ARROMANCHES-BESSIN-FALAISE-LITTORAL-COTE-MER-

5-daagse fietsvakantie De Somme: van Amiens naar Arras

Normandië, Frankrijk

  • de Somme, de westelijke frontlinie van de Eerste Wereldoorlog
  • de kathedraal van Amiens
  • Belfast Tower, Beaumont-Hamel Park en Notre Dame de Lorette
  • de middeleeuwse stad Arras
  • indrukwekkende fietsvakantie
Vind uw vakantie
Kies uw aankomstdatum
Verblijfsduur
Prijzen per persoon, op basis van twee personen. Voor 1-persoonskamers geldt een toeslag en deze zijn op aanvraag.
ARROMANCHES-BESSIN-FALAISE-LITTORAL-COTE-MER-
Arromanches-Normandië
fietsen Normandië
Juno met de fiets in Normandië
Fietser in Normandië
Ste Mere Eglise - Normandië
Bekijk alle fotos (6)

Fietsen in het spoor van de Eerste Wereldoorlog!

Van Amiens tot Arras kunt u een deel van de westelijke frontlijn van de Eerste Wereldoorlog per fiets volgen. Hier ontdekt u het Franse departement De Somme. Dit gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid is doordrenkt van geschiedenis en rijk aan tradities. De bevolking uit deze regio staat in heel Frankrijk bekend om haar gastvrijheid.

Uw smaakpapillen zullen ook niet teleurgesteld worden! De keuken van de regio is overheerlijk en er worden alleen de beste kwaliteitsproducten gebruikt.

Deze fietsvakantie biedt elke dag iets anders en is zeer gevarieerd. De fietsetappes per dag varieren tussen 40 tot 50 km met her en der lichte stijgingen. Toch is deze fietsvakanties voor iedere type fietser goed te doen.

Dag 1: Aankomst in Amiens

Uw hotel in Amiens ligt in het centrum. Indien u op tijd in Amiens bent, is het zeker de moeite waarde de stad te verkennen. Zo kunt u de prachtige kathedraal bezoeken, dit prachtige gebouw is het grootste voorbeeld van de gotische architectuur in Frankrijk en staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Wonderbaarlijk genoeg heeft de kathedraal de Eerste Wereldoorlog overleefd. In de kathedraal vindt u verschillende gedenkplaten in nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten. Ooit was Amiens de woonplaats van Jules Verne, die hier het grootste aantal van zijn beroemde boeken heeft geschreven.

Dag 2: Amiens - Albert

Afstand ca. 51 km

U begint de dag door naar het oosten te fietsen, waarbij u de rivier de Somme volgt, richting Villers Bretonneux. Bij Villers Bretonneux heeft het Australische expeditieleger tussen 24 en 26 april van 1918 de oprukkende Duitse troepen een halt toegeroepen. Een gevolg hiervan was dat het Duitse leger Amiens niet heeft kunnen veroveren. Het Australische herdenkingsmonument en het Franco-Australische museum bieden een gedetailleerd kijkje in de gebeurtenissen van weleer.

Wanneer u uw fietsreis vervolgt richting het oosten komt u door het slagveld van Hamel om de Somme over te kunnen steken bij Cérisy. Geniet van het prachtige uitzicht over de rivier en fiets richting Albert. Albert was het episch centrum van de grote slag om de Somme evenals de belangrijkste industriële stad van de Ancre vallei. In Albert vindt u het Somme museum, gebouwd in een ondergrondse schuilkelder.

Dag 3: Albert - Arras

Afstand ca. 55 km

Vanaf Albert fietst u richting het noorden naar de Ancre vallei, voordat u de beklimming maakt naar de Thiépval kam. Hier vond op 1 juli 1916 het eerste grootschalige offensief plaats. De dag staat wereldwijd bekend als "de bloedigste dag in de Britse militaire geschiedenis". Ruim 20.000 Britse soldaten namen deel aan het offensief. Wanneer u verder fietst komt u langs de Belfast Tower, opgericht ter nagedachtenis aan de mannen van het Ulster bataljon die hier zo moedig hebben gevochten.

Fietsend langs Ancre bereikt u het Beaumont-Hamel park. Dit 74 hectare grote herdenkingsterrein is gewijd aan het Newfoundland regiment, dat binnen 30 minuten totaal werd weggevaagd door het vuur van de vijand. Een stukje verder ligt de indrukwekkende Duitse begraafplaats en de herdenkingsmonumenten van het Zuid-Afrikaanse regiment genaamd Delville Wood en van het Nieuw Zeelandse regiment genaamd Longueval.

Bij Pozières kunt u een prachtig herdenkingsmonument bezoeken, waar de namen van 14.000 soldaten gegraveerd zijn in de muren van de begraafplaats. Na het bezoek aan het monument verlaat u de Somme regio en komt u aan bij het eindpunt van de dag; Arras. Arras is een prachtige oude stad, met een grote geschiedenis. Indrukwekkende oude gebouwen zijn nog steeds te bezichtigen en de rijkdom, vergaart in de Middeleeuwen, is nog steeds zichtbaar.

Dag 4: De lus van Arras

Afstand ca. 41 km

Op 17 april 1917 was de regio rondom Vimy het episch centrum van een woeste strijd tussen Duitse en Canadese troepen, waarbij het Canadese leger ruim 11.000 soldaten verloor. Er zijn mensen die zeggen dat het moderne Canada is geboren in de loopgraven van Vimy. Hier vindt u dan ook het herdenkingsmonument van Canada, ter herdenking aan alle Canadese troepen die hun leven hebben gegeven.

Na een pauze bij Souches vervolgt u uw fietsvakantie richting Lorette's Hill. Hier vochten Duitse en Franse soldaten in mei van 1915 om de controle over Artois. De begraafplaats, Notre Dame de Lorette, is de laatste rustplaats van ruim 40.000 soldaten. De begraafplaats wordt vaak gezien als de belangrijkste Franse militaire begraafplaats.

U fietst terug naar Arras door het prachtige platteland en langs de rivier Scarpe, voor uw overnachting in Arras.

Dag 5: Vertrek vanuit Arras

Na het ontbijt is uw fietsvakantie ten einde. U keert huiswaarts of u kunt uw fietsvakantie verlengen.