9-daagse fietsvakantie Cornwall

Cornwall, Groot-Brittannië

  • Prachtige en zonnige kustlijn van Cornwall met stranden, baaien en kliffen
  • St. Ives, een stad van kunst, Cornish ijs en fish 'n' chips
  • Beroemde surfstranden en de winderige graskliffen rond Godrevy Point
  • Verken vissersdorpjes zoals St. Ives en St. Mawes
  • Romantische landschappen met overblijfselen van tinmijnen
  • Sta op het meest westelijke en zuidelijke punt van Engeland
Cornwall fietsvakantie
Cornwall fietsvakantie
Cornwall fietsvakantie
Cornwall fietsvakantie
Cornwall fietsvakantie
Cornwall fietsvakantie
Bekijk alle fotos (8 )

Ontdek de 'Riviera van Engeland' Cornwall

Cornwall is een bekende plaats in Zuid-Engeland, een provincie van Keltische legenden, dat op een soort schiereiland ligt. Cornwall is het meest zuidelijke puntje van Engeland en wordt door deze ligging en het aangename klimaat ook wel de ‘Riviera van Engeland’ genoemd. Cornwall is de perfect vakantieprovincie met stranden, beroemde Cornish pasteitjes, piraten, scheepswrakken en de bulderende zee. Het is een reis door een afwisselend landschap van hellingen en dalingen in het binnenland tot glooiende heuvels en golvende kustlijnen. De natuur in Cornwall is dus wel erg apart: sommige delen van Cornwall bevatten subtropische planten en palmen, elders vindt men ruig, ongerept landschap, heide en kale rotsen. Door de regen groeien er echter ook veel mossen en daardoor kan de streek soms wat moerassig zijn. Er zijn beschutte baaien, spectaculaire kliffen, prachtige rivieren, pittoreske dorpjes, kuststadjes, kastelen en tuinen om te bezoeken.

Niveau van de tour:
De moeilijkheidsgraad van deze fietsvakantie is gemiddeld met dagelijkse routes tussen de 26 en 68 km op golvend tot heuvelachtig terrein. Het fietsen gaat over autoluwe zijwegen en fietspaden. Het is geschikt voor volwassenen van alle leeftijden met een redelijke fietsconditie als zij geen gebruik maken van een e-bike. Deze fietsvakantie is niet geschikt voor kinderen jonger dan 13 jaar.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Aankomst in Padstow

Als u op tijd aankomt in Padstow is het de moeite waard dit kleine kuststadje te verkennen. Het is vernoemd naar St. Petroc die hier rond 500 na Christus aankwam. De kerk van St. Petroc is één van een groep van drie, die door deze heilige zijn gesticht. De kerk is vrij groot en komt uit de 13e en 14e -eeuw. In de oude haven ligt meestal een mooi ensemble van boten, waaronder oude loods schepen. Padstow staat bekend om zijn goede zeevruchten restaurants waar onder die van Rick Stein een bekende Engelse tv-kok. En niet te vergeten de pub fayre , Rick's Fish and Chip winkel en de 'Nationale Kreeftenkwekerij'.

Dag 2: Padstow - Perranporth (ca. 41 km)
Afstand ca. 41 km
Hoogteverschil ca. 660 m

Als u fietsen huurt, dan worden deze na het ontbijt bezorgd, zodat u tijd heeft om uit te checken en vertrouwd te raken met uw fiets voordat u naar het westen trapt over de wegen dicht bij de kust. Vanuit Padstow fietst u eerst langs Mawgan Porth en Watergate Bay. Langs de surfstranden en de stad Newquay volgt u de kustwegen verder naar het dorp Crantock met zijn mooie kerk en ronde tuin. Tot slot komt u aan in Perranporth, uw eindbestemming van vandaag. De legende vertelt dat Sint Piran een kerk stichtte in de duinen van Perranzabuloe in de buurt van Perranporth in de zevende eeuw. Het werd eeuwenlang onder het zand verborgen en werd vroeg in de twintigste eeuw ontdekt. In de jaren 1970 is het opnieuw overgelaten aan de genade van het zand. Perranporth staat verder bekend om zijn golven en het bijna 5 km lange goudkleurige zandstrand. De eerste surfplanken van Groot Brittannië werden hier gemaakt (van doodskistdeksels!). Als u liever een vlakkere route door het binnenland fietst, is er een alternatieve fietsroute tussen Padstow en Newquay, die door St Columb Major gaat. Deze fietsetappe is 12 km langer, maar wel sneller en vlakker.

Dag 3: Perranporth - St. Ives (ca. 41 km)
Afstand ca. 41 km
Hoogteverschil ca. 615 m

De fietsrit van vandaag passeert vele oude tinmijnen onderweg naar het dorp St. Agnes. Vervolgens zijn er een paar steile afdalingen en beklimmingen te bedwingen in de baaien van Porthtreath en Porthtowan. Daarna fietst u verder over de kustweg richting Hayle met een mogelijke stop bij Godvrey Head met zijn hoge kliffen, uitgestrekt zandstrand en wilde baaien. Langs de monding van de Hayle, die bekend staat om zijn zeevogels en steltlopers, fietst u langs de prachtige Carbis Bay naar de stad St. Ives. Dit stadje dateert uit 460 na Christus en was ooit de meest belangrijke vissershaven in Cornwall, maar aan het begin van de 20e eeuw, toen de visbestanden uitgeput raakten, verdween de vissersvloot grotendeels. St. Ives werd al vanaf 1811 bezocht door schilders en kunstenaars (waaronder Turner) om de fraaie en altijd wisselende zeegezichten te schilderen. Aan het einde van de jaren 1880 waren er verschillende kunstenaars geïnstalleerd en was de stad beroemd om zijn levendige kunstenaarskolonie. Dit bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 1940 - 1950. Tegenwoordig is het werk van deze kunstenaars te zien in de St. Ives Tate Gallery, het Barbara Hepworth Museum en de Bernard Leach Gallery.

Dag 4: St. Ives - Penzance (ca. 58 km)
Afstand ca. 58 km
Hoogteverschil ca. 740 m

Als u vanuit St. Ives omhoog fietst, voeren de wegen u langs een klassiek Cornish landschap van kleine boerderijen met oude stapelmuren, mijnwerkershuizen en schoorstenen. U kunt stoppen voor een kopje koffie in het aantrekkelijke dorp van Zennor, beroemd om zijn zeemeerminlegende. U zou de weg naar Kaap Cornwall kunnen nemen, genieten van het typische Cornische landschap, het tinmijnmuseum bezoeken in Geevor of doorfietsen en een hapje eten in het oude dorp St. Just voordat u een bezoek brengt aan Land's End. Neem daar een ijsje bij 'The First and The Last' winkel, dit is het meest westelijke punt van Engeland, het is hier op een heldere dag mogelijk om de Scilly-eilanden te zien. Daarna fietst u naar het oosten door Treen, langs enkele oude ruïnes, en verder door de sub-tropische vallei bij Lamorna. De route loopt langs de kust naar Mousehole (spreek uit: 'Mowzl'), weer zo’n pittoreks dorpje met een sardinevisserij geschiedenis. Het heeft in de huidige tijd een kleine kunstenaarsgemeenschap. Vervolgens fietst u door Newlyn heen om in Penzance terecht te komen. Penzance heeft een aantal attracties, waaronder enkele Georgische en Regency-woningen, het uitbundige Egyptische Huis, het Maritiem Museum en de Nationale Vuurtoren Museum. Voordat u Treen bereikt kunt u een kleine omweg maken naar Porthcurno, waar het Minack Theatre is gevestigd gebouwd door Rowena Cade. Dit theater is gelegen op een spectaculaire plek, het auditorium en het podium zijn uitgehouwen in de klif boven de zee en zijn prachtige baai.

Dag 5: Penzance - Porthleven (ca. 21 km)
Afstand ca. 21 km
Hoogteverschil ca. 240 m

Vandaag staat er een korte fietsroute voor u gepland, zodat u de gelegenheid heeft om Penzance te verkennen of wat tijd door te brengen op het strand. Vanuit Penzance is er een vlakke maar spectaculaire rit rond Mounts Bay met uitzicht over St. Michael's Mount, met zijn getijden toegangsdijk. Afhankelijk van de getijden kunt u wel of niet de dijk over om dit majestueus klooster te bezoeken. De fietsroute gaat nu verder landinwaarts en eindigt in Porthleven, een charmant vissersdorp, waarvan de haven tijdens stormen wordt afgesloten door houten balken. Porthleven heeft een keur aan gezellige cafés, goede restaurants en een paar leuke pubs, evenals een strand voor degenen die zin hebben om te zwemmen.

Dag 6: Porthleven - Falmouth (ca. 68 km)
Afstand ca. 68 km
Hoogteverschil ca. 860 m

Uw fietsetappe start landinwaarts richting Helston, voordat u langs RNAS Culdrose rijdt, één van de grootste helikopterbases in Europa. Vervolgens fietst u over enkele prachtige landweggetjes richting Mullion Cove. De route gaat verder naar Lizard Point, het meest zuidelijke punt van het Verenigd Koninkrijk. Het is de moeite waard om hier wat tijd door te brengen met het verkennen van de prachtige kliffen aan de kust, misschien kunt u zelfs een paar zeehonden spotten! Van hieruit fiets u landinwaarts over de heide van Goonhilly Down naar St Keverne, een gezellig dorp met een mooi plein en opmerkelijk kerkhof waar meer dan 400 schipbreukelingen van het nabijgelegen Manacle Reef zijn begraven. Fiets verder naar Helford en de andere mooie dorpjes die rond de rivier de Helford te vinden zijn. De Franse Creek werd hier beroemd door schrijfster Daphne Du Maurier. Neem de veerboot om aan de overkant van de rivier de Helford te komen, daar kunt u de beroemde Trebah Gardens binnengaan, voordat u uw fietstocht vervolgt naar de mooie baai van Swanpool voor een kopje koffie of een ijsje. Uw fietsvakantie eindigt vandaag in Falmouth, de thuisbasis van 's werelds op twee na grootste natuurlijke haven en het National Maritime Museum.

Dag 7: Falmouth - Charlestown (ca. 46 km)
Afstand ca. 46 km
Hoogteverschil ca. 790 m

U begint uw fietsdag met een veerboottocht van Falmouth naar St. Mawes, een afgelegen kleine jachthaven aan het einde van het schiereiland Roseland. Roseland herbergt een klaverbladkasteel uit 1542, gebouwd door Hendrik VIII. De fietsetappe van vandaag is heuvelachtig en doet verschillende aantrekkelijke baaien aan. Steek het mooie schiereiland Roseland over en passeer Veryan met zijn ronde huizen, Portloe en Portholland voordat u langs Caerhays Castle en de stranden fietst. Daarna fietst u over landweggetjes met enkele steile heuvels naar het oude vissers- en smokkelaarsdorp Mevagissey. De heuvelachtige route gaat verder naar uw overnachtingsplek in het vissersdorp Charlestown, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit aantrekkelijke oude havenplaatsje werd gebruikt als locatie voor het filmen van Poldark en Jane Austin's Persuasion. Charleston Harbour is een prachtige tijdcapsule uit 1800. Het is makkelijk u levendig voor te stellen hoe het in 1800 vol zat met Tall ships, zeevarenden en smokkelaars, ook is er een scheepswrakkenmuseum.

Dag 8: Charlestown - Padstow (ca. 46 km)
Afstand ca. 46 km
Hoogteverschil ca. 500 m

Vandaag fietst u van kust tot kust. Op weg naar het noorden via het Eden Project, dat u misschien wenst te bezoeken. De botanische tuin, gebouwd in de voormalige China Clay-putten waar ooit porseleinklei werd gewonnen, het is de thuisbasis van één van 's werelds grootste indoor regenwouden. Vervolgens fietst u naar de prachtige UNESCO-vallei die op de werelderfgoedlijst staat voor het mooie dorpje Luxulyan. De fietsroute gaat verder naar Bodmin, met zijn 18e-eeuwse gevangenis, nu een lunchgelegenheid, en langs de Bodmin & Wenford Railway, waar stoomlocomotieven nog steeds aan het tuffen zijn. Vanaf Bodmin, fiets u 20 km over een schitterend verkeersvrij fietspad langs de Camel Trail, die u uiteindelijk weer naar Padstow voert. Het laatste stuk gaat langs de oevers van rivier de Cam en zodra u aankomt in Padstow heeft u de rondrit volbracht!

Dag 9: Terugreis of verlenging

Uw fietsvakantie eindigt na het ontbijt. U kunt uw reis verlengen met één of meerdere nachten in Padstow om de omgeving verder te ontdekken. Bekijk bijvoorbeeld Prideaux Place, een fraai 16e-eeuws landhuis met tuin. Of u reist op eigen gelegenheid terug naar huis.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 9-daagse fietsvakantie Cornwall?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.