7-daagse fietsvakantie Wallonië

Wallonië, België

  • Fietsen door ongerept Wallonië
  • Dinant, de bakermat van de saxofoon, aan de oevers van de Maas
  • Kastelen en burchten getuigen van de turbulente geschiedenis
  • Orval met zijn opmerkelijke abdij én trappistenbier
  • Typische dorpjes zoals Celles, Bouillon, Chassepierre, Torgny
  • Fietsroute bijna volledig over kleine wegen zonder verkeer
België Wallonië
België Wallonië onderweg
België Wallonië fietser onderweg
België Wallonië landscahp
België Wallonië aan de rivier
België Wallonië bier en kaas
Bekijk alle fotos (10 )

Fietsen door Franstalig België!

Er was eens een stuk land dat rechtstreeks uit een surrealistisch stripboek bleek te komen. Met een passie voor frietjes, een sterke dorst naar goed bier waarvan alleen de monniken het recept kennen, een inspirerende levensvreugde en een nogal onconventioneel gevoel voor humor, hebben de inwoners van deze regio inderdaad geen tegenhangers. Welkom in Wallonië!

Deze fietsvakantie nodigt uit om de wonderbaarlijke diversiteit van Wallonië te ontdekken. Deze regio, die ongeveer de zuidelijke helft van België vormt en voornamelijk Franstalig is, is toeristisch gezien nog relatief onbekend. Wallonië heeft echter de reputatie de mooiste landschappen van België te bieden, omdat hier veel minder verstedelijking is. Hierdoor komen de groene weiden, uitgestrekte bossen en zijn wilde schoonheid nog veel beter tot uiting. Op cultureel vlak wordt deze tocht een onderdompeling in het "diepe" België, ver weg van de kosmopolitische steden. Hier heerst nog een zekere authenticiteit in de omgangsvormen. Verder betekent Wallonië ook goed bier, en deze route brengt u dan ook naar enkele van de beroemdste plaatsen voor de nationale drank, zoals Leffe, Rochefort of Orval. Maar vergeet vooral niet de talloze microbrouwerijen, die in deze contreien niet meer weg te denken zijn uit het landschap.

Deze route voert u geleidelijk van de Maasvallei, waar u de riviersteden Namen, de hoofdstad van Wallonië, en Dinant kunt bezoeken, naar Torgny, het meest zuidelijke dorp van het land. Dit dorp heeft met zijn wijngaarden, zijn zonnige microklimaat, zijn gele stenen huizen en zijn krekels de bijnaam "Kleine Belgische Provence" gekregen. Tussen deze twee regio's doorkruist u niet minder dan vier prachtige gebieden. Als u de Maasvallei verlaat, komt u eerst in de Condroz, waar u door een landschap van zacht glooiende heuvels fietst. Vervolgens komt u aan in de Famenne, een streek die bekend staat om zijn karstformaties, waar u de kans krijgt om de grotten van Han te verkennen, één van de mooiste van Europa. Daarna gaat u via een tot fietspad omgevormde oude spoorweg omhoog naar het Ardennenmassief. Hier wordt het landschap gekenmerkt door fraaie bossen, kleine stenen dorpjes en weilanden waar meestal een paar schattige en onverstoorbare koeien grazen. Na de middeleeuwse stad Bouillon bereikt u uiteindelijk de Gaume, een groene streek met een meer zuidelijke sfeer en typische architectuur.

Ontdek met ADE verrassend Wallonië per fiets. Bon voyage !

Niveau van de fietstour:
Middelmatig. De route heeft hoogteverschillen maar de beklimmingen zijn meestal geleidelijk. Iets langere beklimmingen zijn te verwachten, zoals na Bouillon waar het hoogteverschil om de Semoisvallei te verlaten ongeveer 200 meter bedraagt. De etappes variëren van ca. 40 tot 50 km per dag. De aangegeven km bij de fietsdagen zijn gemiddelden en kunnen afwijken afhankelijk van de door u gekozen route. U rijdt grotendeels over verharde wegen (85%) en over enkele grindpaden.

