8-daagse fietsvakantie Fietsen door 4 landen

Limburg, Nederland

  • Fietsen door 4 landen: Nederland, Duitsland, België en Luxemburg
  • Bezoek Maastricht, Aken en Luxemburg Stad
  • Genieten van Monschau, Vianden en Echternach
  • Volg delen van de beroemde Vennbahn
  • 3-landenpunt en klein Zwitserland
Onderweg fietsvakantie 4-landen op de pedalen
Luxemburg stad
Monschau Eifel Duitsland
Drakentanden Siegfriedlinie
Aken Duitsland de dom
Kathedraal van Aken Duitsland
Bekijk alle fotos (11 )

Fietsen van Maastricht naar Luxemburg Stad!

Een fietsvakantie door Nederland, Duitsland, België en Luxemburg die u veel te bieden heeft qua natuur en cultuur. U bevindt zich in het hart van Europa, het kruispunt van de Latijnse en de Germaanse wereld en een smeltkroes van culturen, talen, architectuur en culinaire genoegens.

De fietsroute leidt u door 3 belangrijke Europese steden: Maastricht, Aken en Luxemburg Stad. Alle drie hebben ze hun invloed op de Europese geschiedenis laten gelden. Maastricht met het verdrag van Schengen, Aken als symbool van de Europese eenwording en Luxemburg Stad als gerechtelijke hoofdstad van de Europese Unie.

Ook het landschap is zeer divers. Zo baant u zich een weg door de groene heuvels van Nederlands Limburg. U fietst door de dichte bossen van de Eifel, tot aan de ongetemde Hoge Venen, een uniek natuurgebied met heidevelden, moerassen en veengebieden. Dan door de bosrijke gebieden van de Oostkantons, een in België ingesloten Duitstalige regio. Via de Luxemburgse Ardennen gaat het verder naar de regio Mullerthal, beter bekend als Luxemburgs Klein Zwitserland.

Deze fietsvakantie brengt u ook naar de hoogste punten van de 3 Beneluxlanden... en dat zonder veel inspanning! De Nederlandse top, de laagste van de drie, is iets steiler, terwijl die van zijn Belgische en Luxemburgse tegenhangers gemakkelijk te beklimmen zijn, want ze liggen niet ver van de beroemde Vennbahn. Deze voormalige spoorlijn omgevormd tot fietspad leidt u met de vingers in de neus naar de hoogvlakten. De Vennbahn is met zijn ca. 125 km één van de langste fietsroutes van Europa.

Geniet van deze 8-daagse fietsvakantie door 4 landen met ADE!

Niveau van de fietstour:
Middelmatig. De route heeft hoogteverschillen maar de beklimmingen zijn meestal vrij geleidelijk. De aangegeven km zijn gemiddelden en afhankelijk van de route die u kiest. U moet rekenen op ca. 40 tot 50 km per dag. U fietst voornamelijk op verharde wegen (80%) en ook enkele grindpaden.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele heenreis naar Maastricht

U reist op eigen gelegenheid naar Maastricht. Deze meeste "zuidelijke" stad van Nederland is tevens de oudste stad van het land. Getuigenissen van dit rijke verleden vindt u dan ook zeker terug in het historische centrum.

Dag 2: Maastricht - Aken (ca. 42 km)
Afstand ca. 42 km
Hoogteverschil ca. 420 m

Vanuit het historische centrum van Maastricht steekt u de brug over de Maas over en verlaat u de stad. Dan fietst u door de groene heuvels van Zuid-Limburg, waar akkers afgewisseld worden met weilanden en boomgaarden. U komt aan de voet van de Vaalserberg, die met zijn 325 m de hoogste berg van Nederland is. Dit is ook het punt waar de grenzen van 3 landen samenkomen: Nederland, Duitsland en België! U daalt de Vaalserberg af aan de Duitse kant van de heuvel. Daar vindt u reeds Aken aan de voet van de heuvel. Aken was ooit de hoofdstad van het gigantische Karolingische rijk onder Karel de Grote. Gelegen op het kruispunt van de drie landen, blijft Aken een soort miniatuur Europa, waardoor haar pan-Europese rol tot op zekere hoogte wordt voortgezet. Het historische centrum is goed bewaard gebleven en ideaal om te voet te verkennen. In het hart van het centrum vindt u het gotische stadhuis, het marktplein, de beroemde bronzen fonteinen en vooral de prachtige kathedraal (Dom), symbool van de vroegere grootsheid.

Dag 3: Aken - Monschau (ca. 43 km)
Afstand ca. 43 km
Hoogteverschil ca. 470 m

Aken was vroeger rechtstreeks verbonden met Luxemburg door een spoorlijn die 3 landen doorkruiste. Tegenwoordig is het net zo direct verbonden, maar dan via een fietsroute, de Vennbahn, die de rails heeft vervangen! Dankzij deze fietsroute verlaat u de stad zonder gedoe of verkeer, en bereikt u geleidelijk en bijna ongemerkt het plateau van de Hoge Venen, maar deze staat voor morgen op het programma. Onderweg verlaat uw route af en toe de Vennbahn, zodat u enkele interessante bezienswaardigheden kunt ontdekken, zoals het schattige dorpje Kornelimünster, een voormalig bedevaartsoord, of de Siegfriedlinie, deze Duitse anti-tank verdedigingslinie in de vorm van drakentanden, die herinnert aan een donkere bladzijde uit de Europese geschiedenis.

Het fietspad slingert door de uitgestrekte bossen van de Eifel, afgewisseld met enkele weilanden, en naarmate u hoger komt, wordt de vegetatie steeds noordelijker. Aan het einde van de dag bereikt u het mooie dorpje Monschau, dat met zijn vele vakwerkhuizen en zijn mooie, voor het verkeer afgesloten historische centrum, u terug brengt naar het Duitsland van weleer.

Dag 4: Monschau - Malmedy (ca. 41 km)
Afstand ca. 41 km
Hoogteverschil ca. 500 m

U rijdt enkele kilometers langs de wilde vallei van de Rur over een mooie grindweg voordat u een laatste naaldbos doorkruist. Aan de achterkant van dit bos ontdekt u de prachtige Hoge Venen! Het plateau, gelegen op een hoogte tussen 500 en 700 m, heeft een ongewoon hard klimaat: de mist is vaak dik, de winters zijn lang en de regenval is overvloedig. De Pruisen noemden het gebied "Pruisisch Siberië". Tegenwoordig is het een paradijs voor natuurliefhebbers. Het veen, ooit gebruikt als brandstof, is tegenwoordig beschermd, wat ervoor gezorgd heeft dat het ecosysteem zich geleidelijk heeft kunnen herstellen. Op het hoogste punt van één van deze stille landschappen, op ca. 694 m, bevindt zich het panoramische Signaal van Botrange, de hoogste top van België! Daarna daalt u iets af. Een korte omweg naar het mysterieuze middeleeuwse kasteel van Reinhardstein, verloren midden in het bos, wordt sterk aanbevolen. Dit is het enige Eifelkasteel in België en zal liefhebbers van architectuur en geschiedenis bekoren. Uw eindbestemming van vandaag is in het Franstalige Malmedy.

Dag 5: Malmedy - Troisvierges (ca. 59 km)
Afstand ca. 59 km
Hoogteverschil ca. 740 m

De route doet aanvankelijk zijn best om tussen de beboste heuvels door te zigzaggen, maar een iets langere klim blijkt onvermijdelijk, want het is inderdaad een hoogvlakte die moet worden overgestoken. Gelukkig is de helling niet al te steil. Op de weg naar boven krijgt u de gelegenheid een authentieke leisteengroeve te bezoeken, die u tot op de bodem van de ondergrondse mijn voert. Eenmaal terug op de hoogvlakte ontdekt u een schilderachtig gebied van omheinde landbouwgronden, typisch voor de Oostkantons. U bevindt zich in een streek met een van de laagste bevolkingsdichtheden van België! Vervolgens komt u weer op de Vennbahn, die u geleidelijk naar de Luxemburgse grens brengt. Hier zult u een heuvel moeten oversteken. De oude spoortunnel, die onder de heuvel doorloopt, is inmiddels een toevluchtsoord voor vleermuizen geworden en kon dus niet in een fietspad worden veranderd. Daarboven bevindt u zich op het hoogste punt van Luxemburg, de Kneiff, op ca. 560 meter. Dan gaat het onbelemmerd verder tot het stadje Troisvierges, waar u, na tussen Nederlands, Duits en Frans geschakeld te hebben, nu in het Lëtzebuergesch wordt aangesproken!

Dag 6: Troisvierges - Echternach (ca. 63 km)
Afstand ca. 63 km
Hoogteverschil ca. 830 m

Na een lange maar niet al te steile klim naar de top van het plateau, is het vervolgens relatief vlak totdat u aan de andere kant afdaalt naar het Ourdal. Na het mooie stadje Vianden, waar wij u aanraden het imposante fort te bezoeken, volgt u de rivier tot deze uitmondt in de Sûre. De rivier volgend bereikt u het mooie Echternach, het oudste stadje van Luxemburg en gelegen in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. Kort na Vianden kunt u ook kiezen voor een sportieve variant waarbij u het kasteel van Beaufort kunt bewonderen, maar let op: de klim ernaartoe is nogal lang en soms steil!

Dag 7: Echternach - Luxemburg Stad (ca. 44 km)
Afstand ca. 44 km
Hoogteverschil ca. 490 m

Omdat deze laatste fietsetappe relatief kort en gemakkelijk is, raden wij u aan de ochtend te benutten om de spectaculaire Gorges du Loup te voet te verkennen. Deze liggen op een korte afstand van Echternach. De wanden van de rotsformaties kunnen tot 50 meter hoog worden en alleen via smalle doorgangen kunt u zich een weg banen door de rotsen. Vanaf Echternach kunt u via een fietspad over een in onbruik geraakte spoorlijn het reliëf van de regio zachtjes beklimmen. Een buitenkansje als u bedenkt dat Luxemburgs Klein Zwitserland zijn naam ontleent aan zijn ruige profiel. Vervolgens bereikt u de vallei van de Zwarte Ernz, waar u de zeer fotogenieke waterval Schiessentümpel kunt bewonderen, met daarbovenop een al even mooie zandstenen brug. Meer was er niet voor nodig om hem tot het symbool van Klein Zwitserland te maken! De weg klimt vervolgens door een prachtig bos de vallei in en sluit even verderop aan op het fietspad, dat u naar de prachtige stad Luxemburg leidt. De oude stad werd in 1994 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Terwijl het ooit bekend stond als het "Gibraltar van het Noorden" vanwege zijn indrukwekkende vestingwerken, wordt het tegenwoordig meer het "Groene Hart van Europa" genoemd, verwijzend naar de vele groengebieden en zijn rol als een van de drie Europese hoofdsteden.

Dag 8: Luxemburg Stad - individuele thuisreis

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. Indien gewenst kunt u uw verblijf in de Luxemburgse hoofdstad verlengen. Tegen een meerprijs kan een transfer naar Maastricht geregeld worden op hetzelfde tijdstip als de fietsen, midden op de dag. Deze kunt u bij boeking al reserveren.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse fietsvakantie Fietsen door 4 landen?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid