10-daagse fietsvakantie “Donau sportief!”

Donau, Duitsland

  • Sportieve variant van de Duitse Donauradweg
  • Van de oorsprong tot aan Passau
  • Dagetappes van 60 tot 95 km
  • Met alle hoogtepunten van de Donau
Donau - Obermachtal
Donau - Fridingen
Donauradweg
Donauradweg
Donau - Ulm
Donau - Donauschingen
Bekijk alle fotos (19 )

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: individuele reis naar Donaueschingen

De bron in het park van het slot Fürstenberg in Donaueschingen werd door de Romeinen al beschouwd als de wieg van de Donau. Het slot in de stijl van de Belle Epoque herbergt een vooraanstaande natuurkundige collectie en vele moderne werken.

Dag 2: Donaueschingen – Fridingen (ca. 55 km)
Afstand ca. 55 km

Het is makkelijk fietsen door het typerende landschap, ook wel "Baar" genoemd. In Immendingen kunt u getuige zijn van een natuurfenomeen "de verdrinking van de Donau". Tijdens een groot gedeelte van het jaar verdwijnt de Donau hier in het poreuze kalkgesteente. Het Donaudal wordt steeds smaller na Tuttlingen om uiteindelijk te arriveren bij Beuron met haar bekende Benedictijnenklooster. Vanaf Tuttlingen is het niet ver meer naar de eindbestemming van vandaag.

Dag 3: Fridingen - Obermachtal (ca. 90 km)
Afstand ca. 90 km

De Donau baant zich een weg door steile, met burchten bebouwde bergwanden. Vanaf de residentiestad Sigmaringen wordt het landschap weidser en lieflijker. In Sigmaringen kunt u Schloss Hohenzollern verkennen, welke tot op de dag van vandaag nog steeds door een adellijke familie wordt bewoond. U fietst via de 'Oberschwäbischen Barockstraße door naar Obermachtal.

Dag 4: Obermachtal - Blaubeuren - Ulm (ca. 65 km)
Afstand ca. 65 km

In Obermarchtal vindt u de oudste barokkerk van Oberschwaben. Ehingen wordt ook wel de stad van de kranen genoemd. U kunt nu kiezen welke route u neemt: u blijft langs de Donau fietsen of u neemt het traject via het mooie Blautal. In de verte is de toren van de Munster van Ulm te zien. Na een flinke klim van 768 treden wordt u bij goed weer beloond met een fantastisch uitzicht.

Dag 5: Ulm – Donauwörth (ca. 90 km)
Afstand ca. 90 km

Via de verharde weg voert de route u naar Donauwörth. Onderweg liggen de plaatsen iets verder van de weg af. Wilt u dus onderweg een stadje bezoeken moet u hier rekening mee houden. Donauwörth lag vroeger aan de belangrijke handelsroute van Neurenberg naar Augsburg. Prachtige herenhuizen getuigen van dit rijke verleden.

Dag 6: Donauwörth – Ingolstadt (ca. 60 km)
Afstand ca. 60 km

Net voor Marxheim bereikt u de uitlopers van de Fränkische Alb met haar licht glooiende heuvellandschap. Neem een kijkje in de oude binnenstad van Neuburg voordat u verder fietst naar Ingolstadt. Ingolstadt biedt talrijke bezienswaardigheden maar staat ook bekend om haar outlet shopping en de belevingswereld Audi. U zult zich hier zeker niet vervelen.

Dag 7: Ingolstadt – Regensburg (ca. 85 km)
Afstand ca. 85 km

De route voert u naar het Romeinse cultuurlandschap bij Bad Gögging. Weltenburg staat bekend om haar klooster en de zogenaamde "Donaudurchbruch". Dan weer links, dan weer rechts van de Donau zet u uw fietstocht voort richting Regensburg, als best bewaarde oudstad niet voor niets op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO.

Dag 8: Regensburg – Deggendorf (ca. 90 km)
Afstand ca. 90 km

Schroom niet de uitdagende beklimming naar het Walhalla te volbrengen. Hier vindt u een kopie van het Pantheon op de Acropolis van Ludwig I (1842). De Donau slingert zich voort door het landschap, ook wel Gäuboden genoemd, naar Straubing en vervolgens naar Boden, bekend van de in 1104 gevonden zwangere Madonna.

Dag 9: Deggendorf – Passau (ca. 55 km)
Afstand ca. 55 km

Deggendorf, ook wel de poort naar het Beierse Woud genoemd. Neem even de tijd om de oude stad te bezoeken. Dan gaat het via Vilshofen naar het einddoel van deze fietstocht: de 3-rivieren stad en voormalige bisschoppelijke residentiestad Passau. Maak een boottochtje over de Donau, Inn en Ilz en een wandeling door de aantrekkelijke binnenstad. Bij aankomst in Passau verblijft u hier nog één nacht in het hotel.

Dag 10: Passau

Na het ontbijt is uw fietstocht langs de Donau ten einde en reist u terug naar Nederland of kunt u deze reis verlengen in Passau. Of de fietsvakantie Passau-Wenen gaan fietsen.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 10-daagse fietsvakantie “Donau sportief!”?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Andere keuzemogelijkheid

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 10-daagse fietsvakantie “Donau sportief!”.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 9.0
Locatie/gebied: 9.0
Hotels: 9.0
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.0
Route: 9.0
Dag-tot-dagprogramma: 9.0
Bezienswaardigheden: 9.0
Reisbescheiden: 9.0
9.0
Bijna alles goed.
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juli 2021
Een uitdagende fietstocht. Wel veel regen en Hoch Wasser. De reisbescheiden met de boekjes waren prettig. We moesten constateren dat het regelmatig gebeurde dat we van de directe route moesten afwijken. Niet alleen door het Hoch Wasser; maar ook door geplande onderhoud / bruggen die vernieuwd werden. Verzoek: Radweg-Reisen een inlegvel te maken die actueel gehouden kan worden. Op verschillende routes is er onderhoud waardoor de route voor maanden afgesloten is. Dat moet bekend zijn bij Radweg-Reisen. De hotels waren voor deze reis prima. Ontbijt ook. In de meeste hotels kon je eten. De fietsenstallingen ook prima. In sommige hotels was een (goede) fietspomp aanwezig; niet in elke (aandachtspuntje). Electra punten overal aanwezig. PS als je bijladen onderweg nodig is > ga naar de plaatselijke Touristeninformatie.
Lees meer