9-daagse fietsvakantie Praag - Wenen

Praag, Tsjechië

  • Op de fiets van Praag naar Wenen
  • Fiets over de "Greenway" de belangrijkste fietsroute van Tsjechië
  • Telc, Mikulov,Jindrichuv Hradec, verborgen juweeltjes onderweg
  • Prachtige natuur in het Nationaal Park Podyjí
  • Fietsetappes van ca. 45 tot 68 km
Praag - Wenen
Praag - Wenen
Praag - Wenen
Praag - Wenen
Jindichav Hradec van Praag naar Wenen
Praag - Wenen
Bekijk alle fotos (10 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Praag - Benesov (ca. 61 km)
Afstand ca. 61 km

Uw eerste fietsdag begint gemakkelijk op fietspaden langs de rustige rivier de Moldau. Na ca. 20 km over vlak terrein verlaat u de riviervallei en klimt naar de romantische Posázaví hooglanden. Elke klim wordt beloond met een vredig uitzicht op het omliggende platteland. Bij Zborený Kostelec kunt u een korte wandeling maken naar een verborgen kasteelruïne. Vanaf hier gaat u verder naar het nabijgelegen Týnec nad Sázavou, de thuisbasis van de voormalige Jawa-fabriek en ook van de Tsjechische motorcultuur. De fietsetappe van vandaag eindigt bij het kasteel Konopiste dat een bezoek waard is. Het was het zomerpaleis van aartshertog Franz Ferdinand D'Este. De moord op deze toekomstige keizer in Sarajevo in 1914 veroorzaakte de Eerste Wereldoorlog.

Dag 2: Benesov - Tábor (ca. 65 km)
Afstand ca. 65 km

De tweede dag kunt u rustig fietsen over kleine weggetjes en landwegen door het vredige Midden-Bohemen. Het deel waar u vandaag doorheen fietst wordt soms Tsjechisch Meran genoemd vanwege de matige hellingen of Tsjechisch Siberië vanwege de frisse winterochtenden. Elke klim wordt welwillend beloond met een fantastisch uitzicht. Uiteindelijk komt u aan in Tábor met het machtige fort dat diende als hoofdkwartier van de Tsjechische Reformatie tijdens de 15e-eeuwse Hussietenoorlogen. Het fort is nooit veroverd en vormt een prachtig eindpunt van deze fietsetappe. Een korte wandeling over de wallen van Tábor is aan te bevelen (dat kan ook morgenochtend voordat u op de fiets stapt).

Dag 3: Tábor - Jindrichuv Hradec (ca. 52 km)
Afstand ca. 52 km

U fietst Zuid-Bohemen binnen. Te midden van het groene, rustige landschap ligt het romantische waterkasteel van Cervená Lhota. U eindigt bij het op twee na grootste kasteelcomplex van Tsjechië in de stad Jindrichuv Hradec. Dit is een kleine levendige stad met architectonische pracht. Tegenwoordig is het moeilijk te geloven dat hier ooit bedrijvigheid was van een van de grootste middeleeuwse centra van het Boheemse koninkrijk! Gebaseerd op een legende zou het mogelijk zijn om Perchta van Rozmberk, de beroemde geest van de “Witte Dame”, te ontmoeten in het gelijknamige kasteel.

Dag 4: Jindrichuv Hradec - Telc (ca. 45 km)
Afstand ca. 45 km

U verlaat Zuid-Bohemen en rijdt het Boheems-Moravische hoogland in. Het hoogtepunt van vandaag is een bezoek aan de renaissancestad Telc, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Telc wordt beschouwd als de mooiste renaissancestad van Tsjechië! Een bosrijke, heuvelachtige en prachtige ca. 45 km lange fietstocht zal u daarheen leiden, langs een overvloed aan vijvers en meren. Probeer ze allemaal te tellen of ontspan gewoon te midden van dit vredige landschap. Met een beetje geluk passeert u een antieke stoomtrein terwijl deze door de hooglanden tuft.

Dag 5: Telc - Vranov nad Dyji (ca. 67 km)
Afstand ca. 67 km

Vandaag kunt u een bezoek brengen aan Dacice waar het eerste suikerklontje werd geproduceerd. U kronkelt erheen via rustige wegen die slechts bij weinig fietsers (en nog minder auto's) bekend zijn en die door onontdekte hooglanden en vredige dorpjes vlakbij de Oostenrijkse grens voeren. Op de grensweg ziet u een complex van vestingwerken uit het begin van de Tweede Wereldoorlog. Deze vestingwerken zijn nooit gebruikt en zijn daarom goed bewaard gebleven voor de hedendaagse toeristen. Als u verder rijdt gaat de route langs het renaissancekasteel van Písecná en het middeleeuwse kasteel van Frejstejn. Voordat u uw eindbestemming bereikt is er een omweg naar de schilderachtige Vranov-waterdam met als beloning een fantastisch uitzicht op het kasteel van Bítov. Als u wilt kunt u genieten van het uitzicht vanaf een van de grootste kasteelruïnes van Moravië, Cornstejn. De eindbestemming van de etappe van vandaag is de stad Vranov nad Dyjí, gelegen aan de rand van het Podyjí Nationaal Park. Gemakkelijke optie: u kunt 's ochtends met de trein naar Slavonice reizen (niet inbegrepen) om langs de Oostenrijkse grens te fietsen.

Dag 6: Vranov nad Dyjí – Znojmo (ca. 46 km)
Afstand ca. 46 km

Tijdens de fietstocht van vandaag verkent u het Podyjí Nationaal Park dat iedereen betovert met zijn ongerepte schoonheid. Vanaf de ruïnes van Nový Hrádek maar ook vanaf het uitkijkpunt over het majestueuze middeleeuwse kasteel van Hardegg kunt u zien hoe de rivier de Dyje meanderend zijn weg vindt door het landschap. Een gedenkteken voor het IJzeren Gordijn, gelegen in Cízov, is de stille getuige van sombere, relatief recente tijden. Tijdens uw afdaling naar de rivier de Dyje door de Sobes-wijngaard kunt u even pauzeren voor een glas witte wijn want deze plaats is aangemerkt als een van de 10 beste wijngaarden ter wereld! De volgende stop is de stad Satov waar mogelijkheden zijn om een uniek bewaard gebleven fort uit de Koude Oorlog te bezoeken, een merkwaardig geschilderde wijngrot, gezellige straten met wijnkelders of een educatief pad dat door wijngaarden met oude druivenvariëteiten leidt. De fietsdag eindigt in de zetelstad van de Moravische Premyslid-dynastie, de stad Znojmo.

Dag 7: Znojmo – Mikulov (ca. 68 km)
Afstand ca. 68 km

In de ochtend verlaat u de stad langs de rivier en vervolgt dan de fietsroute door velden en wijngaarden. U komt bij de grens met Oostenrijk die u naar het oosten brengt met een stop in de stad Jaroslavice en zijn renaissancekasteel. Als u de grens met Oostenrijk oversteekt komt u in het pittoreske wijnbouwgebied Galgenberg. Vanaf hier kronkelt een mooie nieuwe fietsroute door het rustige platteland naar Mikulov. Dit verborgen pareltje zal uw aandacht trekken met zijn barokke kasteel, een wijnmuseum, een historische synagoge en een lokale bezienswaardigheid nl een gigantisch wijnvat. TIP: Cultuur- en wijnliefhebbers kunnen 's ochtends met de trein naar Breclav reizen en de hele dag fietsen in het unieke Lednice - Valtice UNESCO-gebied!

Dag 8: Mikulov – Mistelbach (ca. 55 km)
Afstand ca. 55 km

De laatste halve dag door Tsjechië volgt de "IJzeren Gordijn" fietsroute omlijst met storyboards van degenen die probeerden te ontsnappen uit het communistische Oostblok. Een extra rit naar het unieke kasteelcomplex Lednice-Valtice behoort zeker tot de hoogtepunten van de tour. Nadat u de grens bent overgestoken fietst u door het dorp Herrnbaumgarten, beroemd om zijn poëtische museum van onzin en naar het wijnmuseum in Poysdorf waar u de kans krijgt om uw Midden-Europese "wijntraining" te voltooien! Deze fietsdag eindigt in Mistelbach.

Dag 9: Mistelbach - Wenen (ca. 64 km)
Afstand ca. 64 km

Vandaag volgt u de EuroVelo 6 naar de hoofdstad van Oostenrijk. Deze fietsroute is gedeeltelijk aangelegd over oude spoorlijnen. En dan arriveert u in Wenen, voormalige hoofdstad van de Habsburgse monarchie, stad van de wals en opera. TIP: Neem een transfer naar Wenen (niet inbegrepen) om genoeg tijd in deze stad door te brengen. Bezoek het paleiscomplex, drink een kopje koffie (of iets sterkers) in een van de beroemde cafés of wandel gewoon door de koninklijke straten. In Wenen eindigt uw fietsvakantie.
Let op: Een overnachting in Wenen is niet opgenomen in de route omdat de ervaring leert dat vele gasten hier liever langer verblijven. Derhalve bieden wij u verschillende mogelijkheden voor uw verlenging in Wenen. Wij adviseren u graag.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 9-daagse fietsvakantie Praag - Wenen?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid