10-daagse fietsvakantie 5 landen Vennbahn

Limburg, Nederland

  • Een Tour d'Europe van Maastricht naar Maastricht
  • 5 landen: Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland
  • Fiets over de Vennbahn, La Meuse à Vélo (RAVel) en de Voie Verte Trans-Ardennes
  • Bezoek Luik, Bastogne en Monschau
  • Geniet van de natuur van Natuurpark Ardennen-Eifel
Vijflanden fietsen
Vijflanden fietsen
Vijflanden fietsen route checken
Vijflanden fietsen
Vijflanden routebord
Vijflanden fietsen
Bekijk alle fotos (7 )

Fietsen door vijf landen!

Deze populaire fietsroute begint en eindigt in Maastricht en brengt u in totaal door 5 landen: Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg.

Behalve over de Vennbahn fietst u tijdens uw fietsvakantie vanaf Maastricht door het Maasdal over "La Meuse à Velo" in België en de "Voie Verte Trans-Ardennes" in Frankrijk bij de Vennbahn te komen.

Het Vennbahn fietspad is eigenlijk een oude spoorlijn met een lengte van ca. 125 km. Het gemiddelde stijgings- en dalingspercentage is 2%. Het fietspad leidt u vanaf het noorden van Luxemburg door het Ourdal naar het Duits-Belgisch natuurpark Hoge Venen-Eifel. Bekende namen zijn o.a. Sankt-Vith en Monschau. Bij de prachtige stad Aken eindigt de Vennbahn.

Geniet van de schone natuur en de pittoreske dorpjes die u tijdens uw fietsvakantie tegenkomt. Historische hoogtepunten op de route zijn o.a. Bouillon en het stadje Bastogne, bekend van het Ardennenoffensief, en natuurlijk Aken met haar Dom en het gotische stadhuis. Maar vergeet Maastricht niet. De stad waar in 1992 het Verdrag van Maastricht werd ondertekend.

TIP! Om optimaal te genieten van deze unieke fietsvakantie gebruikt u bij voorkeur een elektrische fiets of een hybride fiets met minimaal 24 versnellingen.

Karakter van de tour:
Het Vennbahn fietspad is aangelegd op een oude spoorwegtracé dat 3 landen doorkruist met een gemiddeld stijgingspercentage van 2%. Daarnaast fiets u langs de oevers van de meanderende Maas.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Maastricht / 's Gravenvoeren - Luik (ca. 36 km)
Afstand ca. 36 km

Op eigen gelegenheid reist u naar Maastricht of 's Gravenvoeren. U wordt ontvangen met een kopje koffie of thee met Limburgse vlaai. Uw fietsvakantie begint direct met een tocht naar Luik. Deze stad wordt ook wel 'De Vurige Stede' genoemd. U fietst door het dal van de Jeker naar het dorpje Kanne. Al snel bereikt u de sluis van Ternaaien/Lanaye. Vanaf hier fietst u over "La Meuse à vélo" via het stadje Visé naar Luik.

Dag 2: Luik - Namen (ca. 74 km)
Afstand ca. 74 km

U fietst langs de Maas dwars door Luik. Volg het 'spoor' van John Cockerill en verlaat Luik. U komt dichtbij het hoogovencomplex van Seraing en moet zeker even stoppen bij de shop van de kristalfabriek 'Val St. Lambert'. Na uw pauze fietst u rustig verder door typisch Waalse dorpjes richting Huy. U passeert de kerncentrale van Tihange, een zeer opvallend industrieel complex. Neem een pauze op de Grote Markt in Huy. Na de lunchpauze fietst u langs de Maas door de mooie natuur richting Namen.

Dag 3: Namen - Givet (ca. 55 km)
Afstand ca. 55 km

Frankrijk lonkt! Vanuit Namen gaat het in zuidelijke richting naar het museum van de "Aardbei" in Wépion. Neem vooral een kijkje in dit kleine museum! In Dinant kunt u de citadel bezoeken! U kunt met een kabelbaan omhoog of beklim de steile route te voet! De laatste kilometers fietst u richting Givet. Hier vindt u het fort van Charlemont.

Dag 4: Givet- Charleville-Mézières (ca. 83 km)
Afstand ca. 83 km

Vandaag fietst u over de Voie Verte Trans-Ardennes richting Charleville-Mézières. De eerste kilometers komt u langs het pittoreske dorpje Fumay. Iets verder ligt het dorpje Monthermé, wat zeker een bezoekje waard is. Vanaf hier kunt u kiezen: of u kunt uw weg naar Charleville-Mézières vervolgen per trein, of u fietst verder langs de Maas naar Charleville-Mézières.

Dag 5: Charleville-Mézières - Bouillon (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km

De Voie Verte Trans-Ardennes voert u verder naar het plaatsje Sedan. Hier vindt u met een oppervlakte van ca. 35.000 m2 het grootste fort van Europa. Vanaf nu fietst u niet langer langs de Maas maar volgt de verbindingsroute tussen de Voie Verte Trans-Ardennen naar de Vennbahn. Na de lunch fietst u over een rustige weg naar de Frans-Belgische grens en richting Bouillon. Na een pittige stijging (ca. 3%) kunt u heerlijk afdalen naar Bouillon met het machtige kasteel van Godfried van Bouillon uit de 8e eeuw.

Dag 6: Bouillon - Bastenaken (ca. 71 km)
Afstand ca. 71 km

De route begint vandaag met een aantal pittige klimmetjes. In Cugnon ligt Hotel des Roches waar een beloning voor de geleverde inspanning klaar staat in de vorm van een kopje koffie of thee met een stuk versgebakken appeltaart. Na de welverdiende pauze stapt u weer op de pedalen en rijdt u door een prachtig agrarisch landschap met vele karakteristieke verstilde dorpjes. Uiteindelijk volgt u opnieuw een stuk van de RAVeL-route, het voormalige spoorlijntje Ligne 163 van Libramont via Bastogne naar Gouvy. Vooral in Bastogne vindt u nog vele monumenten die herinneren aan de slag om de Ardennen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De eindbestemming van vandaag is Bastenaken.

Dag 7: Bastenaken - Sankt Vith (ca. 62 km)
Afstand ca. 62 km

Vanaf het station Bastenaken-Zuid volgt u in noordelijke richting de RAVeL-route naar Gouvy. Ten zuiden van Gouvy passeert u de Belgisch-Luxemburgse grens. Luxemburg heeft een lieflijk golvend landschap en over diverse rustige weggetjes gaat het naar de Vennbahn-route die begint bij Huldange, het hoogste punt van Luxemburg. Hier begint ook de Vennbahn. Deze brengt u weer naar de grens met België. De route door België leidt u naar Burg-Reuland met haar indrukwekkende burcht. Va Hemmeres fietst u naar Sankt Vith, het eindpunt van vandaag.

Dag 8: Sankt Vith - Monschau-Rohren (ca. 53 km)
Afstand ca. 53 km

De dag begint met een heerlijke fietstocht richting het Duits-Belgisch natuurpark Ardennen-Eifel. Via Montenau waar u een rokerij voor Ardenner ham vindt, en Sourbrodt, een voormalig station van de Vennbahn, arriveert u in Kalterherberg waar u eventueel zou kunnen lunchen. Enkele kilometers verder verlaat u de Vennbahn om door het Rurdal naar het toeristische plaatsje Monschau te fietsen. In Monschau zijn leuke winkeltjes, vakwerkhuizen, restaurants en terrasjes. U overnacht in Rohren, enkele kilometers buiten Monschau.

Dag 9: Monschau-Rohren - Maastricht / 's Gravenvoeren (ca. 100 km)
Afstand ca. 100 km

Op uw laatste fietsdag van uw fietsvakantie gaat u eerst terug naar de Vennbahn. Een bezoek aan Kornelimünster, een monumentaal stadje, is een absolute must. Na een lange afdaling komt u in Aken, de stad van Karel de Grote. Bezoek deze prachtige stad om vervolgens weer op de pedalen te stappen voor uw fietstocht door het heuvelachtige Zuid-Limburgse landschap. Indien de route u te lang wordt, kunt u ook naar Kerkrade fietsen en daar de trein nemen naar Maastricht of 's Gravenvoeren.

Dag 10: Vertrek vanuit Maastricht of 's Gravenvoeren

Vandaag is uw fietsvakantie helaas ten einde. Na het ontbijt kunt u in alle rust de sfeervolle stad Maastricht bezoeken om dan op eigen gelegenheid naar huis af te reizen.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 10-daagse fietsvakantie 5 landen Vennbahn ?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 10-daagse fietsvakantie 5 landen Vennbahn .

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.3
Locatie/gebied: 7.8
Hotels: 7.5
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 7.6
Route: 7.8
Dag-tot-dagprogramma: 8.2
Bezienswaardigheden: 7.5
Reisbescheiden: 8.2
8.0
ups en downs
Senioren (echt)paar
Op vakantie in September 2023
We zijn goed ontvangen met heerlijke vlaai aan het beginpunt van onze reis. De eerste 2 dagen waren minder aantrekkelijk vanwege de vele industrie en de opbrekingen in Luik. Daarna was het fietsen langs de maas niet erg afwisselend en pas na Dinant kwam er meer wisseling. We hebben vooral lange fietspaden gezien zowel langs de maas als langs de vennbaan. Wat we ook erg prettig vonden dat er een hele groep van start ging, ieder op zijn eigen manier en tempo en met een grote betrokkenheid naar elkaar. Dit hebben we als erg prettig ervaren. De routeomschrijving van dag tot dag zag er prima verzorgd uit. Elke dag had zijn eigen boekje met bezienswaardigheden, stops en overige informatie per dag. De gps route was op 1 dag na ook prima van hotel naar hotel. 1 dag hadden we te maken met een omleiding welke zelf aan de weg niet goed aangegeven stond en daar hebben we erg moeten zoeken naar de juiste weg. De hotels: deze waren goed met een goed ontbijt. Hotel in Givet en in Bastogne waren echt minder en in beide hotels moesten we drie hoog lans een smalle trap onze spullen naar boven sjouwen. Geen pretje wanneer je na een vermoeide tocht aankomt en gelet op leeftijd. Hier mag best aandacht voor komen vanuit jullie en de betrokken organisatie. Het betreft dan in beide gevallen niet het hotel zelf maar een naastgelegen pand. In Givet moesten we onze fietsen stallen in een vieze schuur langs afvalzakken en dode ratten. Ook was hier de badkamer slecht en van alles kapot. Om in het hotel de Lange Man te komen hebben we een flinke klim moeten maken en deze week erg af van de route. Het hotel zelf was erg prettig. Misschien kan er voor een volgende keer een hotel op de route gezocht worden. Waar we ook tegenaangelopen zijn is dat veel bezienswaardigheden op die bepaalde dag of helemaal gesloten waren. Daarnaast was er weinig aan gelegenheden om onderweg wat te eten en/of te drinken. Al met al hebben we een prima vakantie gehad.
8.0
Mooie rondrit, keurig verzorgd.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Augustus 2022
Dag 1 en dag 2, naar Luik toe en van Luik af, is op zijn zachtst gezegd “bijzonder”. Luik en omgeving is mooi als je van vervallen industrie houdt en allergisch bent voor natuur. Dag 3 tot en met 9 zijn totaal anders en ronduit prachtig. De routebeschrijving is zeer, zeer gedetailleerd. Had simpeler gekund, want je volgt grotendeels vaste fietsroutes. Als je iets met gps kan (hadden wij even gemist), kan je de hele route in je garmin of route-app zetten. Alle accomodaties waren goed tot zeer goed. Deze reis is zeker aan te bevelen (en Luik moet je maar zien als een “ervaring”). Laatste fietstocht gaat dwars door Aken naar Kerkrade. Dan met de trein naar Maastricht. Je kan ook onderlangs via Vaals via een prachtige knooppuntenroute (o.a. LF6a Aken-Maastricht) naar Maastricht. Dan wordt je laatste etappe wel 95km, maar tegen die tijd doe je dat met gemak (als je tenminste geen zadelpijn hebt).
8.0
Een afwisselende, fijne fietsvakantie!
Op vakantie in Juli 2022
Het was een goed verzorgde vakantie. De doorgestuurde bagage was altijd keurig op tijd in het voorziene hotel. Sommige trajecten waren wel een beetje eentonig. We hebben dat eigenhandig doorbroken door af en toe aan het dagtraject een stuk toe te voegen. Het halfpension was in sommige gevallen geen halfpension. Dat de drankjes van het diner betaald moeten worden is ok. Soms was er maar een beperkt bedrag beschikbaar (bv 25 Euro pp) en moest de rest bijbetaald worden. Het was een sportieve tocht. We kwamen mensen tegen die dezelfde reis maakten op gehuurde elektrische fietsen. In twee gevallen stonden die met een lege batterij aan de kant van de weg. Misschien een tip om bij de informatie te vermelden hoe je met een electrische fiets rijdt.Je kunt nl. niet een hele dag met maximale ondersteuning rijden. Onderweg was er weinig gelegenheid om iets te drinken. Er was veel gesloten. Het opladen en stallen van de fietsen bij de hotels verliep naar wens. Het systeem van vouchers voor hotel en/of koffie/gebak werkt perfect. We hadden graag in Monschau overnacht maar we moesten nog meer dan 9 km fietsen (bergop/bergaf) naar hotel De Lange Man. In die plaats was niets te beleven, en s'anderendaag moesten we weer terug om vanuit Monschau onze laatste rit aan te vatten. In Hotel de La Poste in Bouillon was geen airco. Dat was even puffen daar, het kleine ventilatortje zorgde niet voor veel verkoeling. het vertrek - en eindpunt in s'Gravenvoeren was helemaal top. We hebben genoten en houden jullie aanbod in de gaten. Tot een volgende keer!
Lees meer
9.0
Voor herhaling vatbaar
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2022
de vakantie was erg gezellig. De hotels waren gewoon en schoon. Het ontbijt was prima. routebeschrijving was niet altijd even duidelijk. Erg veel tekens. De treinreis was niet noodzakelijk. en werd als een minpunt ervaren. De vraag over een goede oplossing om van Kerkrade of van Aken naar een Gravenvoeren te fietsengoed was ronduit teleurstellend. Luik was ook een grote teleurstelling. Daar was erg veel hinder door renovatie van de stad. wellicht een andere stad kiezen . zeker de eerste paar jaar. Ook de verplichting om bij een hotel half pension te eisen , heeft ons zeer verbaast. medereizigers hadden daar niet mee te maken.
8.0
Leuke en afwisselende fietsvakantie.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juni 2022
Over het geheel genomen hebben we een prima fietsvakantie gehad. Toch een paar tips c.q. opmerkingen. Wat ons betreft had de stad Luik overgeslagen kunnen worden. Luik is op dit moment en de komende jaren één grote bouwput. Ook de tocht er naar toe en vanuit Luik naar Namen langs de Maas was niet aantrekkelijk. Veel industrie! Eigenlijk vanaf het moment dat de Maas niet meer bevaren kan worden door grote schepen wordt het landschap ook mooier. Hetzelfde vonden wij van Aken. Aken is een mooie stad en bij ons bekend. Als we echter naar een stad willen, gaan we hier apart naar toe. Jammer vonden wij dat de tocht van Bouillon naar Bastogne qua kilometers erg lang was, daardoor was er onvoldoende tijd om in Bastogne naar een museum over de 2e W.O. te gaan. De routebeschrijvingen waren soms te gedetailleerd en dan weer te algemeen. Vaak ontbraken de straatnaamborden of waren deze pas aan het einde van de weg zichtbaar. Op het einde was het bovendien jammer dat we niet langs Aken konden fietsen, de treinreis konden overslaan en via een fietsroute naar - in ons geval - 's Gravenvoeren.
9.0
Afwisselende fietsvakantie in 5 landen!
Met vrienden
Op vakantie in Juni 2022
We hebben een mooie fietsvakantie gehad met heel veel afwisseling in fietspaden en wegen (van heel vlak tot heftige klimmetjes!), veel afwisseling in natuur, cultuur en hotels! De route van Bouillon naar Bastogne was opvallend pittig. Dus kortom veel beleefd in 10 dagen!
Lees meer