Duitsland.

De parade

Een parade, ter herdenking aan de gevallenen, vindt plaats op 8 juni 2019. Het eerste dorp dat bevrijd werd door Amerikaanse parachutisten was Sainte-Mère-Eglise in Normandië. Elk jaar vindt er in Sainte-Mère-Eglise een historische parade plaats in dezelfde straten als waar in 1944 talloze Amerikaanse troepen de straten vulden. Fanfares, culturele groepen en militaire eenheden nemen deel aan het evenement voor degenen die hun steun willen tonen. De parade wordt erkend en bezocht door talrijke veteranenverenigingen, maatschappelijke organisaties, militaire en overheidsfunctionarissen om zowel de deelnemers als de toeschouwers de gelegenheid te geven de mannen en vrouwen te eren die hebben gestreden voor onze vrijheid. Na de parade wordt er een serie van concerten gegeven op het dorpsplein. Veder is het mogelijk om verschillende voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog te bezichtigen in het Airborne Museum in het centrum van de stad.

"Ceremonies"

Via de onderstaande links vindt u de D-Day ceremonies die plaats vinden tijdens 75 jaar D-Day herdenking. (Let op: de onderstaane links brengen u naar Engelstalige websites.)

Normandië

Historische route 1944

In Normandië zijn honderderden monumenten en musea gewijd aan het bewaren, vertellen en herdenken van de tragische gebeurtenissen die het landschap, de geschiedenis en de bevolking van deze regio zo diepgaand hebben beïnvloed. Een aantal van deze monumenten hebben wij voor u op een rij gezet: (Let op: de onderstaane links brengen u naar Engelstalige websites.)

Een stukje geschiedenis

een kijkje in Operation Neptune

Vóór de invasie

Toen Duitsland Frankrijk binnenviel in een van de pogingen om zo heel Europa te bezetten, sloegen de Verenigde staten en Groot-Brittannië de handen in elkaar en probeerden samen de opmars van de Duitsers te vertragen. Hierdoor creeerden zij de mogelijkheid tot een invasie. Troepen en voorraden werden verzameld in Groot-Brittannië en meer en meer bombardementen en luchtaanvallen werden uitgevoerd op Duits grondgebied speciaal gericht op vliegvelden, spoorwegen, bruggen en andere belangrijke locaties om het Duitse leger te demotiveren. Vanwege de plotselinge activiteit van de geallieerden verwachtten de Duitse milities dat een invasie op handen was maar ze konden er niet achter komen waar dat zou moeten gebeuren. Met de bedoeling om de Duitse troepen te misleiden, bombardeerden de geallieerden de kust ten noorden van Normandië, bij Pas de Calais. Een andere onverwachte factor voor de invasie was het weer. Na maanden van voorbereidingen werd de invasie bijna afgeblazen vanwege de slechte weersomstandigheden. Generaal Eisenhower, de Amerikaanse opperbevelhebber van de geallieerden, nam de beslissing om toch door te gaan met de invasie, ondanks de slechte condities. Ook dit leidde ertoe dat de Duitse toepen nietsvermoedend en onvoorbereid waren op de invasie.

De invasie

Tijdens de invasie werden honderden paspoppen aan parachutes uit vliegtuigen gegooid om de vijand te verwarren en hen weg te leiden van de landingsstranden en de dropzones. In de gitzware nacht sprongen parachutisten boven Normandië uit hun vliegtuigen. Zij landden achter vijandige linies en hadden als missie om bruggen te veroveren en belangrijke doelen te elimineren, waardoor de primaire strijdmachten succesvol de stranden konden bestormen. De volgende golf van de geallieerde troepen waren duizenden vliegtuigen die bommen op de Duitse verdedigingswerken lieten vallen, samen met een golf van oorlogsschepen die rechtstreeks vanaf de zee het strand bombardeerden. De ondergrondse afdelingen van het Franse verzet droegen ook hun steentje bij door het vervoer van het Duitse leger onbruikbaar te maken door spoorlijnen en telefoonlijnen te vernietigen. Dit leidde ertoe dat ruim 6.000 schepen van de invasiemacht; troepen, tanks, wapens en andere uitrusting op de stranden konden afzetten.

Slagen in de strijd

Tegen het eind van D-Day zijn ruim 150.000 troepen geland in Normandië. Tijdens de volgende dagen dreven de geallieerden het Duitse leger verder landinwaarts om meer ruimte te creëren voor nieuwe troepen, totdat zij uiteindelijk de Duitsers uit Frankrijk verdreven. Ruim een half miljoen geallieerde troepen namen deel aan de invasie. Als resultaat van deze gruwelijke slag werd Parijs bevrijd van Duitse controle, werden de Duitsers verslagen in de Slag om de Ardennen en gaven ze zich vervolgens over aan de geallieerden.

terras in Normandie

Nieuw 2019!

4-daagse fietsvakantie Herinneringen van WOII van Bayeux naar Caen

Utah Beach Normandie

5-daagse fietsvakantie Bayeux en de D-Day landingsstranden

Mont St Michel

8-daagse fietsvakantie van Bayeux naar de Mont St. Michel

D-day strand te Arromanches les Bains

Nieuwe fietsvakantie in ons programma!

Fietsvakantie 6-daagse ontdek Normandië langs de kust

ARROMANCHES-BESSIN-FALAISE-LITTORAL-COTE-MER-

Fietsvakantie 5-daagse fietsvakantie De Somme: van Amiens naar Arras

strand Normandie Entretat

Aanrader!

Fietsvakantie 8-daagse fietsvakantie door Normandië

D-day strand te Arromanches les Bains

Nieuw 2019!

5-daagse wandelvakantie D-Day stranden - Arromanches naar Bayeux

D-day strand te Arromanches les Bains

Wandelvakantie 8-daagse wandelvakantie De Calvados Tour