8-daagse fietsvakantie Sardinië

Sardinië, Italië

  • Fiets langs de zuidwestelijke kustweg van Sardinië
  • Proef de lokale specialiteiten en geniet van de intense smaken
  • Ervaar de vriendelijkheid en gastvrijheid van de lokale bevolking
  • Mooie lange afdalingen met ongekende vergezichten
  • UNESCO Werelderfgoed Barumini Nuraghe
Sardinië Oostkust Cala Goloritze
Fietsen Sardinië Zuidwestkust 12
Fietsen Sardinië Zuidwestkust 2
Fietsen Sardinië Zuidwestkust 4
Fietsen Sardinië Zuidwestkust 5
Fietsen Sardinië Zuidwestkust 10
Bekijk alle fotos (18 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst op Cagliari Airport en transfer naar Mandas

Na uw aankomst in Cagliari volgt de transfer naar uw start accommodatie in het dorp Mandas (ca. 1.30 uur). Mandas is een druk stadje in het hart van de agrarische regio Marmilla op Sardinië. Het werd bewoond sinds de Nuraghe tijd (Bronstijd op Sardinië), maar werd belangrijk tijdens de Middeleeuwen. Nu is het een bruisende stad en daarmee een ideaal startpunt voor uw fietsvakantie. De rest van de dag kunt u besteden aan het gereedmaken van uw fiets en het doornemen van uw routebeschrijving voor deze fietsweek. (D)

Dag 2: Mandas - Sardara (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km

Als u uw accommodatie in Mandas verlaat, begint u met een lichte afdaling naar de lagere vlaktes van Marmilla, een heuvelachtig gebied dat zich uitstrekt van de rand van Cagliari tot aan Oristano. Sinds de Romeinse tijd is dit vruchtbare deel van het eiland, het centrum van de verbouw van granen, en ook van olijven en druiven. Tegenwoordig gaat in deze regio het bakken van brood nog steeds volgens oude recepten en wel met uitstekende resultaten! Als u landinwaarts fietst dan gaat u naar Giara di Gesturi, een hoog vulkanisch plateau, waar honderden wilde paarden leven. Lager liggen verborgen de dorpen Tuili en Barumini.

Neem voldoende tijd voor een pauze om het indrukwekkende Nuraghe-complex van Barumini te bezoeken, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst is. Gebouwd in de bronstijd, rond de 15e eeuw voor Christus, vormen dit complexe verdedigingsfort en het omliggende dorp een architectonisch hoogstandje. Massieve rotsblokken van basalt, opgebouwd in ronde torens van drie verdiepingen met trappenhuizen, uitkijkposten, binnenplaatsen en zelfs een oude sauna! Als u verder fietst kunt u een korte stop maken om het roze venster van de charmante granieten kerk van Santa Maria Maddalena te bewonderen, voordat u langs de overblijfselen van de het 12de -eeuwse Castello della Marmilla fietst, dat gelegen is op een heuvel naast het dorpje Las Plassas.

U fietst verder richting Collinas (wat heuvel betekent) en u daalt dan af naar Sardara. Deze stad is al sinds de Nuraghe periode belangrijk vanwege het bronwater. In het centrum van de stad kunt u een bezoek brengen aan de “Heilige bron” naast de kerk Chiesa di Anastasia. Niet ver van het stadscentrum ligt het Sardara Thermale gebied dat bekend is sinds de Romeinse tijd. Hier bevindt zich uw accommodatie voor de nacht en waar u kunt genieten van de warme waterbaden van het hotel. (B/D)

Dag 3: Sardara - Arbus (ca. 45 km)
Afstand ca. 45 km

Als u het thermale gebied van Sardara verlaat dan fietst u over de vlakte van Campidano richting Pabillonis, dat beroemd is om de productie van saffraan. Zorg ervoor dat u stopt bij een van de bakkerijen om een aantal heerlijke Sardijnse taarten gevuld met de geurige saffraan pastei te proeven. Richting het westen ligt Gonnosfanadiga onder de oostelijke rotsachtige uitlopers van de regio Iglesiente dat bekend staat om zijn olijven en olijfolie.

Als u de vlakte verlaat wordt het tijd om naar een lagere versnelling te schakelen omdat u terugkeert naar de heuvels. Op weg naar uw accommodatie, net onder Mt Linas, bevindt zich een agriturismo met heerlijke legendarische zelfgemaakte pasta, zelf gerookt vlees, kazen en natuurlijk olijfolie, alles inclusief de wijn. Wat is een betere manier om een fantastische dag op uw fiets af te sluiten? (B/D)

Dag 4: Arbus - Nebida (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km

U fietst richting de kust. De dag begint met een ongelofelijke afdaling van ca. 15 km, met een spectaculair uitzicht op de bergen rondom u. Al fietsend langs het prachtige Portixeddu, heeft u tijd om te pauzeren voor een duik in zee waarna u de fietstocht naar het zuiden voortzet. Het minder drukbezochte plaatsje Buggerru, ooit een bloeiend mijnstadje aan de kust, leeft nu voornamelijk van de visserij. De verse vis wordt dagelijks in de kleine haven aangevoerd. Dit is de perfekte plaats om te stoppen voor de lunch en te genieten van de verse lokale delicatessen. In Buggerru heeft u de mogelijkheid om een van de mijnen aan de kust te bezoeken, Galleria Henry. Deze is geopend voor het publiek als onderdeel van een industieel archeologisch project in dit fascinerende mijngebied. Als u hierin geïnteresseerd bent, laat dit dan aan het begin van uw fietsvakantie weten aan de lokale vertegenwoordiger, zodat er een bezoektijd kan worden afgesproken.

Weer terug op uw fiets, neemt de route u mee over de afgelegen kustweg naar de torenhoge kalkstenenkliffen van Masua, het walhalla voor de vrije bergklimmers. Uw accommodatie bevindt zich in Nebida, een onvergetelijk dorp dat gelegen is boven op de klif met een betoverend uitzicht op de Middellandse Zee. (B/D)

Dag 5: Nebida - Isola di San Pietro - Sant’Antioco - Calasetta (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km

Vanuit Nebida fietst u verder langs de kust naar het zuiden. U laat de ruige kalksteen achter u en gaat richting de lagergelegen streken en de eilanden Isola di San Pietro en Sant’Antioco. Om uw benen wat rust te geven kunt u eerst de veerboot (exclusief) naar het eiland Isola di San Pietro nemen. Hier zult u een nieuw landschap en cultuur ontdekken, zo anders dan die die u tot dusver heeft ervaren.

De stad Carloforte op het eiland werd gesticht door de koraalvissers van Genua, die ooit naar het eiland verhuisden vanuit Tunesië, waar ze sinds het midden van de 16e eeuw gevestigd waren. Die invloed is terug te zien in de architectuur op het eiland en ook in de keuken. Met zijn pastelkleurige huizen langs smalle geplaveide straatjes, is Carloforte een fascinerende plek om rond te slenteren. Wellicht kunt u hier even pauzeren voor een heerlijke maaltijd in een van de vele goede visrestaurants van de stad. Sinds de oudheid wachten de vissers op de komst van scholen tonijn die altijd via dezelfde route langs de eilanden trekken.

Een volgende korte overtocht met een veerboot (exclusief) brengt u naar het eiland Sant’Antioco, waar een korte fietstocht u naar de stad Calasetta brengt en daarmee ook naar uw accommodatie voor de nacht. (B)

Dag 6: Calasetta - Sant’Antioco - Teulada (ca. 64 km)
Afstand ca. 64 km

Het is de moeite waard om een paar uur door te brengen en rond te dwalen bij enkele van de verborgen archeologische vindplaatsen van Sant’Antioco. De ontwikkeling van dit gebied gaat in feite terug tot de Nuraghe tijd, maar bloeide pas echt op toen de Feniciërs het in 259 voor Christus stichtten. Zeker waard is een bezoek aan de Punische Necropolis en Thophet (grote begraafplaatsen), evenals de catacomben onder de kerk van Sant Antioco.

Als u het eiland verlaat via de dijk langs de baai van Palmas, fietst u verder naar het Sulcis-gebergte door de vruchtbare heuvels rond Trattalis en Santadi. Als u continue wijngaarden passeert dan ligt het voor de hand dat u in de wijnstreek van Santadi bent gearriveerd. Hier krijgt u de kans om enkele van de lokale wijnen te proeven bij de wijnmakerij Cantina di Santadi. 5 km ten zuiden van Santadi vindt u de Grotte di Is Zuddas met aragoniet formaties, wat een van de vele spectaculaire musea is met natuurlijke beeldhouwwerken op het eiland. Vanaf hier slingert de weg zich 13 km naar Teulada, langs enkele afgelegen boerendorpjes en langs locaties die een prachtig uitzicht over de zuidkust bieden. (B)

Dag 7: Teulada - Pula (ca. 55 km)
Afstand ca. 55 km

Uw laatste fietsdag gaat over een slingerende weg naar Pula, uw eindbestemming van deze fietsvakantie. De Costa de Sud is een prachtig ca. 20 km lang spektakel, een slingerende en draaiende weg boven de ruige kliffen die in de diepblauwe zee overgaan. Er zijn veel uitkijkpunten en kleine zanderige baaien om te stoppen en te genieten van de zee. Cala Tuerrredda is een van de mooiste stranden langs deze kust, beschermd door twee indrukwekkende bergformaties en met het smaragdblauwe water is het als het ware iets uit een fotoboek. Vanaf hier buigt de weg van de kust af omhoog en daalt daarna naar het lange zandstrand van Chia. Een korte omweg naar rechts brengt u naar de Chia-toren, vanwaar u kunt genieten van een spectaculair uitzicht op het lange stuk strand van Chia en de eilanden. Het volgende deel van de route gaat over de belangrijkste weg naar het noorden en via een rustige kustweg bereikt u uiteindelijk het stadje Pula, waar uw reis officieel eindigt. De uitstekende ijssalon op het plein in het centrum, waar zelfgemaakt ijs wordt geserveerd, is een bezoek waard voor een welverdiende traktatie en beloning na uw lange fietstocht van smaken en geuren. Breng uw avond door met dwalen door dit charmante stadje, voordat u een van de vele schitterende restaurants uitprobeert voor een diner. (B)

Dag 8: Pula - transfer naar Cagliari Airport - thuisreis of verlenging

Vandaag zegt u “arrivederci” tegen Sardinië. Een transfer (ca. 45 min.) brengt u naar de luchthaven voor uw vlucht naar huis. (B)

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse fietsvakantie Sardinië?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.