8-daagse fietsvakantie ontdek Moravië

Moravië, Tsjechië

  • Fiets langs het voormalige IJzeren Gordijn
  • UNESCO Werelderfgoed pareltjes zoals Kromeriz en Olomouc
  • Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk verenigd in een fietsvakantie
  • Geniet van de lokale Moravische wijnen
  • Fietsetappes van ca. 38 tot 65 km
Moravië - tsjechie
Moravië - tsjechie
Moravië - tsjechie
Moravië - tsjechie
Moravië - tsjechie
Moravië - tsjechie
Bekijk alle fotos (8 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele heenreis naar Znojmo

U reist op eigen gelegenheid naar Znojmo. Znojmo ligt slechts 88 km ten noorden van Wenen en heeft hiermee een directe trein- of busverbinding! Znojmo, gelegen hoog boven de rivier de Dyje (Thaya) en net op de grens van het Nationaal Park Podyjí, werd in de 12e eeuw gesticht als een belangrijk militair en zakencentrum van de grensgebieden van het Boheemse koninkrijk. Tegenwoordig is het een moderne stad en een zeer belangrijk wijncentrum. Bij aankomst kunt u de 12e-eeuwse Rotunda van St. Catherine bezoeken, het oude klooster in Louka met een tentoonstelling over lokale wijnen. Een andere optie is om een mooie wandeling te maken in het rustige Podyjí Nationaal Park en te genieten van de natuur.

Dag 2: Znojmo - Laa aan de Thaya (ca. 53 km)
Afstand ca. 53 km

Na een korte treinrit bereikt u Satov. U bevindt zich in het gebied van het voormalige IJzeren Gordijn. Midden in het dorp ziet u een oud fort uit de Tweede Wereldoorlog dat mooi is gerestaureerd en in de oude staat (1938) is terug gebracht. In de omgeving ziet u veel overblijfselen uit de tijd van de Koude Oorlog die herinneren aan deze moeilijke tijd. Vanuit Satov fietst u over een oude Keltische route naar de Oostenrijkse stad Retz. Dit is een leuke oude stad met een pittoresk plein, een mooi bewaard gebleven windmolen en ca. 20 km aan ondergrondse catacomben die als wijnopslag worden gebruikt. De rest van de dag fietst u rustig tussen Oostenrijkse korenvelden, wijngaarden en straten met wijnkelders naar het kleine kuuroord Laa aan de Thaya.

Dag 3: Laa aan de Thaya - Lednice (ca. 56 km)
Afstand ca. 56 km

U start vandaag met fietsen op de nog nieuwe fietsroute “Hallo Nachbar” (Hallo Buurman), direct aan de grens tussen Tsjechië en Oostenrijk. Vervolgens neemt u de oudste en bekendste Tsjechische fietsroute "Greenway", die loopt van Praag naar Wenen totdat u, door velden en langs wijngaarden, bij de stad Mikulov komt. Deze verborgen parel van Moravië met een enorm kasteel, kasteelruïnes, kruiswegstaties, een van de belangrijkste Joodse wijken en begraafplaatsen van Tsjechië, een prachtig renaissanceplein en een vriendelijke sfeer, is precies de juiste plek voor een lunch! Vanuit Mikulov fietst u langs de grens, over de voormalige IJzeren Gordijnroute. U komt ook veel informatieborden tegen met verhalen over de Koude Oorlog. Het is een grote verandering als u arriveert in het culturele gebied Lednice–Valtice. Het maakt deel uit van het voormalige domein van de familie Lichtenstein. Tegenwoordig kunt u er veel romantische bouwwerken bewonderen die zorgvuldig in de omgeving zijn geplaatst om de schoonheid van het landschap te benadrukken. Sluit de dag af met een mooie avondwandeling door de fantastische kasteeltuinen van Lednice met voor de liefhebbers een goed glas lokale wijn.

Dag 4: Lednice - Skalica (ca. 65 km)
Afstand ca. 65 km

's Morgens kunt u nog de talloze bouwwerken van de Liechtenstein-dynastie bewonderen, zoals de kasteelruïne van Jan, het kasteel van Breclav, het kasteel van Pohansko en de wilde, door UNESCO beschermde Dyje-meanders. Bij Lanzhot komt u voor het eerst bij de rivier Morava waarlangs u de komende dagen zult fietsen. Tegenwoordig is dit ook de grenslijn tussen Tsjechië en Slowakije. Vervolgens fietst u naar de archeologische vindplaats in Mikulcice. Hier was een enorme Slavische nederzetting in de 8e eeuw na Christus die nu kandidaat is voor de UNESCO-werelderfgoedlijst. De volgende stop is de grensstad Hodonín, vooral bekend om zijn renaissancekasteel, een dierentuin en een spa. De eerste plaats waar u in Slowakije doorheen fietst is Holíc met zijn 18e-eeuwse sfeer. Vandaag overnacht u in Skalica, een romantisch stadje met een oude rotonde, middeleeuwse stadsmuren en een prachtig stadhuis gebouwd in Art Nouveau stijl.

Dag 5: Skalica - Uherske Hradiste (ca. 47 km)
Afstand ca. 47 km

Vandaag fietst u langs de historische grens van de Boheemse en Hongaarse koninkrijken. De talloze forten en kastelen herinneren u aan het onveilige verleden van dit gebied. Terug in Tsjechië fietst u door Plze, waarschijnlijk het mooiste deel van Moravië met veel wijnkelders. De rest van de route leidt u over een mooi fietspad richting Kromeriz. Onderweg kunt u een openluchtmuseum en kasteel in Stráznice bewonderen en een kasteel in Uherský Ostroh. Maar voordat u Kromeriz bereikt, overnacht u in een ander mooi stadje, Uherske Hradiste. Ook dit is omgeven door muren en heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de tijd van Groot-Moravië. Gemakkelijke optie: u kunt 's ochtends met de trein naar Slavonice reizen (niet inbegrepen) voor een fietstocht langs de Oostenrijkse grens.

Dag 6: Uherske Hradiste - Kromeriz (ca. 38 km)
Afstand ca. 38 km

Met slechts 38 km is dit de kortste fietsetappe van uw fietsvakantie. Er is veel te zien en te doen maar het is aan te raden om ook een omweg te maken. Deze leidt u naar Vlehrad, een klooster dat sterk verbonden is met het oude Christendom en een zeer belangrijk Tsjechisch pelgrimsoord. Neemt u de omweg niet dan heeft u alle tijd om te genieten van de musea, kastelen en tuinen onderweg of om gewoon even lekker te relaxen met een kopje koffie. U fietst langs het Bat'a Kanaal dat is gebouwd in de jaren dertig. U kunt kiezen of u dan met de fiets of met de boot langs of over het kanaal gaat. Tijdens de rit passeert u ook nog een barokkasteel in Napajedla, het vliegtuigmuseum in Otrokovice en nog een kasteel in Kvasice. En dan, aan het einde van uw fietsetappe, wacht u het grootste pareltje, de stad Kromeriz. De stad staat vooral bekend om het aartsbisschoppelijk paleis en de tuinen, beide vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Alles bij elkaar kunt u het een perfect complex en fantastisch bewaard gebleven stukje Europese barok noemen. Gedurende een korte periode in 1848 fungeerde het ook als keizerlijke hoofdstad toen alle Habsburgers en andere landsafgevaardigden hier waren voor een groot congres.

Dag 7: Kromeriz - Olomouc (ca. 45 km)
Afstand ca. 45 km

Deze laatste fietsdag verbindt twee van de Tsjechische UNESCO-parels: Kromeriz en Olomouc. Als u klaar bent met ronddwalen door Kromeriz fietst u naar het noorden langs de Morava-rivier. Onderweg kunt u de pelgrimskerk in Dub en het renaissancekasteel in Chropyne bewonderen. Eerst fietst u door de velden, dan weer langs de Morava rivier en dan een diep bos in naar Olomouc. Als u tijd wilt besparen voor beide steden kunt u natuurlijk altijd de trein nemen (niet inbegrepen) in plaats van te fietsen. In Olomouc zult u versteld staan over hetgeen deze stad allemaal te bieden heeft. Het was tot de 19e eeuw de hoofdstad van Moravië en het staat vol met interessante bezienswaardigheden en plekken zoals de Mariakolom op het centrale plein, het aartsbisschoppelijk paleis maar eigenlijk is het hele stadscentrum een waar museum.

Dag 8: Individuele thuisreis of verlenging

In Olomouc eindigt uw fietsvakantie. U reist op eigen gelegenheid naar huis. De mogelijkheid bestaat om verlenginsnachten te reserveren. Hierdoor heeft u de gelegenheid om nog een stadsfietstocht door Olomouc, ook wel Klein Praag genoemd, te maken. Tijdens deze fietstocht brengt u ook een bezoek aan Svaty Kopecek, een belangrijk bedevaartsoord buiten de stad. Vraag de ADE fietsspecialisten naar de mogelijkheden.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse fietsvakantie ontdek Moravië?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.