8-daagse fietsvakantie Noord-Wales

Noord-Wales, Wales

  • Fietsend langs het Llangollen Canal, met zijn ouderwetse charme
  • Betoverende landschappen van de hoogvlaktes, rechtstreeks uit een film
  • Kleine stenen dorpjes, de middeleeuwse steden en de imposante vestingen
  • Kleurrijke badplaatsen omzoomd met prachtige zandstranden
  • Buiten de gebaande paden op slechts een paar uur van Londen
Noord - Wales fietsen
Noord - Wales fietsen
Noord - Wales fietsen
Noord - Wales fietsen
Noord - Wales fietsen
Noord - Wales fietsen
Bekijk alle fotos (17 )

Ontdek het Noorden van Wales

Met 3 miljoen inwoners en 10 miljoen schapen... welkom in Wales!
Als er een land is dat relatief onbekend is gebleven bij het grote publiek, maar tegelijkertijd zo dichtbij en exotisch is, dan is het ongetwijfeld dit kleine stukje wild terrein, sterk verbonden met zijn Keltische wortels: Wales. Als kleinste van de 4 naties die het Verenigd Koninkrijk vormen, is deze minder bekende bestemming slechts op 3 uur met de trein van Londen verwijderd.
Wales, misschien nog meer dan zijn buren Schotland en Ierland, is een land doordrenkt van mystiek. De hoogvlaktes, geteisterd door de wind, nodigen uit tot meditatie vanwege hun uitgestrektheid en ruwe schoonheid. Alleen schaarse vegetatie slaagt erin om te groeien op deze harde gronden. Als u afdaalt naar de valleien, trekt het geblaat van duizenden schapen de aandacht. De bruine tinten van de verbrande heidevelden maken plaats voor het levendige groen van de weilanden. En de luchten lijken niets meer dan een weerspiegeling van deze gigantische, glooiende vergezichten en vormen een mozaïek van wolken, sommige donkerder dan andere (net als de schapen!). Waarschijnlijk zult u hier, nog meer dan in Bretagne, de vier seizoenen op dezelfde dag ervaren... samen met de bijbehorende regenbogen!
Verscholen in de diepten van deze donkere valleien, illustreren stenen dorpen met zoete namen als Llanwrst, Penrhyndeudraeth, Pwllheli, of zelfs Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (ja, dat is de naam van een dorp, de inwoners van dit dorp bedachten de naam in 1860. Ze wilden namelijk de langste naam van elk treinstation in het land hebben.) verder het ontembare karakter van Wales. Als u geen bezwaar heeft tegen een incidentele bui of een iets steile helling af en toe, is het absoluut heerlijk om het per fiets te verkennen.

Niveau van de tour:
De moeilijkheidsgraad is gemiddeld tot veeleisend. Deze tour raden wij aan met een E-bike, met een normale fiets is de tour veeleisend. De dagetappes zijn ca. 40 - 60 km.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Chirk

Per trein of auto reist u naar het rustige stadje Chirk, net over de Welshe grens. U bent nu op het startpunt van uw Welshe odyssee! Als u vroeg genoeg aankomt, grijp dan de kans om het prachtige kasteel te bezoeken, dat prachtig is ingericht! Chirk ligt op ongeveer 3 uur met de trein vanuit Londen (of 5 uur met de auto vanuit Dover).

Dag 2: Chirk - Bala (ca. 58 km)
Afstand ca. 58 km
Hoogteverschil ca. 450 m

Op de eerste etappe worden uw ogen vanaf de eerste kilometers verwent als u het pittoreske Llangollen Canal volgt, dat leidt naar het adembenemende Pontcysyllte Aqueduct, een locatie in de UNESCO-werelderfgoedlijst. Bij aankomst in het charmante stad Llangollen met een kleine omweg naar Plas Newydd verbaast u zich over de buitengewone interieurarchitectuur, bedacht door twee "romantische vrienden" die er in de 13e eeuw woonden. Vervolgens verlaat u het kanaal en waagt u zich in het groene, met schapen gevulde platteland van het Welshe achterland. Onderweg kunt u de ruïnes bewonderen van de Valle Crucis Abdij. Een paar duizend schapen verder arriveert u in Bala, een typisch stadje dat u zal verwelkomen voor de nacht.

Dag 3: Balla - Dolgellau (ca. 47 km)
Afstand ca. 47 km
Hoogteverschil ca. 710 m

Nadat u langs het Llyn Tegid-meer heeft gefietst, stijgt u geleidelijk naar de hoogvlaktes, met eindeloze landschappen die rechtstreeks uit The Lord of the Rings lijken te komen. Gedurende 20 km slingert een smal weggetje zich heerlijk door deze desolate omgeving. Aan de andere kant van het plateau daalt u langzaam af naar de Mawddach-vallei, waar de vegetatie steeds weelderiger wordt. Tegen het einde van de dag bereikt u het charmante dorp Dolgellau, waar de grijze granieten huizen u de ware ziel van het land laten voelen.

Dag 4: Dolgellau - Llanbedr (ca. 47 km)
Afstand ca. 47 km
Hoogteverschil ca. 660 m

De dag begint rustig langs het prachtige Mawddach Trail, een voormalige spoorlijn omgebouwd tot een groene route. Het volgt de monding van de rivier de Mawddach ongeveer zes mijl voordat deze in zee uitmondt. Net voor de monding buigt de route richting de bergen en brengt u zo'n 200 m hoger naar de Cregennanmeren, twee kleine alpine meren genesteld in een idyllische omgeving. Van daaruit gaat de route verder door weilanden met schapen die op de heuvels boven de zee zijn neergestreken en sublieme panorama's bieden. Vervolgens daalt u af naar de kust, die u, dichtbij of vanaf een afstand, volgt tot u Llanbedr bereikt, uw bestemming voor de dag. Onderweg passeert u het dorp Fairbourne, dat wordt beschouwd als het eerste dorp in het Verenigd Koninkrijk dat zal worden overspoeld door stijgend water, en het badplaatsje Barmouth, dat een prachtig wit zandstrand heeft. Op een heldere dag kunnen zonnebaders of zwemmers hier de rest van de middag ontspannen - een trein kan u helpen om later verloren tijd in te halen!

Dag 5: Llanbedr - Caernarfon (ca. 59 km)
Afstand ca. 59 km
Hoogteverschil ca. 700 m

Als u denkt waarom de route niet rechtstreeks langs de zee loopt, is dat om wat hoogte te winnen en beter van het uitzicht te kunnen genieten! De sportieve optie daagt u uit met de steilste helling ter wereld, bijna 40%! Dit wordt beloont met prachtige panorama uitzichten, de gehele dag door! Halverwege laat een omweg u het dorp Portmeirion ontdekken, een voormalig vissersdorp dat door een excentrieke architect is omgetoverd tot een dorp in mediterrane stijl, dat doet denken aan Portofino, met pastelkleurige huizen, wellicht ontworpen om een oase van schoonheid te creëren. Het laatste deel van de dag gaat over een voormalige spoorlijn, die is omgevormd tot een groene route, waardoor u de laatste 15 km makkelijk aflegt (wat handig is, want deze etappe is een beetje langer!). Aan het einde van de route bereikt u Caernarfon, een middeleeuwse stad, die leeft in de schaduw van zijn monumentale UNESCO-genoteerde vesting.

Dag 6: Caernarfon - Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch - Bangor (ca. 44 km)
Afstand ca. 44 km
Hoogteverschil ca. 440 m

Vandaag heeft u de keus uit 2 verschillende opties, namelijk:

  • Bij goed weer leidt een omweg door Llanberis voordat u Anglesey bereikt, naar de legendarische Mount Snowdon. Met zijn 1085 m hoge top, is het de hoogste top van Wales. De beklimming wordt meestal gedaan met een tandradtrein, maar de sportievelingen kunnen ook te voet naar boven gaan (in dat geval, sta vroeg op want de beklimming duurt 3 uur!). Llanberis herbergt ook het National Slate Museum, het museum is gewijd aan de leisteenindustrie van Noord-Wales.
  • Als alternatief biedt de route via Beaumaris de mogelijkheid om te kiezen voor een zeetocht om Puffin Island van dichterbij te bekijken, een rots waar veel zeevogels nestelen, waaronder de beroemde papegaaiduiker! Beaumaris is ook een mooi kustdorp met kleurrijke huizen, de thuisbasis van een grote vesting die midden in een prachtig moeras ligt.

Op Anglesey Island dat u bereikt nadat u de indrukwekkende Menai Suspension Bridge bent overgestoken, kun je ook een wandeling maken naar een even klein als mystiek eiland: Church Island. Een 15e-eeuwse kerk, een oude begraafplaats en Keltische kruizen wachten op uw aankomst. Bij mistig weer lijkt het er te spoken. Uw reis over het eiland eindigt bij Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, met 58 letters de langste plaatsnaam van Europa. Een foto voor het bord van het treinstation is een must voordat u de trein neemt die u naar de stad Bangor brengt. Met deze korte treinverbinding kunt u een minder interessant stuk vermijden.

Dag 7: Bangor - Llandudno (ca. 52 km)
Afstand ca. 52 km
Hoogteverschil ca. 420 m

Vandaag staat er een kortere etappe op de planning naar Llandudno. De route volgt gedurende de hele dag de zee, soms van dichtbij, maar ook vanaf een afstand. Onderweg kunt u het weelderige Penrhyn Castle bezoeken, wandelen naar de Aber Falls of Conwy bezoeken, een uitstekende tussenstop voor de middag, voor bijvoorbeeld een wandeling langs de stadsmuren in het historische centrum, of langs de imposante UNESCO vesting. Vervolgens steekt u de riviermonding over en arriveert in Llandudno, een badplaats met typische Victoriaanse huizen. Een chique charmante badplaats met een lange ouderwetse historie. Mis de kans niet om uw fietsvakantie groots af te sluiten door de tour van het Great Orme-schiereiland te voltooien, deze loopt via een prachtige smalle weg, die boven de kliffen is aangelegd.

Dag 8: Terugreis of verlenging

Voordat u terugkeert naar het vasteland, raden we u aan om een excursie te maken naar Bodnant Gardens, een tuin in de pure Engelse stijl en beschouwd als een van de mooiste in het Verenigd Koninkrijk. De locatie is bereikbaar met de bus vanuit Llandudno.

Als u de kans heeft om uw reis met een dag en een nacht te verlengen, stellen we voor om naar Betws-y-Coed te fietsen, vanwaar u met de trein terug kunt naar Llandudno. De route voert u door landelijk gebied, en onderweg passeert u Bodnant Gardens, die u op de heenweg kunt bezoeken. Een trein verbindt vervolgens Llandudno Junction rechtstreeks met Londen in 3 uur. Onderweg kunt u stoppen (of zelfs overnachten!) in Chester, Engeland, een charmante middeleeuwse stad. Als uw auto geparkeerd staat in Chirk, duurt de treinreis vanuit Llandudno ongeveer 1 uur en 40 minuten tot 2 uur (met 1 overstap).

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse fietsvakantie Noord-Wales?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.