5-daagse fietsvakantie Mergellandroute

Limburg, Nederland

  • Begin- en eindpunt Valkenburg
  • Fiets door het glooiende Limburgse heuvellandschap
  • Fiets langs de Geul en door het Geuldal
  • Prachtige uitzichten
  • Idyllische dorpjes met gezellige terrasjes
Limburg bewegwijzering
Camping Gulperberg Limburg
Limburg foto camping Gulperberg
Terrasje Valkenburg
Maastricht terras
Bekijk alle fotos (5 )

Fietsen door het Zuid-Limburgse heuvellandschap!

Geniet van een heerlijke fietsvakantie door het Zuid-Limburgse heuvellandschap! Het zuiden van Limburg kenmerkt zich door haar 'on-Nederlandse' karakter, zo geniet u in het glooiende landschap van prachtige verzichten. Bezoek de beroemde mergelgrotten en bewonder kastelen! Geniet onderweg op een gezellig terrasjes in één van de vele Limburgse plaatsjes van een heerlijk hapje of een verkoelend drankje en verken het Limburgse landschap te fiets!

De Mergelland route in Limburg is opgedeeld in drie lussen:

  • De Noordelijk lus (48 km) Vanaf Valkenburg fietst u richting Geulle en vervolgens over het Plateau van Limburg naar Klimmen, vanaf waar u richting Schin op Geul langs de Geul richting Valkenburg fietst.
  • De Westelijke lus (63 km) Door het heuvelland tussen Valkenburg en Eijsden fietst u door de fruitboomgaarden van het Zuid-Limburgse heuvelland, waarbij u verschillende idyllische dorpjes passeert.
  • De Zuidelijke lus (64 km) Het zwaarste traject van de route met verschillende klimmen, zoals de Loorberg, Vaalserberg en de Kruisberg. Vanaf hier kunt u genieten van prachtige uitzichten over het glooiende landschap.

Niveau van de fietstour:
De Mergellandroute brengt u door het glooiende Zuid-Limburgse heuvellandschap. Om optimaal van deze route te kunnen genieten is enige basis conditie een vereiste. Wij adviseren om deze reis per e-bike te fietsen.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Epen

Op eigen gelegenheid arriveert u inhet mooie Epen, het startpunt van uw fietsvakantie. Geniet van het mooie heuvellandschap en maak een heerlijke wandeling of een korte fietstocht.

Dag 2: Rondrit Epen (ca. 30 km)
Afstand ca. 30 km

Vandaag kunt u genieten van Epen en omgeving. Vandaag fietst u over de zuidelijke lus van de Mergellandroute. Vandaag fietst u wederom door het prachtige Limburgse landschap, waarbij u de grens met België passeert. Via het Belgische Sippenaken en Gemmenich fietst u richting het beroemde Drielandenpunt. Vanaf het hoogste punt van Nederland daalt u weer af richting Vaals, waarna u de route vervolgt via Holset naar Vijlen waar de ‘beste wijngaard van Nederland’ te vinden is. Hierna fietst u weer terug richting Epen waar u opnieuw zult overnachten.

Dag 3: Epen - Valkenburg (ca. 42 km)
Afstand ca. 42 km

Vandaag verplaatst u zich van het hotel in Epen naar Valkenburg. U fietst een gedeelte van de zuidelijke lus. De reis begint richting Mechelen, waarna u vanuit Wahlwiller over de Kruisberg richting Simpelveld en Trintelen fietst. Onderweg kunt u genieten van het prachtige glooiende landschap en vakwerkhuizen. Vanaf Trintelen vervolgt u de route langs Ubachsberg, Wijlre en Gulpen, waarbij u onderweg de Brand en Gulpener brouwerij passeert. Na een lekker hapje en een drankje vervolgt u de tocht richting het Plateau van Margraten en Valkenburg.

Dag 4: Rondrit Valkenburg (ca. 48 km)
Afstand ca. 48 km

Vandaag volgt u de noordelijke lus van de Mergellandroute. U komt hierbij langs de mergelgroeven van de regio en de kastelen welke gebouwd zijn met mergel uit deze groeven. Fietsend over de Slingerberg en de Wijngaardsberg bereikt u het plateau van Limburg, vanwaaruit u ontspannen langs de dorpen Schimmert, Hulsberg en Klimmen fietst. Langs rivier de Geul fietst u weer terug naar Valkenburg.

Dag 5: Valkenburg - Epen (ca. 56 km)
Afstand ca. 56 km

Op de laatste dag van uw fietsvakantie volgt u de westelijke lus van de Mergellandroute. De dag begint met een fietstocht vanuit het Geuldal, waarna u ontspannen langs typisch Zuid-Limburgse dorpjes als Bemelen, Sint-Geertruid en Gronsveld fietst. Na een heerlijke drankje op een terrasje in Eijsden aan de Maas fietst u weer verder richting het plateau van Margraten, waarbij u het Kasteel Mheer in het gelijknamige plaatsje passeert. Geniet van de prachtige vergezichten in het Limburgse heuvellandschap vol prachtige fruitboomgaarden. Al fietsend komt u langs het levendige Slenaken met haar vele terrassen, van waaruit het niet ver fietsen meer is naar Epen. Hier komt u weer terug bij het eerste hotel en reist u vervolgens op eigen gelegenheid naar huis.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 5-daagse fietsvakantie Mergellandroute?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 5-daagse fietsvakantie Mergellandroute.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.0
Locatie/gebied: 8.3
Hotels: 8.3
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.0
Route: 8.0
Dag-tot-dagprogramma: 8.0
Bezienswaardigheden: 8.0
Reisbescheiden: 8.3
8.0
Mooi Limburg
Met vrienden
Op vakantie in Juli 2023
Prachtige omgeving, mooie routes, goed te doen met een e-bike. We vonden het erg jammer dat de bezienswaardigheden niet in de route zelf zijn opgenomen. Je moet zelf de routes goed voorbereiden anders mis je de bezienswaardigheden. Tip; kan er op de laatste blz geen markering bij de het nummer komen zodat je weet dat je van de route af kunt gaan om iets te bezichtigen. Af en toe mist er een nummer maar dat is bij een knooppunt bord wel weer op te zoeken.
8.0
Prima verzorgd
Met vrienden
Op vakantie in Juni 2023
Fijne vakantie. Echter op onze kwam de beklimming van de Kruisberg voor. Erg zwaar, zelfs met i-bike. Het bieden van een alternatief zou welkom zijn.
8.0
Goede informatie ontvangen en goede hotels.
Op vakantie in Augustus 2022
We hebben genoten van het Limburgse land. 4 mooie fietstochten gemaakt met onze e-bike. Laatste wel vereist. Bagage keurig op tijd verplaatst.
Lees meer