7-daagse fietsvakantie Ilm-Radweg

Thüringen, Duitsland

  • Fietsen vanaf de Rennsteig tot aan Naumburg
  • Bezoek het klassieke Weimar
  • Inclusief bezoek aan de sektkelders van Rotkäpchen
  • Inclusief Thüringer Card
  • 800 jaar oude wijnbouwtraditie
7-daagse fietsvakantie Ilm-Radweg
7-daagse fietsvakantie Ilm-Radweg
7-daagse fietsvakantie Ilm-Radweg
Weimar - 9 daagse Thuringer Becken
Erfurt ilm radweg
duitse rostbratwurst ilm radweg
Bekijk alle fotos (8 )

De Ilmradweg: van de bron naar de Saale!

Er wacht u een afwisselende fietsvakantie over de Ilmradweg. Uw fietsreis begint in de buurt van de Rennsteig, daar waar de Ilm ontstaat. U snuift hier “berglucht” op en zoeft naar beneden naar het ca. 450 meter lager liggende Ilmdal. Behalve veel natuurschoon biedt deze fietsvakantie ook veel cultuur. Denk daarbij aan de steden Ilmenau, Weimar en Bad Berka. Daar waar de Ilm uitmondt in de Saale bereikt u ook wijnregio van Saale-Unstrut. Geniet bij van een heerlijk glas wijn na een heerlijke fietsvakantie.

Niveau van de fietstour
Deze fietsvakantie gaat over goed aangelegde en prima bewegwijzerde fietspaden. De etappes zijn comfortabel en zeer gelijkmatig verdeeld. De fietspaden langs de rivier gaan meestal bergafwaarts maar toch kan het voorkomen dat er her en der een lichte stijging is.

Dag 1: Individuele aankomst Ilmenau

Afstand ca. 15 km

Hartelijk welkom in uw hotel in Ilmenau. Indien u laat in de ochtend arriveert kunt u 's middags de stad op eigen gelegenheid ontdekken. Arriveert u op zaterdag of zondag dan geven wij u volgende suggestie: Per trein beklimt u de Rennsteig. In de omgeving van Allzunah ligt de bron van de Ilm. Van daaruit fietst u bergafwaarts over de Ilm-Radweg terug naar Ilmenau. U overbrugt dan een hoogteverschil van ca. 450 meter in een afstand van ca. 15 km.

Dag 2: Ilmenau – Kranichfeld

Afstand ca. 45 km

U fietst dalafwaarts parallel aan de stroomrichting van de Ilm. De oevers bestaan uit weides af en toe geflankeerd door hoge kalkrotswanden. Af en toe zijn ook kleine meertjes ontstaan. Neem een middagpauze in Stadtilm, ook wel de stad van de 7 wonderen genoemd. Waarom? Dat laten we aan u over om te ontdekken. Stadtilm bezit ook het grootste marktplein van Thüringen! Uitgerust stapt u weer op de pedalen om te eindigen in de "Zwei-Burgen" stad Kranichfeld. Interessant zijn de ruine van het Oberschloss, de Niederburg met het openlucht theater, het Baumbachhaus en de St. Michaeliskerk.

Dag 3: Kranichfeld – Weimar

Afstand ca. 30 km

Vanaf Kranichfeld leidt de Ilmradweg u naar Tannroda. Dit kleine stadje in het Weimarer Land heeft een mooie burcht en hier is het Thüringer Mandenmakersmuseum. Het kuuroord Bad Berka staat bekend om de Goethe bronnen en het Coudrayhaus. De Paulinenturm biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. Verder gaat het langs authentieke dorpjes zoals Hetschburg, Buchfahrt, Oetten en Mellingen naar de klassieke stad Weimar.

Dag 4: Weimar – Bad Sulza

Afstand ca. 35 km

Vandaag kunt u verschillende landschapsparken verkennen op weg naar slot Tiefurt bereikt. In Dienstedt kunt u het Peternellenorgel bewonderen, een van de favoriete orgels van Franz Liszt. Vanaf hier wordt het landschap afwisselender als u naar de klokkenstad Apolda fietst. Bij het Rittergut Auerstedt moet u zeker even een kijkje nemen in het koetsenmuseum en hier kunt u ook even iets drinken of eten. Vroeg in de avond arriveert u in Bad Sulza met haar bekende geneeskrachtige zoutwaterbronnen.

Dag 5: Bad Sulza – Naumburg

Afstand ca. 20 km

U had het vast al gezien maar u bevindt zich in de regio met een meer dan 800 jaar oude wijnbouwtraditie. U verlaat Bad Sulza en fietst naar het Thüringer Weintor waar de bekende wijnregio Saale-Unstrut begint. Op de laatste kilometers van de Ilmradweg wordt u begeleidt door met wijnranken begroeide heuvels tot u bij het punt komt waar de Ilm uitmondt in de Saale. Van daaruit rijdt u langs de Saale en over de Saale-Radweg naar Naumburg.

Dag 6: Naumburg – Freyburg - Naumburg

Afstand ca. 40 km

De laatste fietsdag is alweer aangebroken. Deze dag staat gereserveerd voor de sprankelende afsluiting van uw fietsvakantie: de sektkelders van Rotkäpchen in Freyburg. Het sektmerk Rotkäpchen is een van de weinige DDR producten die na de "Wende" succesvol zijn gebleken in een herenigd Duitsland. Maar alvorens u in de sektstad Freyburg arriveert fietst u eerst langs de prachtige natuur van het Unstruttal.

Dag 7: Terugreis vanaf Naumburg

Helaas uw fietsvakantie is ten einde. Na het ontbijt kunt u op eigen gelegenheid teruggaan naar Ilmenau maar u kunt ook een transfer regelen via de ADE fietsspecialisten. Nog een nachtje verlengen in Naumburg of Ilmenau? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.

Meer weten over de 7-daagse fietsvakantie Ilm-Radweg?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.