9-daagse fietsvakantie Praag - Krakau

Praag, Tsjechië

  • Fietsen van Tsjechië naar Polen
  • Startpunt Praag en eindpunt Krakau
  • UNESCO Werelderfgoed hoogtepunten: Kutná Hora, Litomysl, Olomouc, Auschwitz, Kladruby
  • Prachtige regio's zoals Bohemen, Moravië, Silezië en Klein-Polen
  • Fietsetappes van ca. 42 tot 79 km
Fietsvakantie Praag - Krakau
Fietsvakantie Praag - Krakau
Fietsvakantie Praag - Krakau
Fietsvakantie Praag - Krakau
Fietsvakantie Praag - Krakau
Fietsvakantie Praag - Krakau
Bekijk alle fotos (10 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Praag - Nymburk - Kutná Hora (ca. 42 km)
Afstand ca. 42 km

In de ochtend volgt een transfer (inclusief) van Praag naar Nymburk (ca. 1 uur). Deze oude stad aan de rivier de Elbe wordt omgeven door een van de best bewaarde middeleeuwse stadsmuren van Tsjechië. Vanaf hier fietst u over een aangenaam en gemakkelijk fietspad. U rijdt langs de rivier naar het kuuroord Podebrady en vervolgens naar de koninklijke stad Kolín met zijn sierlijke renaissancesynagoge. Vanuit Kolín verlaat u de rivier de Elbe en fietst naar een van de UNESCO-erfgoedlocaties, de oude zilvermijnstad, Kutná Hora. Gedurende de Middeleeuwen was dit een van de belangrijkste steden van Europa, extreem rijk dankzij zijn mijnen, muntenmakerij en ligging aan handelsroutes. U kunt ontspannen in de gezellige oude stad, bestaande uit fascinerende middeleeuwse en barokke bouwwerken. De kroon op het geheel is de prachtige Sint-Barbarakerk, een echt juweel van gotische architectuur!

Dag 2: Kutná Hora - Pardubice (ca. 56 km)
Afstand ca. 56 km

Voordat u Kutná Hora verlaat komt u langs een buitengewone locatie: het ossuarium van Sedlec. De decoraties hiervan zijn gemaakt uit botten van meer dan 30.000 mensen waardoor het een merkwaardige en macabere tentoonstelling is. Vlak voordat u weer bij de Elbe komt, kunt u Kacina, een prachtig kasteel in klassieke stijl, bezoeken. Weer bij de rivier fietst u naar de nationale stoeterij Kladruby, die sinds de 16e eeuw uitzonderlijke paarden voor de Habsburgers heeft voortgebracht. In de middag fietst u langs het Bunkov-meer waar u een pauze kunt nemen om te ontspannen op het strand of zelfs kunt zwemmen. De laatste stop van vandaag is het middeleeuwse stadje Pardubice. Een charmante, rustige oude stad met een mooi kasteel en oude steegjes maar ook de thuisbasis van het SEMTEX-plastic explosief. Voor wie op zoek is naar iets zoets, Pardubice is de Tsjechische hoofdstad van de traditionele peperkoek.

Dag 3: Pardubice - Litomysl (ca. 62 km)
Afstand ca. 62 km

Als u de Elbe achter u laat maakt u kennis met de eerste glooiende heuvels en het machtige kasteel Kunetická Hora. Een kleine omweg en het beklimmen van de majestueuze heuvel is zeker de moeite waard! Later bereikt u de rivier de Loucná en volgt deze naar het dorp Vraclav en het gedenkteken voor de adellijke familie Vrsovec. De volgende stop is de stad Vysoké Mýto: tegenwoordig het centrum van de bus bouw. De veel langere geschiedenis komt tot uitdrukking op het prachtige stadsplein en mooi bewaard gebleven stadspoorten. Uw einddoel is de door UNESCO beschermde stad Litomysl dat een fantastisch renaissancekasteel met prachtige tuinen huisvest. Litomysl is ook de geboorteplaats van de beroemde componist Bedrich Smetana, een man die elk jaar wordt herdacht met een klassiek muziekfestival, een hoogtepunt op de Tsjechische culturele kalender.

Dag 4: Litomysl - Moravska Trebova (ca. 44 km)
Afstand ca. 44 km

Deze dag neemt u afscheid van Bohemen en steekt de grens met Moravië over. U overbrugt de afstand tussen de Boheems-Moravische Hooglanden in het zuiden en het Adelaarsgebergte in het noorden. U kunt de renaissancestad Svitavy bewonderen met zijn prachtige plein en de geschiedenis te weten komen van de beroemdste inwoner, de in zijn stad gehaatte, Oskar Schindler. Vanaf hier moet u nog over de Hrebec-bergketen klimmen maar de route daalt al snel gemakkelijk af naar de stad Moravská Trebová. Dit stadje heeft weer een fantastisch renaissancekasteel, een van de mooiste in heel Moravië.

