10-daagse fietsvakantie 5 landen Vennbahn

Limburg, Nederland

  • Een Tour d'Europe van Maastricht naar Maastricht
  • 5 landen: Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland
  • Fiets over de Vennbahn, La Meuse à Vélo (RAVel) en de Voie Verte Trans-Ardennes
  • Bezoek Luik, Bastogne en Monschau
  • Geniet van de natuur van Natuurpark Ardennen-Eifel
Vijflanden fietsen
Vijflanden routebord
Vijflanden fietsen route checken
Vijflanden fietsen uitzicht
Bekijk alle fotos (4 )

Fietsen door vijf landen!

Deze populaire fietsroute begint en eindigt in Maastricht en brengt u in totaal door 5 landen: Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg.

Behalve over de Vennbahn fietst u tijdens uw fietsvakantie vanaf Maastricht door het Maasdal over "La Meuse à Velo" in België en de "Voie Verte Trans-Ardennes" in Frankrijk bij de Vennbahn te komen.

Het Vennbahn fietspad is eigenlijk een oude spoorlijn met een lengte van ca. 125 km. Het gemiddelde stijgings- en dalingspercentage is 2%. Het fietspad leidt u vanaf het noorden van Luxemburg door het Ourdal naar het Duits-Belgisch natuurpark Hoge Venen-Eifel. Bekende namen zijn o.a. Sankt-Vith en Monschau. Bij de prachtige stad Aken eindigt de Vennbahn.

Geniet van de schone natuur en de pittoreske dorpjes die u tijdens uw fietsvakantie tegenkomt. Historische hoogtepunten op de route zijn o.a. Bouillon en het stadje Bastogne, bekend van het Ardennenoffensief, en natuurlijk Aken met haar Dom en het gotische stadhuis. Maar vergeet Maastricht niet. De stad waar in 1992 het Verdrag van Maastricht werd ondertekend.

TIP! Om optimaal te genieten van deze unieke fietsvakantie gebruikt u bij voorkeur een elektrische fiets of een hybride fiets met minimaal 24 versnellingen.

Karakter van de tour:
Het Vennbahn fietspad is aangelegd op een oude spoorwegtracé dat 3 landen doorkruist met een gemiddeld stijgingspercentage van 2%. Daarnaast fiets u langs de oevers van de meanderende Maas.

Dag 1: Maastricht - Luik

Afstand ca. 35 km

Op eigen gelegenheid reist u naar Maastricht. U wordt ontvangen met een kopje koffie of thee met Limburgse vlaai. Uw fietsvakantie begint direct met een tocht naar Luik. Deze stad wordt ook wel 'De Vurige Stede' genoemd. U fietst door het dal van de Jeker naar het dorpje Kanne. Al snel bereikt u de sluis van Ternaaien/Lanaye. Vanaf hier fietst u over "La Meuse à vélo" via het stadje Visé naar Luik.

Dag 2: Luik - Namen

Afstand ca. 75 km

U fietst langs de Maas dwars door Luik. Volg het 'spoor' van John Cockerill en verlaat Luik. U komt dichtbij het hoogovencomplex van Seraing en moet zeker even stoppen bij de shop van de kristalfabriek 'Val St. Lambert'. Na uw pauze fietst u rustig verder door typisch Waalse dorpjes richting Huy. U passeert de kerncentrale van Tihange, een zeer opvallend industrieel complex. Neem een pauze op de Grote Markt in Huy. Na de lunchpauze fietst u langs de Maas door de mooie natuur richting Namen.

Dag 3: Namen - Givet

Afstand ca. 55 km

Frankrijk lonkt! Vanuit Namen gaat het in zuidelijke richting naar het museum van de "Aardbei" in Wépion. Neem vooral een kijkje in dit kleine museum! In Dinant kunt u de citadel bezoeken! U kunt met een kabelbaan omhoog of beklim de steile route te voet! De laatste kilometers fietst u richting Givet. Hier vindt u het fort van Charlemont.

Dag 4: Givet- Charleville-Mézières

Afstand ca. 83 km

Vandaag fietst u over de Voie Verte Trans-Ardennes richting Charleville-Mézières. De eerste kilometers komt u langs het pittoreske dorpje Fumay. Iets verder ligt het dorpje Monthermé, wat zeker een bezoekje waard is. Vanaf hier kunt u kiezen: of u kunt uw weg naar Charleville-Mézières vervolgen per trein, of u fietst verder langs de Maas naar Charleville-Mézières.

Dag 5: Charleville-Mézières - Bouillon

Afstand ca. 50 km

De Voie Verte Trans-Ardennes voert u verder naar het plaatsje Sedan. Hier vindt u met een oppervlakte van ca. 35.000 m2 het grootste fort van Europa. Vanaf nu fietst u niet langer langs de Maas maar volgt de verbindingsroute tussen de Voie Verte Trans-Ardennen naar de Vennbahn. Na de lunch fietst u over een rustige weg naar de Frans-Belgische grens en richting Bouillon. Na een pittige stijging (ca. 3%) kunt u heerlijk afdalen naar Bouillon met het machtige kasteel van Godfried van Bouillon uit de 8e eeuw.

Dag 6: Bouillon - Bastenaken

Afstand ca. 71 km

De route begint vandaag met een aantal pittige klimmetjes. In Cugnon ligt Hotel des Roches waar een beloning voor de geleverde inspanning klaar staat in de vorm van een kopje koffie of thee met een stuk versgebakken appeltaart. Na de welverdiende pauze stapt u weer op de pedalen en rijdt u door een prachtig agrarisch landschap met vele karakteristieke verstilde dorpjes. Uiteindelijk volgt u opnieuw een stuk van de RAVeL-route, het voormalige spoorlijntje Ligne 163 van Libramont via Bastogne naar Gouvy. Vooral in Bastogne vindt u nog vele monumenten die herinneren aan de slag om de Ardennen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De eindbestemming van vandaag is Bastenaken.

Dag 7: Bastenaken - Sankt Vith

Afstand ca. 62 km

Vanaf het station Bastenaken-Zuid volgt u in noordelijke richting de RAVeL-route naar Gouvy. Ten zuiden van Gouvy passeert u de Belgisch-Luxemburgse grens. Luxemburg heeft een lieflijk golvend landschap en over diverse rustige weggetjes gaat het naar de Vennbahn-route die begint bij Huldange, het hoogste punt van Luxemburg. Hier begint ook de Vennbahn. Deze brengt u weer naar de grens met België. De route door België leidt u naar Burg-Reuland met haar indrukwekkende burcht. Va Hemmeres fietst u naar Sankt Vith, het eindpunt van vandaag.

Dag 8: Sankt Vith - Monschau

Afstand ca. 45 km

De dag begint met een heerlijke fietstocht richting het Duits-Belgisch natuurpark Ardennen-Eifel. Via Montenau waar u een rokerij voor Ardenner ham vindt, en Sourbrodt, een voormalig station van de Vennbahn, arriveert u in Kalterherberg waar u eventueel zou kunnen lunchen. Enkele kilometers verder verlaat u de Vennbahn om door het Rurdal naar het toeristische plaatsje Monschau te fietsen. In Monschau zijn leuke winkeltjes, vakwerkhuizen, restaurants en terrasjes.

Dag 9: Monschau - Maastricht

Afstand ca. 35 km

Op uw laatste fietsdag van uw fietsvakantie gaat u eerst terug naar de Vennbahn. Een bezoek aan Kornelimünster, een monumentaal stadje, is een absolute must. Na een lange afdaling komt u in Aken, de stad van Karel de Grote. Bezoek deze prachtige stad om vervolgens weer op de pedalen te stappen voor uw fietstocht door het heuvelachtige Zuid-Limburgse landschap. Indien de route u te lang wordt, kunt u ook naar Kerkrade fietsen en daar de trein nemen naar Maastricht.

Dag 10: Vertrek vanuit Maastricht

Vandaag is uw fietsvakantie helaas ten einde. Na het ontbijt kunt u in alle rust deze sfeervolle stad bezoeken om dan op eigen gelegenheid naar huis af te reizen.

Meer weten over de 10-daagse fietsvakantie 5 landen Vennbahn ?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.