Dagprogramma

Toon alles
Dag 1: Individuele aankomst in Namen

U arriveert in Namen, het startpunt van uw fietsvakantie. Bij Namen komen de Maas en de Samber samen. Hoewel Namen de hoofdstad van Wallonië is, is de sfeer heel ontspannen gebleven. Het stadscentrum kan het best te voet worden verkend, zodat u de tijd hebt om het rijke historische erfgoed te bewonderen. Het belfort staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Dag 2: Namen – Dinant (ca. 55 km)
Afstand ca. 55 km

U kunt kiezen uit drie routes naar Dinant. U kunt een oud jaagpad volgen langs de rivier tot Dinant, of u kunt af en toe een omweg maken naar de omliggende valleien en onderweg mooie dorpjes ontdekken, zoals Crupet, Sosoye of Falaën. Op minder dan een kilometer van de rivier zullen tuinbouwliefhebbers de betoverende tuinen van Annevoie niet willen missen. Aan het einde van de dag bereikt u de gezellige rivierstad Dinant. Deze stad staat vaak centraal in toeristische brochures over Wallonië dankzij zijn ligging in een indrukwekkende natuurlijke omgeving op een smalle landstrook tussen de Maas en steile rotswanden. Dinant werd vele malen verwoest, maar heeft toch een zekere ouderwetse charme weten te behouden, met de bolvormige klokkentoren, de citadel op de klif, de leistenen daken en de ontspannen, bijna tijdloze sfeer. Dinant is tegenwoordig ook beroemd als hoofdstad van de saxofoon, omdat Adolphe Sax, de uitvinder van het befaamde instrument, er opgroeide.

Dag 3: Dinant – Rochefort (ca. 42 km)
Afstand ca. 42 km

Doel van de dag: Rochefort! Wat beter dan één van de beste bieren ter wereld als eindbestemming ter motivatie! De route leidt u eerst naar het kasteel van Walzin, dat dankzij zijn ligging op een adelaarsnest boven de Lesse de bijnaam "Belgisch Neuschwanstein" heeft gekregen! Vervolgens verlaat de route het dal van de Lesse om het plateau van de Condroz te bereiken, een mooie landbouwstreek waar u enkele schattige stenen dorpen passeert, zoals Furfooz en Celles. Langs een bocht ziet u ook het kasteel van Vêves, dat fier op een voorgebergte troont. Zijn 4 potloodvormige torens geven het een zeer romantische stijl! Vervolgens daalt u geleidelijk af van het Condroz plateau om te arriveren in de Famenne, een natuurlijke laagvlakte met een reliëf dat pijnloos is voor fietsers.

Dag 4: Rochefort - Paliseul (ca. 44 km)
Afstand ca. 44 km

U verlaat het Famennegebied door de Calestienne over te steken, een smalle kalkstrook waar indrukwekkende ondergrondse grotten zijn ontstaan. De mooiste van allemaal, de grotten van Han, zullen u beslist aantrekken, want de route loopt er vlak langs! Deze internationaal bekende grotten herbergen stalactieten, stalagmieten en andere rotsconstructies in een adembenemende minerale omgeving. U kunt deze ontdekken via een ondergrondse tocht van ongeveer 2 kilometer. Vervolgens bereikt u de voet van het Ardennenmassief, waar uitgestrekte bossen en groene weiden elkaar aangenaam afwisselen. Een oude spoorlijn omgevormd tot fietspad leidt u rustig tot de hoogvlaktes. Eenmaal hogerop gaat het soms wat op en neer, maar elke nieuwe horizon beloont de fietser met een steeds vernieuwd landschap. Een paar loeiende koeien later komt u aan in het rustige dorpje Paliseul, genesteld te midden van een landschap van uitgestrekte weiden.

Dag 5: Paliseul - Chassepierre (ca. 48 km)
Afstand ca. 48 km

Na enkele kilometers snijdt een grote breuk plots diep in de Ardennen: de vallei van de Semois. Een uitkijkpunt over deze rivier getuigt van de moeilijkheid waarmee zij zich een weg baant, want haar loop is uiterst bochtig. Vanuit het uitzichtpunt heeft u een prachtig uitzicht op één van de grootste meanders. Eenmaal beneden fietst u langs de Semois. De cisterciënzerabdij van Clairefontaine is idyllisch gelegen in het hart van deze vallei. Vervolgens bereikt u de middeleeuwse stad Bouillon, waarvan het beroemde fort op een rotsachtige heuvelrug midden in een meander prijkt. Hier woonde de beroemde Godfried van Bouillon, die de eerste kruistocht naar Jeruzalem leidde. Tegenwoordig kunt u zijn voormalige woning bezoeken en veel te weten komen over het leven in die tijd. Het charmante stadscentrum is zeker een excuus om even te pauzeren en om een hapje te eten. Dit zult u sowieso nodig hebben, want de Semoisvallei verlaten is niet mogelijk zonder een flinke klim. Nadat u een groot bos heeft doorkruist, verlaat u voorgoed de Ardennen en belandt u in de schilderachtige Gaumestreek, waarvan de zacht glooiende heuvels soms een beetje aan Toscane doen denken. Ook de bouwstijl van de dorpen is hier heel anders, wat duidt op een andere geologie. Aan het einde van de dag bereikt u het dorp Chassepierre, dat met zijn postkaartachtige uiterlijk ongetwijfeld één van de mooiste dorpen van Wallonië is!

Dag 6: Chassepierre - Torgny - Namen (ca. 48 km)
Afstand ca. 48 km

Een plaats die symbool staat voor de brouwersrijkdom van het land zal de dag markeren: Orval. Verscholen in een bos vormt de cisterciënzerabdij waar waarschijnlijk het beroemdste trappistenbier ter wereld gebrouwen wordt, een verrassend architecturaal geheel. De abdij, die u niet mag missen, neemt u mee terug in de geschiedenis tot de 11e eeuw. Een twintigtal kilometers verder maakt bier plaats voor wijn: u komt aan in Torgny, een dorp met een mediterrane sfeer, waarvan het milde en zonnige microklimaat de wijnbouw op de omringende heuvels mogelijk maakt! Deze specificiteit heeft het de bijnaam "Kleine Belgische Provence" opgeleverd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit het zuidelijkste puntje van België is! Uw reis eindigt dan in het dorpscafé, van waar u opgehaald wordt om u terug te brengen naar Namen. Terwijl u op hem wacht, krijgt u een drankje aangeboden om te proosten op de goede afloop van uw Waalse avontuur.

Dag 7: Namen - individuele thuisreis

Uw fietsvakantie eindigt na het ontbijt. U reist huiswaarts maar u kunt er ook voor kiezen nog enkele nachten te verlengen in Namen.

Bij te boeken extra's

Vragen over de 7-daagse fietsvakantie Wallonië?
Deze website maakt gebruik van reCAPTCHA
en de Google Privacy Policy en Terms of Service gelden.

Beoordelingen en Waarderingen

Lees de persoonlijke ervaringen van onze gasten over 7-daagse fietsvakantie Wallonië.

Gemiddelde beoordeling:
Algemene waardering: 8.0
Locatie/gebied: 9.0
Hotels: 8.0
Service van de medewerkers tijdens het reserveren: 8.0
Route: 9.0
Dag-tot-dagprogramma: 9.0
Bezienswaardigheden: 9.0
Reisbescheiden: 7.0
8.0
Goed geregeld
Senioren (echt)paar
Op vakantie in Juli 2023
De trip door de Ardennen was boven verwachting mooi en rustig. We waren er in de eerste week van juli. We gebruikten e-bikes. De overnachtingsadressen waren goed tot heel goed. Het door Cyclodyssees verstrekte Roadbook was praktisch. De organisatie ter plaatse prima. 2 opmerkingen: A. Sommige aangegeven paden zijn best steil en soms niet al te makkelijk begaanbaar. Voor ons was dat geen echt probleem. Onze e-bikes hebben brede banden en een sterke motor. Fietsen -gewone en e-bikes- met lichtere bandjes zullen het best lastig krijgen op sommige trajecten. Wat ontbrak bij de reisbescheiden was een papieren uitgebreide routebeschrijving. Ik gebruik altijd GPX -Komoot werkte overigens heel goed en overzichtelijk- maar soms moet je terugvallen op de papieren beschrijving omdat de GPX wel eens gek kan doen of zelfs uitvallen. En dan ben je ietwat verloren. Tot nu toe heb ik altijd naast de GPX een papieren beschrijving van onze routes gehad via SNP, Onderweegs etc. Het is veel werk om zo'n beschrijving te maken, maar mijns inziens heel handig en soms best noodzakelijk. Al met al hebben we een heel goede vakantie gehad. Met vriendelijke groet, Ben Sombogaart en Loes Maas
Lees meer