7-daagse fietsvakantie "Tour d'IJsselmeer"

IJsselmeer, Nederland

  • Fietsen rond het IJsselmeer
  • Prachtige natuurgebieden: o.a. Broek in Waterland, de Weerribben
  • Historische steden zoals Amsterdam, Voldendam, Kampen
  • Start- en eindpunt in Huizen
  • Verlengingsoptie Giethoorn
Muiderslot
Amsterdam
IJsselmeer afsluitdijk
IJsselmeer kasteel
IJsselmeer fietsen
IJsselmeer historisch dorp
Bekijk alle fotos (8 )

Fiets een rondje IJsselmeer!

Een van de meest populaire fietstochten van Nederland is zondermeer de 'Tour d’IJsselmeer' oftewel het rondje IJsselmeer. De route voert u over binnenwegen, dijken en fietspaden. U ontdekt de rijke historie van dit stukje Nederland. Waar ooit de welvarende havensteden aan de Zuiderzee lagen, vindt u nu dromerige stadjes. De mooie natuur lijkt zo van een een schilderij van een van de Hollandse meesters te komen. Dit is met recht een stukje Hollands Glorie in optima forma.

Natuurlijk doorkruist en passeert u bekende steden en dorpen zoals Volendam, Makkum en Kampen. ‘s Morgens start u wanneer het u het beste past. U geniet op uw eigen tempo, stopt waar en wanneer het u belieft en wees gerust, het roadbook leidt u via een duidelijk uitgestippelde route naar uw gereserveerde overnachtingsplaats. De Zuiderzee fietsroute of IJsselmeerroute is een van de mooiste lange afstand fietspaden van Nederland.

Niveau van de fietstour:
Niveau 1: lichte fietsvakantie in vrijwel vlak of glooiend gebied, met name geschikt voor mensen met weinig of geen fietservaring. De dagafstand is circa 30-75 km. ADE adviseert voor deze fietsvakantie een fiets met minimaal 3 tot 7 versnellingen.

Let op:
in verband met de corona maatregelen is het niet mogelijk om ter plaatse kaartjes te kopen voor de veerboot van Enkhuizen naar Stavoren. U dient deze van te voren te reserveren op:
https://tickets.veerboot.info/nl/tickets-kopen.

Dag 1: Huizen - Volendam

Afstand ca. 57 km

U arriveert in Huizen waar u na afgifte van uw bagage (voor 10.00 uur) naar het mooie vestigingstadje Naarden fietst. Van daaruit gaat u naar Muiden met het beroemde Muiderslot. Een volgende hoogtepunt is Amsterdam. Fiets langs de grachten, door het Vondelpark en over het Museumplein. Over de dijk bereikt u het authentieke Volendam.

Dag 2: Volendam - Medemblik

Afstand ca. 74 km

Via 'Het Hoornse Hop', een baai ontstaan door landafslag toen de Zuiderzee hier nog tekeer ging, fietst u door mooie plaatsjes als Edam en Hoorn, ooit een belangrijke zeehaven van de VOC. Het historische Medemblik, met zijn fraaie pakhuizen en 13e eeuwse Kasteel Radboud, is de eindbestemming voor vandaag.

Dag 3: Medemblik - Makkum

Afstand ca. 30 km

Vandaag fietst u hoog, en hopelijk ook droog, over de dijken. Eerst over die van de Wieringermeerpolder, een voormalig eiland waar ooit zelfs de Vikingen een uitvalsbasis hadden. Bijna naadloos gaat het over op 'de dijk der dijken', de Afsluitdijk, een project dat begin vorige eeuw de Zuiderzee omvormde tot IJsselmeer. Helaas is deze dijk vanwege werkzaamheden tot en met einde 2025 afgesloten voor fietsers. Misschien vindt u dit helemaal niet erg want dit betekent dat u, samen met uw fiets, met een bus naar de andere kant van de Afsluitdijk gebracht wordt. Aan het einde van de dijk stapt u weer op de fiets richting Makkum, met zijn fraaie, monumentale koopmanshuizen. U neemt hier uw intrek in het voormalige waaggebouw.

Dag 4: Makkum - Lemmer

Afstand ca. 63 km

Als eerste staat vandaag Hindeloopen op het programma. Dan fietst u pal langs het water, naar Stavoren. Net als Hindeloopen onderhield dit stadje nauwe handelsbetrekkingen met de Oostzee en werd lid van het Hanzeverbond. De tocht eindigt vandaag in het esdorp Oudemirdum/Lemmer.

Dag 5: Lemmer - Kampen

Afstand ca. 63 km

Een dag waarop u volop kunt genieten van de natuur van Nationaal Park 'De Weerribben-Wieden', het grootste laagveenmoeras van Noord Europa. Bezoek het bijbehorende informatiecentrum of maak een tochtje met de fluisterboot. Via de kop van Overijssel gaat het door naar Blokzijl en langs het Nationaal Park de Wieden naar Zwartsluis. Van dooruit neemt u de boot over het Zwarte Water naar de fraaie Hanzestad Kampen.

Dag 6: Kampen - Harderwijk

Afstand ca. 43 km

Gun uzelf even de tijd om de Hanzestad te bekijken alvorens u verder fietst via het pittoreske Elburg, door het Veluwse bos en over de heide naar het gezellige Harderwijk.

Dag 7: Harderwijk - Huizen

Afstand ca. 49 km

De laatste dag van uw fietsvakantie. U fietst over historische binnendijken en door het 'Nationale Landschap Arkemheen-Eemland', een uniek veen ontginningsgebied en één van de mooiste landschappen van Nederland. Via het vissersdorp Bunschoten-Spakenburg arriveert u weer in Huizen waar uw fietsvakantie eindigt.

Bij te boeken extra's

Meer weten over de 7-daagse fietsvakantie "Tour d'IJsselmeer"?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 7-daagse fietsvakantie "Tour d'IJsselmeer".

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.8
Locatie/gebied: 8.8
Hotels: 8.3
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 7.7
Route: 8.5
Dag-tot-dagprogramma: 9.0
Bezienswaardigheden: 8.5
Reisbescheiden: 9.3
9.0
Top vakantie!
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Jun 2022
Zie hierboven
9.0
Alles verliep gesmeerd!
Met vrienden
Op vakantie in Aug 2021
Na het lezen en voorbereiden van onze tour hebben we overleg gehad met Ade. Wat was het geval, wij wonen in een van de "aanleg"/overnachtings plaatsen en dat hoefde van ons niet. Slapen in een hotel terwijl je eigen huis iets verder op staat. Onze reis werd toen maat werk. Onze start - en aankomst locatie was onze woonplaats. Geweldige oplossing! Bagage 's morgens ingeleverd bij het hotel en met zijn vieren rustig vertrokken ( en dus ook weer thuis gekomen). De hotels waren van goede kwaliteit. Een tweetal sprong er in zeer positieve boven uit, wat alleen maar heel prettig was, Een compliment is op zijn plaats voor de zeer goede en uitgebreide dag Informatie. Een boekje per dag met alle informatie - zeer makkelijk te handteren. Heel prettig. Daar waar het mogelijk was fietsten we langs mooie en unieke locatie. Ada mijn complimenten. Wij zijn nu aan het kijken naar een volgende tocht! Ter aanvulling: dit was onze eerste meerdaagse fietstocht !
9.0
Alles prima verzorgd.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Aug 2021
Heel erg genoten van een heerlijke fietsvakantie. Fijne hotels , werden steeds gastrvrij ontvangen, prima ontbijt.
Lees meer
8.0
Alles goed verzorgd
Senioren (echt)paar
Op vakantie in May 2021
We hebben een heerlijke vakantie gehad. Ondanks dat we pas een paar dagen van tevoren hadden geboekt was alles toch snel geregeld. Het enige minpunt was dat bij de start van de tocht de receptie in het hotel in Huizen geen weet had van onze reservering. Na enig zoekwerk kwam alles toch nog goed. Ander puntje was het hotel in Makkum, dat duidelijk van een minder niveau was dan de andere hotels. Beddengoed rook naar rook, helaas. Voor de rest niets dan lof!!! Prima hotels, verrassende plekjes ontdekt en hele leuke stadjes.
Lees meer