7-daagse fietsvakantie "Tour d'IJsselmeer"

IJsselmeer, Nederland

  • Fietsen rond het IJsselmeer
  • Prachtige natuurgebieden: o.a. Broek in Waterland, de Weerribben
  • Historische steden zoals Amsterdam, Voldendam, Kampen
  • Start- en eindpunt in Huizen
  • Verlengingsoptie Giethoorn
Amsterdam
IJsselmeer afsluitdijk
IJsselmeer kasteel
Muiderslot
IJsselmeer fietsen
IJsselmeer historisch dorp
Bekijk alle fotos (8 )

Fiets een rondje IJsselmeer!

Een van de meest populaire fietstochten van Nederland is zondermeer de 'Tour d’IJsselmeer' oftewel het rondje IJsselmeer. De route voert u over binnenwegen, dijken en fietspaden. U ontdekt de rijke historie van dit stukje Nederland. Waar ooit de welvarende havensteden aan de Zuiderzee lagen, vindt u nu dromerige stadjes. De mooie natuur lijkt zo van een een schilderij van een van de Hollandse meesters te komen. Dit is met recht een stukje Hollands Glorie in optima forma.

Natuurlijk doorkruist en passeert u bekende steden en dorpen zoals Volendam, Makkum en Kampen. ‘s Morgens start u wanneer het u het beste past. U geniet op uw eigen tempo, stopt waar en wanneer het u belieft en wees gerust, het roadbook leidt u via een duidelijk uitgestippelde route naar uw gereserveerde overnachtingsplaats. De Zuiderzee fietsroute of IJsselmeerroute is een van de mooiste lange afstand fietspaden van Nederland.

Niveau van de fietstour:
Niveau 1: lichte fietsvakantie in vrijwel vlak of glooiend gebied, met name geschikt voor mensen met weinig of geen fietservaring. De dagafstand is circa 30-75 km. ADE adviseert voor deze fietsvakantie een fiets met minimaal 3 tot 7 versnellingen.

Let op:
in verband met de corona maatregelen is het niet mogelijk om ter plaatse kaartjes te kopen voor de veerboot van Enkhuizen naar Stavoren. U dient deze van te voren te reserveren op:
https://tickets.veerboot.info/nl/tickets-kopen.

Dag 1: Huizen - Volendam

U arriveert in Huizen waar u na afgifte van uw bagage (voor 10.00 uur) naar het mooie vestigingstadje Naarden fietst. Van daaruit gaat u naar Muiden met het beroemde Muiderslot. Een volgende hoogtepunt is Amsterdam. Fiets langs de grachten, door het Vondelpark en over het Museumplein. Over de dijk bereikt u het authentieke Volendam.

Dag 2: Volendam - Medemblik

Via 'Het Hoornse Hop', een baai ontstaan door landafslag toen de Zuiderzee hier nog tekeer ging, fietst u door mooie plaatsjes als Edam en Hoorn, ooit een belangrijke zeehaven van de VOC. Het historische Medemblik, met zijn fraaie pakhuizen en 13e eeuwse Kasteel Radboud, is de eindbestemming voor vandaag.

Dag 3: Medemblik - Makkum

Vandaag fietst u hoog, en hopelijk ook droog, over de dijken. Eerst over die van de Wieringermeerpolder, een voormalig eiland waar ooit zelfs de Vikingen een uitvalsbasis hadden. Bijna naadloos gaat het over op 'de dijk der dijken', de Afsluitdijk, een project dat begin vorige eeuw de Zuiderzee omvormde tot IJsselmeer. Helaas is deze dijk vanwege werkzaamheden tot en met einde 2021 afgesloten voor fietsers. Misschien vindt u dit helemaal niet erg want dit betekent dat u, samen met uw fiets, met een bus naar de andere kant van de Afsluitdijk gebracht wordt. Aan het einde van de dijk stapt u weer op de fiets richting Makkum, met zijn fraaie, monumentale koopmanshuizen. U neemt hier uw intrek in het voormalige waaggebouw.

Dag 4: Makkum - Lemmer

Als eerste staat vandaag Hindeloopen op het programma. Dan fietst u pal langs het water, naar Stavoren. Net als Hindeloopen onderhield dit stadje nauwe handelsbetrekkingen met de Oostzee en werd lid van het Hanzeverbond. De tocht eindigt vandaag in het esdorp Oudemirdum/Lemmer.

Dag 5: Lemmer - Kampen

Een dag waarop u volop kunt genieten van de natuur van Nationaal Park 'De Weerribben-Wieden', het grootste laagveenmoeras van Noord Europa. Bezoek het bijbehorende informatiecentrum of maak een tochtje met de fluisterboot. Via de kop van Overijssel gaat het door naar Blokzijl en langs het Nationaal Park de Wieden naar Zwartsluis. Van dooruit neemt u de boot over het Zwarte Water naar de fraaie Hanzestad Kampen.

Dag 6: Kampen - Harderwijk

Gun uzelf even de tijd om de Hanzestad te bekijken alvorens u verder fietst via het pittoreske Elburg, door het Veluwse bos en over de heide naar het gezellige Harderwijk.

Dag 7: Harderwijk - Huizen

De laatste dag van uw fietsvakantie. U fietst over historische binnendijken en door het 'Nationale Landschap Arkemheen-Eemland', een uniek veen ontginningsgebied en één van de mooiste landschappen van Nederland. Via het vissersdorp Bunschoten-Spakenburg arriveert u weer in Huizen waar uw fietsvakantie eindigt.

Meer weten over de 7-daagse fietsvakantie "Tour d'IJsselmeer"?