Dag 5: Moravska Trebova - Olomouc (ca. 68 km)
Afstand ca. 68 km

De fietsdag begint lekker gemakkelijk bij de rivier de Trebuvka. Nog steeds de oude grens tussen Bohemen en Moravië volgend komt u langs vele kasteelruïnes waarvan de meeste nog slechts een paar stenen zijn. Als u de rivier verlaat komt u het grootste van de hedendaagse kastelen tegen: Bouzouv, een van de meest romantische plekken in Tsjechië. Kort daarna laat u de hooglanden achter u en daalt af naar de rivier de Morava die u min of meer de rest van de dag leidt. Als u de UNESCO-stad Oloumoc sneller wilt bereiken, neem dan gerust de trein (niet inbegrepen); geniet anders van de fietsroute langs de meanderende rivier. Olomouc, de oude hoofdstad van het Moravische rijk, beloont uw komst met fascinerende sculpturen, dramatische kerken en een astronomische klok uit het communistische tijdperk.

Dag 6: Olomiuc - Hranice / Teplice nad Becvou (ca. 58 km)
Afstand ca. 58 km

Vandaag volgt u de Bystrice rivier. Eerst bereikt u de regio Trsice met zijn prachtige uitzichten op Svatý Kopecek (Heilige Heuvel). Aangekomen in Prerov komt u bij de rivier de Becva en volgt het mooie fietspad stroomopwaarts. In Lipník kunt u het stadscentrum bewonderen, compleet met kasteel en buitengewone tuinen of u kunt een omweg maken de heuvel op naar het machtige kasteel Helfstýn. Verder stroomopwaarts bereikt u de stad Hranice met zijn renaissanceplein. Aan de andere oever van Becva kunt u ontspannen in het plaatselijke kuuroord Teplice nad Becvou.

Dag 7: Hranice - Cesky Tesin/Skocow - Osvetim (ca. 60 km)
Afstand ca. 60 km

In de ochtend wordt u per trein (inclusief) van Hranice naar Ceský Tesín gebracht. Het is tijd om afscheid te nemen van Tsjechië, de grens over te steken en aan het Poolse deel van de reis te beginnen. Na een paar beklimmingen aan het begin slingeren de smalle wegen zachtjes weg van het uitzicht op de bergen achter u. De eerste stop is het kleine stadje Skoczów waar u uitkomt bij de Wisla-rivier. Van daaruit fietst u door een gebied met meren, passeert de machtige Goczalkowicke-dam en bereikt de historische stad Pszczyna. Hier kunt u een mooi kasteel en het regionale museum of het natuurpark Zubr (Europese buffel) bezoeken. U sluit de dag af in het mooie historische stadje Oswiecim, helaas bekend vanwege het nabijgelegen concentratiekamp Oswiecim/Auschwitz uit de Tweede Wereldoorlog.

Dag 8: Oswieczim - Krakau (ca. 84 km)
Afstand ca. 84 km

Deze dag behoort tot de langste maar u hoeft zich geen zorgen te maken. Het grootste deel van de dag fietst u langs de Wisla-rivier over vlakke, nieuw aangelegde fietspaden met een prachtig uitzicht op de kronkelende rivier! Als extraatje voor enthousiaste fietsers kunt u een omweg maken naar Lipoviec (Babice) waar u naar een majestueuze kasteelruïne kunt klimmen, het openluchtmuseum van de stad bezoeken of gewoon genieten van een traditionele lunch. Kort voor aankomst in Krakau wordt u aangeraden om het Dominicaanse klooster in Tyniec te bezoeken dat met meer dan 1000 jaar geschiedenis het oudste klooster in Polen is. U sluit de dag en de fietsvakantie af in de historische stad Krakau, bekend als de zetel van Poolse koningen en aartsbisschoppen. TIP: Wilt u de herdenkingsplaats en musea in concentratiekamp Auschwitz bezoeken, dan kunt u uw fietstocht vandaag inkorten of overslaan door de trein te nemen (niet inbegrepen) naar Krakau.

Dag 9: Krakau - individuele terugreis of verlenging

Uw fietsvakantie eindigt in Krakau. Natuurlijk is het mogelijk nog een of meerdere nachten te verlengen in deze mooie stad.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 9-daagse fietsvakantie Praag - Krakau?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid