9-daagse fietsvakantie Camino Frances, Cahors naar St. Jean Pied de Port

Lot, Frankrijk

  • Fiets over de Via Podiensis naar Saint-Jean-Pied-de-Port
  • Ontdek de regio’s Lot-et-Garonne, Gers en Frans Baskenland
  • Duik in de historie van de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostella
  • Ontdek Cahors, Auvillar, Condom, Eauze en Aire-sur-l’Adour
  • Pittige fietsvakantie met etappes van ca. 34 tot 79 km
Fietsen Camino Frances brug over de rivier
Fietsen Camino Frances
Fietsen Camino Frances Cahors Lot
Fietsen Camino Frances St. Jean Piede de Port
Fietsen Camino Frances bewegwijzering 2
Fietsen Camino Frances rustpauze
Bekijk alle fotos (11 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele heenreis naar Cahors

U reist op eigen gelegenheid naar Cahors. Kom een beetje op tijd zodat u de mogelijkheid heeft deze prachtige stad te bezoeken. De historische hoofdstad van Quercy met het oude centrum is beroemd om de prachtige Pont Valentré, de mooiste brug van Frankrijk. Dit kunt u alleen maar beamen na het zien van de 14e-eeuwse stenen boogbrug met zijn 3 versterkte torens en de 6 overspanningen over de rivier de Lot. Wanneer u de Pont Valentré te voet oversteekt (het is een voetgangersgebied), dan zal de 700 jaar oude geschiedenis indruk op u maken…… Het is onmogelijk om onverschillig te blijven over dit meesterwerk!

Dag 2: Cahors - Lauzerte (ca. 39 km)
Afstand ca. 39 km
Hoogteverschil ca. 230 m

U laat Cahors achter u via de Pont Valentré. Na een klim door de buitenwijken van Cahors bereikt u het dorpje Labastide-Marnhac, waar u samenkomt met de wandelaars. U fietst vervolgens over kleine paden en wegen naar Lascabannes. Na enkele kilometers verlaat u het departement Lot en komt u in het departement Tarn-et-Garonne. Een klim brengt u bij de stad Lauzerte. Deze stad is spectaculair gelegen op een heuvel waarvandaan u uitzicht heeft over een landschap met wijngaarden, een kalksteenplateau en groene valleien. Dwaal door het hoger gelegen deel van deze plaats, beroemd om de middeleeuwse architectuur, vestingwallen en het pittoreske plein.

Dag 3: Lauzerte – Moissac - Auvillar (ca. 47 km)
Afstand ca. 47 km
Hoogteverschil ca. 300 m

De dag begint met een lange afdaling naar Moissac, ooit een grote etappeplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Daarna fietst u verder naar de Lomagne, een gebied met ongekend natuurschoon. Dit gebied was in vroeger tijden afhankelijk van het hertogdom Gascogne en ligt op de grens van de departementen Tarn-et-Garonne en de Gers. Dit is ook de streek van de witte knoflook, interessante huizen en kerken. Later bereikt u Auvillar dat gebouwd is op een rots en beschouwd wordt als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Met zijn ronde marktplein uit 1824, de klokkentoren en de oude stenen huizen, is er veel te zien in de stad.

Dag 4: Auvillar -Lectoure - Condom (ca. 59 km)
Afstand ca. 59 km
Hoogteverschil ca. 570 m

Vanmorgen verlaat u het departement Tarn-et-Garonne en komt u in het departement de Gers. Onderweg fietst u door schilderachtige dorpjes zoals Flamarens, Miradoux, Lectoure, Marsolan en La Romieu. Bij het verlaten van La Romieu zijn de weidse uitzichten over het open landschap voor u inspirerend. Het gebied vormt de overgang tussen het “haute” Armagnac rond Lectoure en de “bas” Armagnac rond Eauze. Hier vindt u dichte donkere eikenbossen en ca. 57% van de wijnoogst van Armagnac komt hier vandaan. Condom is een van de belangrijkste steden in de Armagnac en is gelegen op het punt waar de rivieren Gèle en Baise samenkomen. De belangrijkste trekpleister is de gotische kathedraal Saint Peter, de laatste kathedraal die in de stijl van de Languedoc werd gebouwd.

Dag 5: Condom – Eauze – Aire-sur-l’Adour (ca. 79 km)
Afstand ca. 79 km
Hoogteverschil ca. 230 m

De fietsroute brengt u naar Montréal-du-Gers, een van de oudste ommuurde steden van Gascogne (1289). Wij raden u aan onderweg een kleine omweg te maken via Larressingle, dat ook op de lijst staat van “Les Plus Beaux Villages de France”. U fietst verder naar Eauze, de hoofdstad van het huidige Gascogne. Breng hier bijvoorbeeld een bezoek aan de slanke toren van de Cathédral Saint Luperce en het vakwerkhuis Maison Jeannne d’Albret. Aan het einde van de dag komt u uit op de vlakte van de rivier de Adour, een zeer open en intensief gecultiveerd landschap. De plaats Aire-sur-l’Adour bestaat uit twee delen; de benedenstad ligt aan de rivier en wordt gedomineerd door de kathedraal Saint-Jean-Baptiste en de bovenstad, de Mas d’Aire, wordt gedomineerd door de Eglise Saint Quitterie Hier stond ooit een benedictijnenklooster.

Dag 6: Aire-sur-l’Adour – Arzacq - Maslacq (ca. 67 km)
Afstand ca. 67 km
Hoogteverschil ca. 660 m

Na de zware etappe van gisteren begint u de dag over een kleine departementale weg langs boerderijen en korenvelden tot Troussin, Latrille en vervolgens Miramont-Sensacq. Hier komt u weer op de met de schelpen gemarkeerde route naar Santiago de Compostella. Verderop komt u in de voormalige Franse provincie Béarn. De begroeing verandert geleidelijk door plaats te maken voor kastanjebomen en varens waarmee uw intrede wordt aangekondigt in de Pyrénées-Atlantique. U arriveert in Arzacq-de-Béarn voordat u het kleine dorpje Maslacq bereikt.

Dag 7: Maslacq - Navarrenx – Saint-Palais (ca. 48 km)
Afstand ca. 48 km
Hoogteverschil ca. 400 m

U maakt de overstap tussen de regio Béarn en Frans Baskenland dat in het hart van de Pyreneën ligt. Na het oude en fraaie vestingstadje Navarrenx steekt u de rivier de Gave d’Oloron over. Onderweg ontdekt u de kastelen van Montgaston en Joantho voordat u Saint-Palais bereikt, een culturele stad waar kleurrijke festivals en markten worden gehouden. Hier zijn de straatnaamborden in de Baskische taal, wat typisch is voor deze regio. Dit is ook de toegang tot Neder-Navarra, het vroegere koninkrijk Navarra. Hier zijn een aantal bezienswaardigheden te bezoeken, zoals een museum met historische pelgrimsrelikwieën en een standbeeld van de pelgrim Sint Jacobus.

Dag 8: Saint-Palais – Saint-Jean-Pied-de-Port (ca. 34 km)
Afstand ca. 34 km
Hoogteverschil ca. 320 m

Dit is uw laatste fietsetappe en u heeft niet veel kilometers meer af te leggen. U bevindt zich in het prachtige Baskenland, met zijn witte huizen en hun typisch rood getinte vakwerk. U dient alleen nog de Col des Palombières te beklimmen. Nadat u genoten heeft van een uitzonderlijk vergezicht, leidt de mooie afdaling u naar het plaatsje Jaxu. Daarna daalt u verder af naar de vallei om Bustince-Iriberry om vervolgens Saint-Jean-le-Vieux te bereiken. De laatste kilometers leiden u naar de ingang van Saint-Jean-Pied-de-Port via de Porte Saint-Jacques. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de zeer pittoreske citadel.

Dag 9: Saint-Jean-Pied-de-Port - individuele thuisreis of verlenging

Uw fietsvakantie over de Camino Frances eindigt deze ochtend na het ontbijt. Natuurlijk kunt u nog een nachtje verlengen.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 9-daagse fietsvakantie Camino Frances, Cahors naar St. Jean Pied de Port?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid