11-daagse fietsvakantie Altmühl en Donau

Donau, Duitsland

  • Één van de meest bezochte fietsroutes van Duitsland
  • In 10 dagen van Rothenburg o/d Tauber tot Passau
  • Met leuke extra's!
  • Makkelijk te fietsen routes, geschikt voor families
Altmühl - Kipfenberg
Altmühl - Kipfenberg
Altmühl - Essing
Altmühl - Eichstätt
Altmühl - Kelheim
Altmühl - Essing
Bekijk alle fotos (18 )

Altmühl en Donau, fietsvakantie voor de hele familie!

Op één van de meest bezochte fietsroutes van Duitsland beleeft u het Altmühltal op onverstoorde en romantische wijze. U vindt vooral rust en kalmte in het vervolg van de tour in een werkelijk schilderachtige en spectaculaire landschap met de tot 200 meter diepe dalen. Onderweg fietst u langs talrijke sloten en burchten. In de pittoreske plaatsjes lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.

In Rothenburg duikt u in een onberoerd Middeleeuwse ambiance. De mooiste vakwerkhuizen stammen uit de jaren 1500 – 1600. De historische straten, pleintjes en prachtige muurschilderingen zijn een onvergetelijk portret. Fietsend door vele kleine buurtschappen, welke stuk voor stuk liefdevol verzorgd en gerestaureerd zijn, arriveert u in het mooie Regensburg. De dom St. Peter, de oude Donaubrug, romantische steegjes en meer dan 1200 historische gebouwen vormen een indrukwekkend einde van uw fietsreis.

De 11-daagse fietsvakantie leidt u tot Passau. U kunt deze fietsreis dan ook ideaal combineren met een reis langs de Donau waar u Wenen, Boedapest of zelfs de Zwarte Zee kunt ontdekken.

Niveau van de fietstour:
Overwegend vlakke fietspaden, meestal paralel aan de rivieren. Ook zeer geschikt voor families met kinderen.

Dag 1: Rothenburg aan de Tauber

De wereldberoemde oude stad brengt ontelbare historische gebouwen, de stadsmuur met geschut, bastions en stadstorens bij elkaar. Aanrader is de nachtwachtrondgang.

Dag 2: Rothenburg o.T. – Herrieden

Afstand ca. 55 km

Vandaag kunt u besluiten een omweg te maken naar de Altmühlbron voordat u uw eerste pauze in Colmberg neemt. Het machtige, goed bewaard gebleven kasteel torent hoog boven de stad uit - de klim is steil, maar het is het waard! Middeleeuwse flair wacht op u in Herrieden.

Dag 3: Herrieden - Wettelsheim / Treuchtlingen

Afstand ca. 55 km

Door weilanden en velden fietst u naar de Altmühlsee. Gunzenhausen is het centrum van het Fränkischen merengebied en het historische marktplein is versierd met prachtige barokke gebouwen. Via landelijke gebieden fietst u door naar het eindpunt in Wettelsheim.

Dag 4: Wettelsheim / Treuchtlingen - Eichstätt

Afstand ca. 50 km

Vandaag komt u door het landschappelijk spectaculairste gedeelte van het natuurpark Altmühltal. Tot 200 meter hoge wit glanzende Dolomietrotsen overstijgen de rivier. In het Oberbeierse Eichstätt zijn het Residentieplein en de Willibaldsburcht de bezienswaardigheden.

Dag 5: Eichstätt - Kinding-Enkering

Afstand ca. 40 km

Na het ontbijt heeft u voldoende tijd voor een wandeling door Eichstätt. De hoofdstad van het Altmühltal dankt zijn barokke stadsbeeld vooral aan bouwmeesters uit de Graubünden, die de stad na de Dertigjarige Oorlog hebben herbouwd. Vervolgens fietst u door het prachtige natuurpark dat wordt gekenmerkt door jeneverbesheide en langs het imposante kasteel Kipfenberg. De bestemming is het kleine, dromerige dorpje Kinding-Enkering, aan de samenvloeiing van de rivieren Anlauter, Schwarzach en Altmühl.

Dag 6: Kinding-Enkering - Riedenburg

Afstand ca. 40 km

Voordat u weer op de fiets stapt, kunt u nog een bezoek brengen aan een heel bijzonder gebouw in Kinding: de versterkte kerk. Al in de 14e eeuw werd in de vesting een kerk gebouwd. Vanuit Beilngries fietst u de laatste kilometers langs de Altmühl voordat de rivier bij Dietfurt uitmondt in het Main-Donaukanaal. Dietfurt wordt ook wel de Chinese stad genoemd. Een fontein voor het marktplein neemt de legende over. Het einddoel van de etappe van vandaag is het rustige Riedenburg, dat wordt bewaakt door drie kastelen.

Dag 7: Riedenburg - Regensburg

Afstand ca. 60 km

Na het ontbijt begint u aan een mooie etappe door het mooie landschap. Net voor Kelheim ligt het Schulerloch, een 420 m lange druipsteengrot biedt magische inzichten in de wereld van stalactieten en stalagmieten. De oudste nog bestaande witbierbrouwerij in Beieren bevindt zich in Kelheim. U fietst naar Regensburg via Saal en Bad Abbach, de grote stad op het noordelijkste punt van de Donau met een charmante oude binnenstad.

Dag 8: Regensburg – Straubing

Afstand ca. 50 km

Met indrukkende kronkelingen baant de Donau zich een weg welke slechts onderbroken wordt door machtige stuwdammen. Toepasselijk aan het landschap wordt aan u de grootste stad van het gebied de Gäuboden voorgesteld, Straubing. Hier vindt u het Hertogslot, de stadstorens en het Gotische stadshuis.

Dag 9: Straubing – Deggendorf

Afstand ca. 40 km

Vandaag fietst u eerst door Bogen, dat beroemd werd toen een beeld van de zwangere Madonna uit 1104 werd gevonden. De Maria-Hemelvaartkerk op de Bogenberg is eigenlijk de oudste Maria-bedevaartkerk van Beieren. Uw fietstocht gaat verder via Pfelling en Mariaposching naar de benedictijnenabdij van Metten. Uw bestemming van vandaag is Deggendorf, ook wel bekend als de toegangspoort tot het Beierse Woud . Gotisch en barok vormen de oude stad.

Dag 10: Deggendorf – Passau

Afstand ca. 60 km

Naar het Benediktijnerklooster Niederaltaich uit de 12e eeuw, en via de ruïne van Winzer naar Vilshofen waar zich de mooiste Biergarten uit de verre omgeving bevindt. Reisdoel Dreiflüssenstadt Passau met de Dom, het grootste kerkorgel en musea.

Dag 11: Passau – individuele terugreis

Wilt u toch nog een aantal dagen langer blijven? Graag zoeken wij voor u de mogelijkheden uit voor verlengingsnachten of misschien reist u de Donau wel verder af richting Wenen.

Bij te boeken extra's

Meer weten over de 11-daagse fietsvakantie Altmühl en Donau?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.