8-daagse fietsvakantie La Vélo Francette, Ouistreham - Angers

Normandië, Frankrijk

  • Volg de bekende “Vélo Francette” van Normandië naar de Loire vallei
  • Geniet van de sfeer van “La Douce France”
  • Bezoek prachtige middeleeuwse kastelen
  • Ontdek charmante Franse steden en dorpen
  • Fietsetappes van ca. 35 tot 65 km
Normandië brug naar Caen
Velo Francette strand 2
Velo Francette strand 3
Velo Francette Normandië
Velo Francette zee
Velo Francette onderweg
Bekijk alle fotos (9 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele heenreis naar Caen/Ouistreham

U reist op eigen gelegenheid naar het vertrekpunt van uw fietsvakantie: Ouistreham of Caen (afhankelijk van beschikbaarheid hotels). De badplaats Ouistreham, gelegen aan het Kanaal en bekend om zijn D-Day strand ‘Sword’ uit de Tweede Wereldoorlog, is het officiële begin van de ‘Vélo Francette’. Behalve Quistreham Beach, een breed en schoon zandstrand waar u eventueel kunt wandelen of fietsen langs de ca. 5 km lange promenade, zijn er veel dingen te zien en doen in Ouistreham, zoals Le Grand Bunker Museum dat deel uitmaakte van de Duitse Atlantikwall, en het No 4 Commando Museum, gewijd aan de Franse en Britse commando’s die Ouistreham bevrijdden op de ochtend van D-Day.

Dag 2: Ouistreham / Caen - Clécy (ca. 50 km)
Afstand ca. 50 km
Hoogteverschil ca. 840 m

Als u vertrekt vanuit Ouistreham fietst u eerst over het oude (trek-) paarden pad langs het kanaal de l’Orne dat de kust met de stad Caen verbindt. Bewonder onderweg de Pegasusbrug, een historische plek uit de Tweede Wereldoorlog. Een pad brengt u, langs de jachthaven, naar de stad waarvan de geschiedenis teruggaat tot de tijd van Willem de Veroveraar. Caen is bekend om zijn kasteel, abdijen en ‘Mémorial’, het belangrijke oorlog museum. U verlaat het kanaal en fietst naar het zuiden langs de L’Orne die u naar de groene heuvels van ‘Suisse Normande’ leidt. U volgt een verlaten spoorlijn, nu een fietspad, en geniet van de rust en de natuur. U komt langs verschillende dorpjes zoals Thury-Harcourt, waar u een kasteel en een kerk kunt zien. Vandaag eindigt uw fietstocht in Clécy, een pittoresk stadje aan de oevers van de rivier de L’Orne waar u kunt ontspannen of genieten van de vele activiteiten die het te bieden heeft.

Dag 3: Clécy - Flers (ca. 45 km)
Afstand ca. 45 km
Hoogteverschil ca. 500 m

Op weg naar Flers volgt u een prachtige landelijke route dwars door het heuvelachtige Suisse Normande. De route leidt u eerst langs de kronkelende rivier de Orne, die later plaats maakt voor de Noireau. Tot aan Condé-sur-Noirreau wordt het rivierdal omringd door steile heuvels. U moet flink klimmen als u de vallei verlaat naar de Mont de Cerise, een uitkijkpunt dat een panoramisch uitzicht biedt over de omgeving. Tijdens de afdaling toont de route meer genade voor de kuiten en bereikt u Flers, een stad met een mooi kasteel, een museum en een park.

Dag 4: Flers - Mayenne (ca. 65 km)
Afstand ca. 65 km
Hoogteverschil ca. 450 m

Zodra u ’s morgens Flers verlaat, leidt de route u via een ontspannen afdaling naar de vallei van de rivier de Varenne. Nog steeds is te zien hoe hier naast landbouw ook mijnbouw plaatsvond. In dit gebied werd ijzererts gewonnen en verwerkt. Molens langs de rivier maakten gebruik van het water, en een prachtig pad, vaak heel dicht bij de rivier, brengt u langs historische plaatsen zoals Moulin de Varenne, Moulin d’Amboise en Pont des Planches. In Ambrière-les-Vallées werpt u een laatste blik op de Varenne en vervolgt u uw weg langs de oever van de Mayenne naar de stad met dezelfde naam. Mayenne heeft een levendige en gezellige sfeer, met veel winkels, cafés en markten, en u kunt er genieten van de lokale specialiteiten als Mayennais, een kaas gemaakt van koeienmelk of de Poiré, een alcoholische drank gemaakt van peren.

Dag 5: Mayenne - Laval (ca. 35 km)
Afstand ca. 35 km
Hoogteverschil ca. 380 m

Na het ontbijt kunt u eventueel nog een bezoek brengen aan het Château de Mayenne, een kasteel van de Karolingische koningen uit de 10e eeuw en een van de best bewaarde gebouwen uit de vroege middeleeuwen in Europa. Tegenwoordig herbergt het een museum van middeleeuwse kunst en architectuur. U vervolgt uw fietsvakantie door de Mayenne-vallei vol prachtige landschappen. Het is een ontspannen en schaduwrijke route die het voormalige jaagpad volgt langs de rivier. Onderweg passeert u oude, karakteristieke sluiswachtershuizen, monumentale herenhuizen en villa’s. De tocht eindigt in Laval, een ‘Ville d’Art et d’Histoire’ waar u nog genoeg tijd heeft voor een wandeling langs al het mooie historische erfgoed.

Dag 6: Laval - Château Gontier (ca. 35 km)
Afstand ca. 35 km
Hoogteverschil ca. 420 m

De start van uw fietsroute biedt een prachtig uitzicht op Laval met zijn twee kastelen. Het oude kasteel (Vieux-Château) is een middeleeuwse burcht die gebouwd werd in de 10e eeuw onder het bewind van Karel de Eenvoudige en is nu een museum. Het nieuwe kasteel (Château-Neuf) is een renaissancekasteel dat gebouwd werd in de 16e eeuw door Guy XVII van Laval. Het kasteel biedt een prachtig uitzicht op de stad en de rivier. De spoorbrug met zijn negen bogen, die de oostelijke oever van de Mayenne verbindt met het stadscentrum en zijn haven, heeft een aparte baan voor fietsers en wandelaars. Voordat u verder fietst door de schilderachtige schoonheid van de Mayenne-vallei, moet u zeker ten zuiden van de stad de bekende Abdij van Port Salut bewonderen, waarvan de naam verbonden is met de romige kaas met dezelfde naam.

Dag 7: Château Gontier – Angers (ca. 57 km)
Afstand ca. 57 km
Hoogteverschil ca. 500 m

Na elke bocht zal de Mayenne-vallei u opnieuw verrassen; een prachtig kasteel, iets verderop een antieke watermolen. De havens van de dorpen langs de oever nodigen uit voor een korte pauze. U fietst langs Le Lion- d’Angers, bekend om zijn paardensport en wereldberoemde stoeterij, en het pittoreske L'Isle Briand met zijn renaissance kasteel. Waar de Mayenne en de Oudon samenkomen, fietst u door een heel bijzonder natuurgebied. Het moeras waar het water van de twee rivieren zich vermengt met het grondwater is een biodiversiteits hotspot, waar veel planten en dieren zich hebben aangepast aan de natte en zuurstofarme omstandigheden. Via de moderne brug van Jean Moulin bereikt u uw eindbestemming, de Anjou stad Angers.

Dag 8: Angers - individuele thuisreis of verlenging

In Angers eindigt uw fietsvakantie over de Vélo Francette. Natuurlijk is het mogelijk nog een verlengingsnacht in Angers te reserveren. Of misschien wilt u wel verder fietsen naar La Rochelle?

Bij te boeken extra's

Vragen over de 8-daagse fietsvakantie La Vélo Francette, Ouistreham - Angers?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid