fietsvakantie elberadweg

100 jaar Bauhaus in combinatie met uw fiets- en wandelvakantie!

Duitsland staat in 2019 in het teken van het 100-jarig jubileum van de baanbrekende architectuur- en designbeweging Bauhaus.

In 1919 opende de beroemde Bauhaus kunstacademie in Weimar haar deuren. Gedurende haar korte bloeiperiode verhuisde de Bauhaus beweging naar Dessau en vervolgens naar Berlijn.
De architectuur, kunst en design die in deze periode werd gecreëerd kreeg wereldwijd ongekende naam en faam. Tot op de dag van vandaag wordt in de hele wereld de Bauhaus beweging gezien als de wieg van het modernisme.

Geniet in 2019 tijdens uw fiets- en/of wandelvakantie van de speciale evenementen die worden gehouden in het kader van 100 jaar Bauhaus!

Weimar - 9 daagse Thuringer Becken
Dessau Hoofdgebouw Academie Bauhaus
8-daagse fietsvakantie Berlijn-Havel-Spree

Cultuur, design en architectuur tijdens uw fiets- en/of wandelvakantie!

Tegenwoordig behoort "Bauhaus" aan de gehele wereld maar de oorsprong ligt in Duitsland. Het is waarschijnlijk het meest succesvolle culturele exportartikel van Duitsland uit de 20e eeuw.

Bauhaus werd in Thüringen in de stad Weimar opgericht. Vervolgens ging het naar Saksen-Anhalt naar de stad Dessau. Uiteindelijk werd onder druk van de nationaal socialistische partij in 1933 Bauhaus opgeheven. In dit korte tijdsbestek van ca. 14 jaar leverde Bauhaus talrijke werkbare Ideeën op voor de kunst, design en architectuur. Deze ideeën beïnvloeden heden ten dage nog talrijke kunstenaars en architecten over de gehele wereld.

De 3 belangrijkste Bauhaus steden in het jubileumjaar 2019 zijn zondermeer Weimar, Dessau en Berlijn. Maar in heel Duitsland wordt aandacht besteed aan de meesterwerken en ideeën van de oprichters en leraren van de Bauhaus academie: Walter Gropius, Lyonel Feininger, Henry van de Velde, Wilhelm Wagenfeld, Oskar Schlemmer, László Moholy-Nagy.

Bent u tijdens uw fiets- of wandelvakantie in de buurt van een van de genoemde steden dan moet u hier zeker een bezoek brengen aan een jubileum tentoonstelling of een bouwwerk bewonderen. Verbaas u over het feit dat bijvoorbeeld de in de jaren 20 van de vorige eeuw ontworpen gebouwen ook nu nog modern aandoen en zeker niet zouden misstaan in de huidige moderne kunstvorm.

100 jaar Bauhaus geeft zeker een extra dimensie aan uw fietsvakantie of wandelvakantie!

Thüringen: Weimar, Erfurt, Jena en Gera

In Weimar wordt een nieuw en spectaculair Bauhaus-Museum geopend op 6 april 2019. De bezoekers maken een tijdreis door de turbulente jaren 20 en ze kunnen tevens de oudste Bauhaus collectie ter wereld aanschouwen.
Maar niet alleen Weimar viert 100 jaar Bauhaus. In vele plaatsen in Thüringen vindt u de invloed van Bauhaus terug en deze worden dan ook in 2019 in het zonnetje gezet.

Dessau

In 1925 moest Bauhaus Weimar verlaten en vond een nieuw thuis in Dessau. Walter Gropius bouwde een imposant opleidingsgebouw en 3 zogenaamde Meisterhäuser, als prototypes van het modernisme. Deze zijn ook tegenwoordig nog te bezoeken. Op 8 september wordt er een gloednieuw Bauhaus museum geopend.

Berlijn & Brandenburg
Nadat de Bauhaus beweging ook in Berlijn steeds populairder werd, werd deze in 1933 door de nationaal socialistische partij gedwongen zichzelf op te heffen.
Hoe belangrijk Bauhaus geweest is voor de geschiedenis, kunst en cultuur van Duitsland in het algemeen kunt u in de hoofdstad Berlijn beleven. Hier bevindt zich niet alleen het Bauhaus archief maar u vindt in het nabijgelegen Brandenburg ook talrijke architectonische meesterwerken van o.a. de Bauhaus directeuren Walter Gropius, Hannes Meyer en Mies van der Rohe.

8-daagse fietsvakantie Thüringer Becken

Fietsvakanties Thüringen

Weimar - 9 daagse Thuringer Becken

Wandelvakanties Thüringen

fietsvakantie elberadweg

8-daagse fietsvakantie Klassieke Elberadweg

7-daagse fietsvakantie Klassieke Elberadweg

Fietsvakanties langs de Elbe

8-daagse fietsvakantie Berlijn - Dresden

Fietsvakanties in Berlijn & Brandenburg